Culmea reabilitării termice,în Capitală-Primăria reabilitează un bloc reabilitat deja de proprietari

de:
14 mart. 2013
17 Afișari
Culmea reabilitării termice,în Capitală-Primăria reabilitează un bloc reabilitat deja de proprietari

Pe 30 martie 2009, asociaţia de proprietari a blocului M2 a depus documentaţia necesară pentru includerea în Programul de reabilitare a Sectorului 3. Cum reprezentanţii Primăriei Sectorului 3 i-au înştiinţat atunci pe proprietari că nu au fonduri necesare pentru a acoperi toate cererile şi că nu vor vedea prea curând blocul anvelopat, oamenii s-au hotărât să-şi reabiliteze singuri locuinţele.

Am depus cererea pentru reabilitare la Primăria Sectorului 3, în 2009. M-am dus acum vreo trei ani, atunci când am vrut să facem reabilitarea pentru părţile comune şi am întrebat în ce stadiu e cererea noastră. La vremea respectivă, fiind alţii, ne-au spus că nu s-au alocat fonduri pentru reabilitare şi că nu credeau că vom intra nici în prima serie, nici în a doua. Mi-au spus că nu au fonduri nici pentru parcuri, darămite pentru reabilitare termică. De asemenea, domnii de la Direcţia de Investiţii ne-au zis că, dacă vrem, putem să ne izolăm singuri blocul, dar să folosim o culoare apropiată de cea care a fost înainte. Atunci, de comun acord, am luat decizia să anvelopăm noi blocul, pe banii noştri, iar cei de la primărie au venit abia acum şi ne-au zis că nu avem toate actele în regulă„, a explicat, pentru B365.ro, Valeria Gruianu, preşedintele blocului M2.

După circa trei ani de la finalizarea lucrărilor făcute pe cont propriu, proprietarii au fost înştiinţaţi că blocul lor va fi reabilitat termic, veste care nu i-a încântat prea mult pe unii locatari. Speriaţi că vor fi nevoiţi să scoată alţi bani din buzunar, oamenii i-au luat la fugă pe angajaţii firmei de construcţii care au venit să monteze schelele şi să se apuce de lucru. „Când am venit prima dată aici, nici nu am apucat să montăm bine schela că ne-au şi sărit oamenii în cap şi ne-au izgonit de aici. N-am avut încotro şi am plecat. Probabil că oamenii au reacţionat aşa pentru că le era frică să nu plătească din nou. Vă daţi seama că, după ce au plătit atunci, oamenii n-au mai vrut să mai dea şi acum vreun ban. Deja pusese un rău-voitor un afiş neştampilat, nesemnat, cu câteva pasaje, luate probabil de pe internet, în care se preciza că proprietarii trebuie să plătească pentru aceste lucrări. A început atunci o revoltă. Acest bloc intră, însă, în programul vechi, care nu prevede niciun cost din partea proprietarilor, doar blocurile care intră în reabilitare începând din acest an vor fi anvelopate şi cu o contribuţie de la proprietari„, a declarat inginerul Iordache, de la SC Grant CPC SRL, firma contractată de Primăria Sectorului 3 pentru finalizarea anvelopării la blocul M2.

Din cauza scandalului iscat, Primăria Sectorului 3 a trimis asociaţiei de proprietari un angajament, prin care locatarii erau înştiinţaţi că, dacă vor împiedica lucrările firmei de reabilitare termică, ei vor suporta toate cheltuielile suplimentare. „Ne-am luat acel angajament ca să fim convinşi că vecinii noştri nu mai sar cu gura şi nu îi mai alungă pe angajaţii firmei care completează reabilitarea termică din banii primăriei. Ei cheltuiesc nişte bani cu transportul materialelor şi ustensilelor şi nu îşi pot permite să se tot deplaseze mereu până la bloc. Practic noi ar trebui să plătim costurile cu deplasarea dacă tot îi alungăm. Le-am explicat şi vecinilor mei că, dacă am făcut o prostie prima dată şi am făcut izolare fiecare cu fiecare, mai legal, mai nelegal, trebuie să intrăm în legalitate, dacă tot am insistat acum patru ani în faţa primăriei să ne facă reabilitare„, a explicat preşedintele blocului.

Gruianu spune că, înainte de anveloparea generală făcută în urmă cu aproximativ trei ani, unii proprietari îşi izolaseră deja apartamentele, fără a avea acte în regulă. „Numai unele părţi s-au făcut cu firma de construcţii, pe care am contractat-o în urmă cu trei ani. Alţi proprietari îşi izolaseră termic apartamentele dinainte, cu alte firme. Erau doi colo, cinci colo, trei colo, cu izolaţie termică şi era o învălmăşeală, o ciudăţenie. Atunci când noi am izolat blocul nu am reabilitat şi terasa. Acum constructorul nu poate să dea un verdict pe ce a făcut altcineva, la trei ani de la terminarea lucrării. Trebuie să vadă ce se întâmplă acolo. Probabil că au mai existat nişte nereguli, pe care constructorul le-a sesizat şi, din acest motiv, au fost demarate lucrările. Nu te poţi pune cu unul de specialitate pentru că un vecin sau doi sau zece din 78 vrea să arate că el ştie şi face şi drege. Sunt 78 de case cu 78 de păreri şi idei. Şi eu am fost supărată pentru că nu mi s-a spus să nu ne apucăm de lucrări. Am fost la domnul arhitect-şef şi dânsul a înţeles situaţia. Ne-a zis că dacă oamenii nu vor să înţeleagă de ce se fac aceste lucrări pot merge la domnul primar Robert Negoiţă să le explice exact de ce trebuie făcute lucrările”, a spus Valeria Gruianu. 

Când firma Grant CPC a ajuns la blocul M2, şeful de şantier şi-a pus mâinile în cap. Blocul nu avea autorizaţie de construcţie pentru lucrările anterioare, imobilul nu era făcut „la drept”, iar polistirenul nu a fost prins bine de faţadă. „În spatele aparatelor de aer condiţionat nu s-a placat, terasa nu e făcută, blocul e strâmb, ca toate arătările, au placat direct peste sticla termopanelor, în loc să facă o structură metalică şi să pună OSB, cum se face în mod normal. Nu au autorizaţie de construcţie, nu au toţi termopan, terasa nu e făcută, lucrarea nu e finalizată. Iar dacă nu ai autorizaţie nu poţi obţine niciodată certificatul energetic ca să vinzi apartamentul. Sunt nişte chestii care se leagă, dar lumea nu se gândeşte şi la aceste aspecte. Sunt mulţi bătrâni care nu înţeleg ce se întâmplă. Un coleg de-al meu, care se suise pe schelă a fost gonit, iar oamenii l-au acuzat că spală bani. Ei nu înţeleg că poate sunt printre ultimele blocuri care nu trebuie să plătească pentru că au avut depus dosarul acum câţiva ani. Acum trebuie să desfacem polistirenul de la colţuri, ca să fie totul drept. Vom trage aparatele de aer condiţionat în faţă ca să placăm şi în spatele lor. Punem termopane în părţile comune şi la apartamentele care nu au. Mai avem de placat un apartament la etajul 1, la prima scară, care nu a fost reabilitat atunci. Polistirenul folosit, de 10 cm, respectă normele impuse în domeniu, aşa că nu îl vom schimba, dar trebuie să prindem bine polistirenul, cu dibluri lungi, pentru că firma care a anvelopat blocul înainte a folosit doar adeziv şi câteva dibluri scurte„, a punctat inginerul Iordache.

Potrivit Valeriei Gruianu, anveloparea făcută în urmă cu circa trei ani a costat în jur de 2.700 lei de apartament. Doar proprietarii care au locuinţele pe colţ au plătit mai mult, circa 3.500 de lei, pentru că a fost o suprafaţă mai mare de acoperit. Preşedintele blocului recunoaşte faptul că lucrările s-au făcut fără autorizaţie de construcţie şi că au mai rămas multe de făcut. „Au rămas nişte porţiuni pe care nu le-am putut face pentru că fiecare şi-a susţinut cauza spunând că dacă nu e peretele lor nu vor să dea bani pentru el. Noi am făcut în ansamblu şi părţile comune, dar nu şi terasa, pentru că implica o sumă destul de mare, pe care noi nu puteam să o acoperim. Din cauza terasei blocul nu e considerat complet izolat şi nu putem primi certificatul energetic. Mai mult, nu toţi vecinii şi-au permis să schimbe geamurile pentru că unii au venituri minime pe economie, însă acum se vor monta gratuit termopane la toate cele 23 de apartamente care nu au. Când am decis să facem izolaţia, am mers la primărie şi am întrebat de autorizaţie de construcţie. Cei de acolo ne-au spus că firma care se ocupă de reabilitare trebuie să ia autorizaţia de la primărie, nu noi trebuie să avem autorizaţia. Acum constructorul nu mai e de găsit. Am avut vreo două numere de telefon ale constructorului, dar sunt închise”, a precizat preşedintele blocului.

Alți vecini contestă, însă afirmațiile președintelui de bloc. ”Ca inginer cu experiență de 35 de ani în proiectare și pe şantiere, atât ca beneficiar, cât şi ca investitor, cunosc bine legislaţia în construcţii. Aşa că îmi permit să fac unele obiecţiuni. În primul rând, nu se pot executa lucrări de construcţii atât interioare, cât şi la faţade, fără autorizaţie de construcţie, în caz contrar se primesc amenzi aspre. Aţi văzut amenda primită la blocul M2? În al doilea rând, nu contest refacerea terasei, dar e cam multă schelă înşirată pe faţade! Schelele în deviz sunt foarte scumpe! Se putea intra pe terasă prin gura de vizitare de la etajul 10 şi ridicarea materialelor se putea face cu scripeţi cum fac şi acum când au schelă. În plus, dacă spun că „vor face doar retușurile necesare”, de ce le trebuie atâta schelă? Se putea face foarte simplu cu alpinişti utilitari. Și fațada se putea vopsi foarte simplu și mult mai ieftin cu alpinişti utilitari. Fațada blocului au făcut-o proprietarii de capul lor? Să fim serioşi! Au fost făcute precum au fost făcute şi celelalte înainte de 2011! În plus, auditul energetic al unei clădiri se realizează de către auditori acreditați, iar certificatele energetice nu sunt dorite nici de proprietari, nici de cumpărătorii de imobile, care nu le iau în considerare, iar singurul moment când sunt realizate este atunci când le solicită banca, în cadrul programului Prima Casă”, spune, revoltat, un vecin din zonă.

Valeria Gruianu mai spune că firma plătită de proprietari să execute lucrări de anvelopare termică nu a eliberat niciun proces verbal de predare-primire. „Constructorul probabil ştia că nu poate semna că s-a făcut o reabilitare termică, dacă nu s-a anvelopat şi terasa blocului şi din acest motiv nu s-a întocmit acel proces verbal. Banii i-am dat cu chitanţă, cu toate documentele necesare, dar constructorul m-a lăsat să înţeleg că trebuie făcută şi terasa, iar când mi-a zis cât costă anveloparea terasei i-am spus că nu am cum să-i oblig pe oamenii ăştia să scoată o sumă atât de mare din buzunar. Acum, cei de la Primărie ne-au garantat că nu vom participa financiar pentru aceste lucrări care se derulează, dar ne-au spus să nu avem pretenţia să ni se dea banii înapoi pentru că în nu ştiu care sector s-au înapoiat nişte bani de reabilitare. Mai mult, neavând toate actele, cei de la primărie ne-au zis că suntem pasibili de o amendă şi apoi au retractat şi ne-au zis doar că trebuie anvelopată terasa şi porţiunea de subsol, care revine proprietarilor„, a explicat Gruianu.

În mod normal se dau amenzi şi se dă placajul jos, dar nu îţi poţi pune atâţia omeni în cap dacă mai vrei să ieşi primar şi la următorul mandat. Primăria Sectorului 3 va asigura doar izolarea termică a locuinţelor proprietarilor şi a spaţiilor comune. Grădiniţa o reabilităm pentru că e a Primăriei Generale. Vom placa tot ce e la comun, inclusiv ghena de gunoi, casa scării. La final, primăria trage linie, cere devizul şi plăteşte exact pentru ce s-a făcut aici. Faţada nu va rămâne la fel, va fi făcută după modelul standard cerut de Primăria Sectorului 3„, a completat inginerul Grant CPC, precizând că firma la care lucrează a mai reabilitat termic, în ultimii ani, peste 55 de blocuri în Sectorul 3.

Contactat de reporterii B365.ro, administratorul blocului, Radu Petre, a refuzat să ofere vreo informaţie despre acest subiect precizând că şi el, ca şi ceilalţi vecini, doar a plătit atunci pentru izolaţie „că aşa trebuie”.

Primăria Sectorului 3: Costurile de reabilitare vor fi stabilite la final

În urma solicitării proprietarilor blocului M2 a fost întocmită documentaţia tehnico-economică pentru executarea lucrărilor de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice a blocului, cu respectarea standardelor de cost impuse de H.G.363/2010 privind standardul de cost pentru investiţii prestate din fonduri publice. Lucrările sunt efectuate în baza unui Certificat de Urbanism şi a unei Autorizaţii de Construire. În acest caz, Primăria Sectorului 3 va suporta integral costul lucrărilor de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice, iar valoarea finală a lucrărilor va fi stabilită după efectuarea măsurătorilor finale şi transpunerea acestora în situaţii de lucrări. În ceea ce priveste lucrările executate pe cont propriu de asociaţia de proprietari, nu există garanţia calităţii materialelor incluse în operă, a integralităţii lor şi a respectării tehnologiei cuprinse în standardele şi normativele în vigoare. De altfel, în urma verificărilor întreprinse, nu exista Autorizaţie de Construire emisă pentru lucrările efectuate de către asociaţia de proprietari, pe cont propriu. Înaintea predării amplasamentului către constructorul desemnat, asociaţia de proprietari, prin preşedintele acesteia, şi-a dat acordul pentru efectuarea lucrărilor de intervenţie, acestea fiind demarate conform graficului de execuţie asumat„, spun oficialii Primăriei Sectorului 3.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Sectorului 3, la blocul M2 se vor executa următoarele lucrări:

-izolarea termică a pereţilor exteriori, înlocuirea ferestrelor şi a uşilor exterioare, inclusiv tâmplăria aferentă accesului în blocul de locuinţe, cu tâmplărie performantă energetic;

– termo – hidroizolarea terasei/termoizolarea planşeului peste ultimul nivel în cazul existenţei şarpantei;

– izolarea termică a planşeului peste subsol;

– lucrări de refacere a finisajelor anvelopei;

– lucrări de reparaţii la elementele de construcţie care prezintă potenţial pericol de desprindere şi/sau afectează funcţionalitatea blocului de locuinţe, inclusiv de refacere în zonele de intervenţie.

În urma finalizării lucrărilor, se instituie o garanţie de bună execuţie de trei ani şi se emite certificatul energetic.

Cookies