ARHIVA B365

Reacţia MAE după afirmațiile privind presupusa vânzare de armament românesc către ISIL

Referitor la publicarea în media irakiană a unor afirmații privind presupusa vânzare de armament românesc către ISIL, MAE face următoarele precizări:

România respinge cu tărie astfel de afirmații, care sunt complet nefondate.

Ministerul Afacerilor Externe dezavuează afirmațiile șefului Comisiei de Apărare și Securitate din Parlamentul irakian, prin care se face referire directă la presupuse legături comerciale între statul român și o organizație considerată teroristă de către întreaga comunitate internațională.

MAE solicită parlamentarului irakian să prezinte scuze în mod public pentru acuzațiile sale nefondate. Acest tip de afirmații denigratoare pot afecta relațiile bilaterale româno-irakiene.

În baza instrucţiunilor Centralei MAE, Ambasada României la Bagdad a întreprins deja demersuri pe lângă autoritățile irakiene pentru lămurirea situației. Ambasadorul român a fost primit în regim de urgenţă, la 31 ianuarie 2015, de către președintele Parlamentului Republicii Irak și a prezentat poziția autorităților române în acest subiect. Oficialul irakian și-a exprimat regretul față de faptul că un membru al parlamentului a făcut astfel de afirmații denigratoare și a dat asigurări că va lua măsuri pentru clarificarea situației create. A calificat situația ca „inacceptabilă”. Un demers similar al Ambasadei României la Bagdad la conducerea Ministerului irakian al Afacerilor Externe este în curs.

România va continua să sprijine statul irakian în lupta împotriva terorismului și în restabilirea unui climat de stabilitate și securitate pentru toate componentele etnice și confesionale ale societății irakiene.

România contribuie la eforturile internaționale de combatere a terorismului și va continua să fie implicată în lupta împotriva acestui flagel. România este membru al Coaliției internaționale anti-ISIL și reafirmă angajamentul său de a combate terorismului transnațional și a fenomenele extremiste violente.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button