Reacții adverse severe la vaccinul împotriva Covid-19 creat de Pfizer și BioNTech

10 dec. 2020
483 Afișari
Reacții adverse severe la vaccinul împotriva Covid-19 creat de Pfizer și BioNTech

Două persoane au avut reacții adverse severe, iar autoritățile britanice recomandă ca oamenii cu alergii puternice să evite vaccinul creat de Pfizer și BioNTech.

Reacții adverse severe la vaccin

Reacțiile alergice au apărut la două persoane angajate în cadrul Serviciului Național de Sănătate (NHS) al Marii Britanii.

Cei doi au avut o reacție la scurt timp după ce le-a fost administrat noul vaccin Pfizer și BioNTech, au primit tratament și sunt amândoi bine acum, declară BBC News.

Se înțelege că au avut o reacție anafilactoidă, care tinde să implice o erupție pe piele, senzație de sufocare și, uneori, o scădere a tensiunii arteriale. Acest lucru nu este același lucru cu anafilaxia, care poate fi fatală.

Ambele persoane  au antecedente de alergii grave și poartă cu ei injectoare cu adrenalină.

Recomandări ale MHRA

Recomandarea de a nu face vaccinul se aplică celor care au avut reacții la medicamente, alimente sau vaccinuri, a declarat Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor Medicale (MHRA).

Profesorul Stephen Powis, director medical pentru NHS din Anglia, a declarat că ambii indivizi se recuperează bine.

„Așa cum este obișnuit cu noile vaccinuri, MHRA a recomandat, pe bază de precauție, că persoanele cu antecedente semnificative de reacții alergice nu primesc această vaccinare după ce două persoane cu antecedente de reacții alergice semnificative au răspuns negativ”, a spus el.

Dr. June Raine, directorul MHRA, a spus că este corect să facem acest pas acum că „am avut această experiență”.

Reacții de acest gen sunt mai puțin frecvente, dar se întâmplă cu alte vaccinuri, inclusiv cu gripa anuală.

Câteva mii de persoane au fost vaccinate marți în clinicile spitalelor în prima zi a lansării în Marea Britanie a noului vaccin împotriva Covid-19, creat de Pfizer și BioNTech.

Prof. Peter Openshaw, expert în imunologie la Imperial College London, a declarat: „Faptul că știm atât de curând despre aceste două reacții alergice și că autoritatea de reglementare a acționat în acest sens pentru a emite sfaturi de precauție arată că acest sistem de monitorizare funcționează bine”.

Cookies