Apelurile lansate de operatorii Turnului de Control după dispariţia elicopterului SMURD AUDIO

de:
03 iun. 2016
0 Afișari
Apelurile lansate de operatorii Turnului de Control după dispariţia elicopterului SMURD AUDIO

Potrivit Publika.md, din discuţii se înţelege că elicopterul zbura la altitudine mică. După ce elicopterul SMURD dispăruse de pe radare, controlorii de trafic aerian au intervenit pe diverse frecvenţe radio, rugând piloţii unor avioane de pasageri să încerce să încerce să ia legătura cu echipajul.

Fragmente de conversaţii ale Turnului de control cu piloţii unor avioane de pasageri:

Turnul de control Chişinău! (…) Avem un elicopter cu care am pierdut comunicaţiile„.

(este prezentat numărul de identificare al aparatului)

Pilotul unui avion: „Să încercăm să îl contactăm pe frecvenţa mea„.

Turn: „Trebuie verificată poziţia„.

Pilotul avion: „Dacă îl vom contacta, vă vom anunţa„.

Turn: „Multumesc„.

Pilotul altui avion: „Nu reuşim să luăm legătura cu elicopterul, dacă voi reuşi, vă vom anunţa„.

Turn: „Nu avem niciun contact cu elicopterul. Primiţi vreun semnal de la elicopter?

ilot: „Negativ, nu primim nimic„.

Un elicopter SMURD s-a prăbuşit, joi, în localitatea Haragâş din Cantemir, Republica Moldova. Toate cele patru persoane aflate la bord, membri ai echipajului, au murit. 

Convoiul care transportă trupurile neînsuflețite ale celor patru membri ai echipajului elicopterului prăbușit în Republica Moldova a ajuns vineri pe teritoriul României.

Sicriele cu trupurile neînsuflețite ale medicului Mihaela Dumea, asistentului medical Gabriel Sandu și comandorului Doru Gavril vor fi depuse la Biserica Sf. Spiridon din Iași, iar cel de-al patrulea, cu trupul copilotului Voicu Șocae, va fi dus la Bacău.

Gabriel Sandu, de 40 de ani, a fost unul dintre cei mai experimentați asistenți medicali în medicina de urgență din România, el fiind din 2005 în cadrul SMURD. Medicul primar Mihaela Dumea lucra de cinci ani la SMURD Iași și le preda studenților, în calitate de asistent universitar, disciplina Medicină de Urgență.

Elicopterul prăbușit joi în Republica Moldova, de tip EC 135, a fost achiziționat de Ministerul Sănătății în 2014 și a costat 5 milioane de euro. El se afla la SMURD Iași din 2014, ultima inspecție periodică fiind în 2016. Unul dintre cei doi piloți ai elicopterului prăbușit în Republica Moldova, comandorul Doru Gavril, în vârstă de 53 de ani, avea peste 4.000 de ore de zbor la activ și o experiență de 30 de ani. El era comandantul Unității Speciale de Aviație Iași.

Cel de-al doilea pilot, căpitanul comandor Voicu Șocae, în vârstă 36 de ani, avea ca experiență peste 1.480 de ore de zbor.

Aceasta este a doua tragedie de acest gen din ultimii 10 ani la SMURD Iași. În luna ianuarie 2006, doi piloți și două cadre medicale și-au pierdut viața după ce elicopterul SMURD Iași, în care se aflau, s-a prăbușit în apropierea aeroportului. Elicopterul, de tip Eurocopter EC 135, s-a prăbușit la 10 minute după decolare, la un kilometru și jumătate de turnul de control al aeroportului, în apropierea Unității de Jandarmi.

Cookies