Realitatea din spital în plină pandemie: personal medical netestat, pacienți înghesuiți și echipamente lipsă

14 dec. 2020
55 Afișari
Realitatea din spital în plină pandemie: personal medical netestat, pacienți înghesuiți și echipamente lipsă

Pandemia de COVID-19 a ajuns să pună o mare presiune pe sistemul de sănătate din România. Noul coronavirus a adăugat pe listă alte noi probleme grave: personalul medical nu e testat de COVID-19, pacienții sunt înghesuiți în saloane nedezinfectate, măștile, mănușile și combinezoanele lipsesc cu desăvârșire ori sunt ținute sub cheie.

Jurnaliștii Buletin de București au început să investigheze mai multe raportări făcute de cadre medicale prin aplicația De Gardă, o platformă care facilitează comunicarea dintre potențiali avertizori de integritate din sistem și jurnaliști de investigație. Funky Citizens, ONG-ul sub care activează Buletin de București, a lansat aplicația și colaborează cu jurnaliștii pentru a scoate adevărul la iveală și a prezenta pacienților și cititorilor realitatea din spitalele românești.

„Personalul se îmbolnăvește pe capete”

„Protecția și siguranța personalului, în general, nu sunt respectate… Nici de către cei care ar trebui să impună și să verifice respectarea regulilor, dar nici de către personalul care ar trebui să se protejeze contra contaminării cu COVID-19… E jale ce se întâmplă. Personalul se îmbolnăvește pe capete, și nu înțeleg de ce se ține secret… Ni se cere să facem economie la dezinfectanți, măști, halate de unică folosință etc.”

Cadru Medical

Până în prezent, au fost primite 100 de raportări în aplicația De Gardă, toate trimise sub anonimat de doctori, medici rezidenți, asistenți și infirmiere. Raportarea de mai sus a fost trimisă de un cadru medical de la Spitalul Colentina. Informații primite au fost verificate și s-a descoperit că, în timp ce personalul este nevoit să facă economie la echipamente de protecție, conducerea cumpără combinezoane și viziere la suprapreț. Spitalul Colentina ar fi putut cumpăra de trei ori mai multe combinezoane și de două ori mai multe viziere fără să dea un leu în plus, însă nu a făcut-o, potrivit Buletin de București.

Cadre medicale testate pentru Covid-19? Nici vorbă!

Potrivit Buletin de București, una dintre problemele frecvente care au fost sesizate este legată de testarea pentru COVID-19 a cadrelor medicale. Avem raportări că acest lucru nu s-ar întâmpla în spitale din București, precum Colentina, Elias, Spitalul de Urgență, dar nici în alte locuri din țară: Spitalele de Urgență și de Boli infecțioase din Galați, Spitalul de Urgență Timișoara sau centrele de permanență din Hunedoara. Utilizatorii au fost întrebați, prin aplicație, dacă sunt testați regulat:

Regulat???? Ce glumă proastă!

Un singur test de când a început pandemia, în mai.

Contacte cu pacienți covid? În fiecare gardă, Dumnezeu știe câte….

Continuă să citești despre celelalte probleme de care se lovesc cadrele medicale sau personalul administrativ care lucrează într-o unitate sanitară din România, dar și despre cum funcționează aplicația De Gardă, aici.

Cookies