Reabilitarea termică a 50 de blocuri din S2 a fost respinsă pe motiv că e prea scumpă. Radu Mihaiu spune că prețurile au crescut

21 oct. 2021
583 Afișari
Reabilitarea termică a 50 de blocuri din S2 a fost respinsă pe motiv că e prea scumpă. Radu Mihaiu spune că prețurile au crescut

Vreo 50 de blocuri din S2 nu vor fi reabilitate termic pe motiv că e prea scump. Proiectul propus de primarul Radu Mihaiu a fost respins de Consiliul Local al Sectorului 2. Totuși, edilul se apără și spune că prețul a fost verificat de specialiști și astea sunt valorile din piață astăzi.

Consilierii locali din S2 au respins, joi, un proiect care viza reabilitarea termică pentru 50 de blocuri. Documentul propus de primarul Radu Mihaiu viza aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi a devizelor generale. Totuși, acesta nu a trecut după ce au fost înregistrate doar 11 voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 15 abţineri.

Consilierii acuză prețuri „exagerat” de mari pentru reabilitarea termică a blocurilor

Mai mulţi consilieri a considerat că în proiectul propus de Primăria Sectorului 2 prețurile sunt exagerat de mari. Astfel, un metru pătrat reabilitat se ridică la suma de aproximativ 250 de euro, la care se adaugă până 10% cheltuieli neprevăzute pentru fiecare bloc în parte. Aceștia i-au transmis edilului să retragă proiectul.

Primarul promite că nu vor cheltui atât de mult, aceia sunt indicatorii maximali

Primarul Radu Mihaiu a a recunoscut că aceste preţuri au crescut foarte mult faţă de contractele-cadru semnate în anul 2019, înainte de pandemie, însă a atras atenția că în 2021 s-au majorat foarte mult preţurile la materiale de construcții, cât și la forţa de muncă din acest domeniu. Mai mult, spune că acești indicatori sunt maximali și nu se va cheltui obligatoriu atât. Acesta a estimat un procent cuprins între 60 și 80% din această sumă.

„Aceşti indicatori economici sunt maximali. Deci, nu se va cheltui obligatoriu atât. Se cheltuie, de obicei, 60 – 70%, poate câteodată 80% din indicatorii care sunt votaţi în Consiliu în cazul reabilitării blocurilor”, a explicat edilul Sectorului 2.

Fiecare dintre aceste blocuri poate face obiectul unei licitaţii noi, a unui contract subsecvent, a mai explicat Radu Mihaiu.

„În acel contract subsecvent, ceea ce ştim este că valoarea licitată nu poate depăşi valoarea indicatorilor, de obicei, scade valoarea şi este valoarea contractată. În urma acestei licitaţii, se semnează contractul subsecvent şi în urma execuţiei pot exista diferenţe. Nu înseamnă că acum, în acest moment, aprobăm preţurile acestea pentru reabilitare, ci aprobăm nişte preţuri maximale de reabilitare, nişte limite în cadrul cărora să se poată realiza licitaţia”, a mai explicat Radu Mihaiu.

Mai mult, prețurile ar fi fost verificate de specialiști

Mai mult, primarul spune că toate preţurile au fost verificate de specialişti.

„Este un proiect trecut prin Comisia tehnico-economică, în care se aprobă nişte praguri maximale, în care să funcţioneze contractele subsecvente. (…) Va fi o procedură de licitaţie, vor participa constructorii şi ei vor dori să facă un echilibru corect între profit şi câştigarea contractului. Piaţa funcţionează prin competiţie între furnizori”, a mai transmis primarul.

Cookies