Reacţia Mediafax Group după reţineri: Procurorii încadrează drepturile de autor la evaziune fiscală

de:
12 dec. 2014
0 Afișari
Reacţia Mediafax Group după reţineri: Procurorii încadrează drepturile de autor la evaziune fiscală

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, vineri, începerea acţiunii penale împotriva SC Mediafax Group şi a patru persoane aflate în stare de reţinere. După decizia procurorilor, reprezentanţii Mediafax Group au publicat un comunicat privind poziţia companiei pe  Mediafax.ro, precizând că „procurorii şi inspectorii antifraudă califică activităţile de drept de autor independente ca dependente şi le încadrează la evaziune fiscală. Avem un punct de vedere diferit asupra faptelor şi îl vom promova cu vigoare în justiţie”

„Acţiunea în forţă a procurorilor împotriva Mediafax Group a fost determinată de soluţia pronunţată de Judecătoria Sector 2 prin care au fost desfiinţate măsurile asiguratorii instituite de inspectorii antifraudă faţă de Mediafax Group în urmă cu aproximativ trei luni şi jumătate. Pretinsul prejudiciu estimat de inspectorii antifraudă s-a bazat pe recalificarea veniturilor din drepturi de autor în venituri din activităţi dependente, deşi legea interzice expres acest lucru”, precizează Mediafax Group.

Decizia pronunţată de Judecătoria Sectorului 2 are autoritate de lucru judecat relativă şi în faţa procurorilor, mai precizează grupul adăugând că „acţiunea procurorilor decredibilizează nejustificat Mediafax în faţa clienţilor şi a furnizorilor creând premisele rapide pentru lichidarea forţată a societăţii.”.

Comunicatul Mediafax Group:

„La două ore după deblocarea conturilor bancare de catre ANAF ca urmare a sentinţei pronunţate de Judecătoria Sector 2, procurorii au instituit din nou măsurile asiguratorii faţă de Mediafax Group, într-un dosar penal având ca obiect o presupusă evaziune fiscală rezultată din recalificarea veniturilor din drepturi de autor.

Persoanele din management anchetate, femei, au fost hărţuite fizic şi psihic, fiind ţinute peste 12 ore pe holurile Parchetului pentru o declaraţie formală, de 10 minute, înainte de a primi ordonanţe de reţinere.

În ultima săptămână, persoane din management s-au prezentat în faţa procurorilor şi au motivat decizia externalizării drepturilor de autor. Ele s-au declarat permanent la dispoziţia procurorilor. În urma percheziţiilor de joi dimineaţă, au fost duse la parchet, cu mandate de aducere cu însoţitor, deşi acestea se emit numai împotriva celor care se sustrag convocărilor Parchetului. Aici au fost ţinute peste 12 ore pe holuri, hărţuite psihic şi fizic, pentru o declaraţie formală, de 10 minute. Tratamentul umilitor a continuat în special pentru persoanele de gen feminin, care au fost ţinute în arest în condiţii improprii.

Surprinzător, în presă au apărut informaţii încă de la ora 17.00 privind reţinerea acestor persoane, cu nume, anticipând o decizie pe care procurorii au luat-o şapte ore mai târziu.

Mediafax Group va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii asupra acestor practici.

Persoanelor anchetate li s-a schimbat calitatea din suspecţi în inculpaţi în doar câteva ore fără administrarea vreunei probe decisive care să justifice agravarea calităţii iniţiale.

Presupusul prejudiciu nu poate să fie stabilit decât de o expertiză financiar contabilă independentă, apreciază Mediafax Group, menţionând că avocaţilor nu li s-a permis accesul la dosar, deşi au depus o cerere încă din data de 4 decembrie 2014.

Singura metodologie de stabilire a cuantumului unui prejudiciu este expertiza financiar contabilă făcută de un expert imparţial. Constatăm că procurorii mai întâi arestează, anunţând prejudicii nefondate şi impun sechestre în condiţiile în care celor anchetaţi şi apăratorilor lor nu li se permite să consulte dosarul, încălcându-se dispoziţiile codului de procedură penală care prevăd imperativ acest drept.

Utilizarea drepturilor de autor este larg răspândită în industria media.

De la declanşarea crizei economice în România, Mediafax Group, una dintre puţinele instituţii media independente faţă de politic, a fost obligată, ca şi alte organizaţii similare, să îşi reducă drastic numărul de angajaţi, compensaţiile, doar pentru a se menţine în operare şi a-şi îndeplini misiunea de informare obiectivă şi de promovare a libertăţii de opinie.

Mediafax Group menţionează că pentru a-şi proteja activitatea a fost obligată să aleagă calea insolvenţei temporare.

Mediafax Group mai anunţă că nu va face comentarii jurnalistice în acest caz, dar că absenţa acestora nu trebuie interpretată ca o recunoaştere a acuzelor procurorilor.

Acest lucru nu trebuie interpretat drept o recunoaştere a acuzelor procurorilor, asupra cărora pot decide doar instanţele de judecată. Activitatea jurnaliştilor din Mediafax Group va continua, condusă de aceleaşi principii deontologice”

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, vineri, începerea acţiunii penale împotriva SC Mediafax Group şi a patru persoane aflate în stare de reţinere.

Conform Parchetului ICCJ, SC Mediafax Group este acuzată de spălare de bani. Cele patru persoane sunt: Daniela Cozac, acuzată de complicitate la evaziune fiscală, Roxana Dorina Grigoruţă, acuzată de evaziune fiscală şi spălare de bani, Sorin Nicolae Dinu şi Gheorghe Dragoş Chiş, ambii acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.

Roxana Dorina Grigoruţă, Sorin Nicolae Dinu şi Gheorghe Dragoş Chiş sunt prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Cookies