Universitatea din București a transmis reacția sa în urma reclamațiilor pe care le-a făcut Asociația Studenților. Aceștia au semnalat atât condițiile deplorabile în care sunt nevoiți să locuiască, cât și faptul că au fost victimele unor furturi.
Marți, 1 august 2023, Universitatea din București a emis un comunicat prin care a răspuns acuzațiilor ce au fost făcute de către ASUB. Instituția a informat că au fost luate măsuri suplimentare de securitate, în urma incidentului în care mai multe bunuri ale studenților au fost sustrase:
În cursul zilei de 31 iulie 2023, înainte de a lua la cunoștință adresa ASUB – mai exact în jurul orei 8:00 –, Direcția Generală Administrativă a Universității din București a dispus, ca urmare a incidentului de sustragere a unor bunuri ce a fost semnalat în data de 30 iulie 2023, suplimentarea masurilor de siguranță.
Iată care sunt acestea:
UB a menționat și:
Menționăm, pe această cale, că sistemele de supraveghere funcționează, contrar celor afirmate de domnișoara I. M.-C. Alexandra în adresa depusă la Rectoratul Universității din București.
În același comunicat, Universitatea din București a menționat că persoana care a semnat adresa ce a fost înaintată Rectoratului nu mai are calitatea de studentă. Motivul fiind că I. M.-C. Alexandra a fost exmatriculată.
Fata urma cursurile a două facultăți din cadrul universității:
Potrivit Statutului Asociației Studenților din Universitatea București, Art. 9, alin. (1), calitatea de membru a asociației încetează odată cu pierderea calității de student; prin urmare, din data de 10 iulie 2023, domnișoara I. M.-C. Alexandra nu mai are nici calitatea de studentă și nici pe cea de membră a ASUB.
Astfel că, UB susține că tânăra și-a asumat calitatea de președintă a Asociației Studenților din Universitatea București (ASUB).
În urma incidentului în care camerele de cămin au fost prădate de hoți și mai multe bunuri au fost furate, studenții spun că se tem pentru siguranța lor.
Tinerii au transmis că paza căminelor din campus lasă de dorit. De asemenea, aceștia au povestit că au existat momente când au surprins oameni ai străzii care intrau și se spălau în băile comune ce se află pe hol.
Universitatea București a informat că perimetrul exterior al Campusului „Grozăvești” are regim semideschis. Asta înseamnă că zona este tranzitată în fiecare zi de persoanele ce locuiesc în zonă:
Campusul „Grozăvești” din București este administrat în comun de Universitatea din București (UB) și de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (UMF), în același perimetru existând cămine aparținând ambelor universități; în prezent, campusul are, în perimetrul exterior, un regim semideschis, el fiind tranzitat zilnic și de locuitorii din blocurile situate în exteriorul campusului pentru plimbare și în drum spre mijloacele de transport public; verificarea identității studenților se face, în prezent, la intrarea în căminele în care sunt cazați.
De asemenea, instituția a transmis că, în cazul în care studenții doresc ca regimul să fie schimbat, trebuie făcută o solicitate către conducerile celor două universități.
Dacă studenții UB și cei ai UMF doresc schimbarea regimului semideschis, acest lucru trebuie solicitat conducerii celor două universități de către reprezentanții legitimi ai studenților și ținându-se cont de faptul că orice sistem de verificare, fie el electronic, cu cartelă, sau prin legitimare, nu va putea fi realizat cu evitarea unor aglomerări în condițiile în care, în perioadele de cursuri și examene, campusul găzduiește în jur de 4.500 de studenți, care se deplasează zilnic de mai multe ori în afara acestuia.
Studenții au povestit și despre condițiile groaznice în care locuiesc. Aceștia spun că se găsesc gândaci peste tot. Cu toate că există un carnețel pe care studenții pot nota problemele sesizate, termenul pentru rezolvarea acestora este foarte lung.
În căminele C și D din Campusul „Grozăvești”, pe perioada vacanței de vară, studenții nu pot fi cazați. Astfel că, în această perioadă clădirile sunt igienizate, după cum transmite Universitatea din București:
Pe perioada vacanței de vară, așa cum s-a procedat în fiecare an, în căminele închise se vor desfășura lucrări de igienizare, astfel încât la începutul anului universitar camerele pe care le punem la dispoziția studenților să îndeplinească toate condițiile de cazare; ca de fiecare dată, camerele care nu îndeplinesc condiții propice de cazare nu vor fi incluse în acest circuit.
La acest moment, sunt în curs de renovare, reabilitare și modernizare următoarele cămine:
De asemenea, instituția anunță că au fost cumpărate și obiecte electrocasnice (plite, cuptoare, frigidere etc.), pentru a asigura condițiile de cazare pentru studenți.