Reabilitarea sistemului de termoficare din București e afectată de războiul din Ucraina. Ce spune Nicușor Dan despre „criza conductelor”

19 iun. 2022
668 Afișari
Reabilitarea sistemului de termoficare din București e afectată de războiul din Ucraina. Ce spune Nicușor Dan despre „criza conductelor”
Sursa foto: Wall Street

Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a explicat duminică faptul că lucrările de reabilitare a sistemului de termoficare sunt puternic afectate de războiul pornit de Rusia în Ucraina, deoarece livrările de conducte și alte componente metalice din țara vecină sunt întârziate puternic, astfel că edilul vorbește despre o „criză a conductelor” și a „tot ce înseamnă metal”.

Astfel, din cauza acestei crize provocate de conflictul din Ucraina, primarul general Nicușor Dan estimează că se vor putea reabilita doar 30 de kilometri de conducte într-un scenariu normal, față de totalul de 50 de kilometri prevăzuți pentru acest an.

Anul acesta se vor reabilita circa 30 de kilometri de conducte din sistemul de termoficare

Potrivit informațiilor oferite de Nicușor Dan duminică la Prima TV, până în 2015, deci în 25 de ani, s-au reabilitat doar 100 de kilometri de conducte de termoficare în întregul București. Apoi, în mandatul Gabrielei Firea, edilul susține că au fost înregistrate „mici creșteri”, ajungându-se la circa 20 de kilometri reabilitați anual, cifră menținută și în anii 2020 și 2021.

„Pentru 2022 ne-am asigurat toate condiţiile să facem 50 de kilometri, aşa cum eu am spus în campanie, în sensul că aveam licitaţiile deja făcute -pe care nu le-am găsit făcute ca să le dăm drumul în 2021 -licitaţiile deja făcute pe 4 tronsoane, cu privaţi, ce ştie să facă Termoenergetica singură, mici lucrări de 50-100 de metri şi contractele pe care le are Termoenergetica cu alţi privaţi, tot aşa, pe lucrări mici.

Deci am fi avut obiectiv 10 kilometri pe fiecare din aceste tronsoane. Din păcate, ne-a lovit războiul din Ucraina şi criza conductelor, generală, a tot ce înseamnă metal.

Spre exemplu, puteam să începem cu un privat, şantierul din Pantelimon, puteam să începem, aveam totul semnat, 1 martie şi încă aşteaptă să-i vină conducta din China cu vaporul. Deci 2022 am fi putut să mergem la 50 de kilometri aşa, realist, pentru că am pierdut toate lunile astea din cauza crizei de conducte, o să ne ducem pe la 30”, a declarat Nicușor Dan.

Au fost semnate deja contracte pentru reabilitările din anii următori

Edilul a explicat că, odată cu încheierea „turbulențelor”, se va reveni la cifra de 50 de kilometri reabilitați pe an,

„Noi avem 63 de kilometri pe buget local, care sunt începuţi dinainte şi din care mai avem aceste tronsoane 4 ori 10 kilometri şi pe care lucrările sunt atribuite.

După aceea avem bani europeni şi pentru asta licitaţia s-a desfăşurat şi acum, pe fiecare tronson, se fac evaluările şi o să avem câştigători, mai avem bani pentru încă 210 kilometri şi după aceea avem şi chiar am luat săptămâna asta aviz de la ANRE pe lucrări următoare.

Deci în momentul în care toate turbulenţele astea se vor termina, o să reuşim să mergem la 50 de kilometri pe an, ceea ce înseamnă că o să reducem an de an pierderile”, a explicat Dan.

Pe lângă cele patru mari CET-uri funcționale din jurul orașului, în acest an va fi pusă în funcțiune o centrală provizorie, în zona fostei centrale termice Titan, care ar urma să aprovizioneze cu apă caldă până în cartierul Aviației, unde s-au înregistrat în anii precedenți probleme legate de distribuirea agentului termic.

Cookies