ARHIVA B365

REACŢIA lui Firea după ce Bucureştiul a pierdut titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021

Felicit Timişoara, care va deţine din partea României titlul de Capitală Europeană pentru anul 2021! Este un succes care trebuie apreciat. Am fost de la început conştientă că Bucureştiul nu are prima şansă în această competiţie pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021. Dacă vă uitaţi la oraşele care au purtat acest titlul în ultimul deceniu, dar şi mai în spate, veţi vedea că foarte puţine dintre câştigătoare erau şi capitale administrative în statele pe care le reprezentau„, arată primarul Gabriela Firea, potrivit news.ro.

Potrivit edilului Capitalei, prima opţiune a celor care analizează astfel de dosare este spre oraşele mai mici, care nu au avantajele pe care le are Bucureştiul în ceea ce priveşte infrastructura, programele culturale sau potenţialul turistic.

Acesta este motivul pentru care, de la bun început, Bucureştiul nu a plecat cu prima şansă în această competiţie. Nu am vrut să spun toate aceste lucruri înainte, pentru că nu am dorit să îi descurajez pe cei care au făcut parte din echipa care a muncit în acest proiect şi cărora vreau să le mulţumesc pentru tot efortul depus. Aşadar, decizia nu ne surprinde şi nici nu ne întristează. Pentru că până la urmă, scopul nu este neapărat de a câştiga titlul în sine, deşi e important şi acest lucru. Dar mai important cred că este parcursul, competiţia în sine„, a mai spus Firea.

Primarul a precizat că, atunci când candidează la titlul de Capitală Europeană a Culturii, fiecare oraş participant îşi construieşte o strategie culturală pe termen lung, planifică activităţi culturale pentru locuitori şi face acţiuni concrete pentru sprijinirea diversităţii culturale.

Bucureştiul deja a făcut acest lucru. Avem o strategie culturală, ceea ce nu aveam înainte. Avem un program coerent de activităţi culturale, ceea ce nu aveam înainte, avem o viziune mult mai clară de a duce fenomenul cultural mai aproape ce cetăţeni, de a stimula activităţile culturale şi de a dezvolta infrastructura culturală în cartiere, nu doar în zona centrală. Toate acestea sunt acumulări care ne rămân după această competiţie. Prin urmare, chiar dacă nu am luat titlul de Capitala Culturală Europeană, consider că bucureştenii sunt câştigători, pentru că ei au câştigat tot ce am făcut până acum în acest proiect. Nu ne vom opri aici. Am anunţat deja că voi creşte bugetul alocat de Primăria Generală pentru activităţile culturale şi veţi vedea că roadele muncii noastre în aceasată candidatură se vor vedea foarte curând„, a adăugat Firea.

Oraşul Timişoara a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii (CEaC) 2021, anunţul fiind făcut vineri, de un juriu internaţional delegat al UE, într-o conferinţă de presă organizată la Bucureşti.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button