Reabilitarea liniei 5 de tramvai, în linie dreaptă. Nicușor Dan anunță că a fost atribuit contractul. Este unul dintre traseele de cale ferată urbană cu probleme uriașe

18 oct. 2023
779 Afișari
Reabilitarea liniei 5 de tramvai, în linie dreaptă. Nicușor Dan anunță că a fost atribuit contractul. Este unul dintre traseele de cale ferată urbană cu probleme uriașe
Reabilitarea liniei 5 de tramvai, în linie dreaptă. Nicușor Dan anunță că a fost atribuit contractul. Este unul dintre traseele de cale ferată urbană cu probleme uriașe | Sursă foto: Facebook-Stelian bujduveanu

Reabilitarea liniei 5 este necesară pentru siguranța călătorilor, calea de rulare aferentă acesteia fiind una dintre cele mai degradate din București.

Momentul pare să fie tot mai aproape, mai ales că, miercuri, 18 octombrie 2023, Nicușor Dan a anunțat că a fost atribuit contratul pentru aceste lucrări.

Reabilitarea liniei 5 de tramvai, în linie dreaptă

Primarul General al Capitalei a anunțat pe pagina sa de Facebook că a fost atribuit contractul pentru realizarea lucrărilor de reabilitare și de modernizare a linie 5 de tramvai din București.

Nicușor Dan a transmis și că:

Investiția constă în reabilitarea sistemului rutier pe str. Barbu Văcărescu și str. Căpitan Av. Alexandru Șerbănescu, de la Șoseaua Ștefan cel Mare la Podul Băneasa.

Conform informațiilor transmise de edilul Capitalei, lucrările ce vor fi efectuate pe această cale ferată urbană presupun:

 • Modernizarea substației Nordului,
 • Modernizarea rețelelor edilitare,
 • Modernizarea rețelelor de semaforizare,
 • Proiectarea sistemului de iluminat public,
 • Asigurarea de asistență tehnică din partea proiectantului.

În data de 10 octombrie, Stelian Bujduveanu anunța că linia va fi modernizată de la lungime de 4,3 kilometri. Viceprimarul anunța că, pe lângă lucrările la calea de rulare, vor fi realizate și 18 persoane:

Vor fi demolate peroanele existente, urmând a fi construite unele noi, dotate cu adăposturi pentru călători, borne reflectorizante, gard pentru protecția călătorilor, stâlpi pentru supraveghere video etc.

De asemenea, se vor realiza și:

 • Lucrări la rețeaua de contact:
  • Vor fi înlocuite în totalitate elementele actualei rețele de contact.
 • Lucrări la sistemul de iluminat public:
  • Rețeaua de iluminat va fi proiectată și mutată în subteran, prin tuburi de protecție, în ampriza căii de rulare a tramvaiului și în trotuare. În plus, se vor înlocui corpurile de iluminat existente, fiind montate unele cu led.

Durata contractului pentru realizarea lucrărilor de modernizare a linie STB de tramvai 5 este de 12 luni. Din acestea, 4 luni sunt rezervate pentru proiectare, iar restul de 8 pentru execuția propriu-zisă.

Linia 5 a fost a repusă în funcțiune anul trecut, în luna iunie, după ce calea de rulare a tramvaielor a fost nefolosită vreme de 5 ani. Bucureștenii s-au plâns în repetate rânduri de starea de degradare avansată în care se află tronsonul cuprins între Podul Băneasa și Șoseaua Ștefan cel Mare.

În ultimii ani, nu au fost făcute investiții pentru repararea aceste linii de tramvai.

Cookies