ESENTIAL

REABILITARE TERMICĂ BUCUREȘTI. Încep lucrările de reabilitare termică la 230 de blocuri. VEZI LISTA

REABILITARE TERMICĂ BUCUREȘTI. Lucrările de reabilitare termică la o parte din cele 230 de blocuri, incluse în Programul de Reabilitare termică din fonduri europene, urmează să înceapă chiar săptămâna viitoare, după cum au declarat pentru B365.ro reprezentanții administrației locale. La altele, lucrările de reabilitare termică vor începe în luna septembrie 2015. În toate cazurile însă, lucrările de reabilitare termică trebuie finalizate până la sfârșitul acestui an. 

”Termenul de finalizare este foarte scurt, adică 31 decembrie 2015. Avem patru luni la dispoziție pentru a finaliza lucrările de reabilitare termică”, a declarat primarul Sectorului 3, Robert Negoiță care a adăugat că reabilitarea termică reprezintă ”prioritatea zero” a administrației locale.

REABILITARE TERMICĂ BUCUREȘTI. Cele 230 de imobile din Capitală, incluse în programul de reabilitare termică din fonduri europene, sunt grupate în 11 loturi, de la FE 1 la FE 11. 

LISTA BLOCURILOR INCLUSE ÎN PROGRAMUL DE REABILITARE TERMICĂ DIN FONDURI EUROPENE, ÎN SECTORUL 3 POATE FI DESCĂRCATĂ DE AICI.  

REABILITARE TERMICĂ BUCUREȘTI. Potrivit datelor centralizate de Primăria Sectorului 3, la 9 din cele 11 loturi de blocuri contractele sunt semnate sau se află în curs de implementare la Agenţia de Dezvoltare Regională Bucureşti Ilfov (ADRBI), la doar două loturi de locuinţe lucrările sunt mai puţin avansate, fiind în faza de contractare la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. 

”La FE 2, FE 5, FE 9 și FE 11 se semnează deja contractele cu executanții, lucrările urmând să înceapă în cel mai scurt timp posibil, până în luna septembrie. Loturile FE1, FE 3 și FE 4 sunt deja în execuție și se lucrează la ele, iar la loturile de blocuri FE 6, FE 7 și FE 10 vor începe lucrările tot până în septembrie”, a declarat pentru B365.ro Raluca Covaci, director Direcția de Strategii și Programe de Dezvoltare Durabilă. 

Conform sursei citate, programul de reabilitare termică din fonduri europene din Sectorul 3 include 11 loturi de blocuri (FE 1 – FE 11) ce totalizează aproximativ 25.000 de apartamente. Acestora li se adaugă alte 37 de blocuri incluse într-un alt program de reabilitare termică din bani europeni și grupate în programul EE 1 și EE2. Aceste imobile sunt deja în execuție, iar lucrările urmează să fie finalizate tot până la 31 decembrie 2015. 

Astfel, în acest moment, programul de reabilitare termică din fonduri europene din Sectorul 3 include 267 de blocuri, valoarea totală a lucrărilor de reabilitare termică fiind de 530 milioane lei, din care 60% din bani sunt asigurați de Uniunea Europeană, restul de 40% fiind contribuția administrației locale. 

REABILITARE TERMICĂ BUCUREŞTI. Astfel, potrivit prevederilor legale în vigoare, în cazul blocurilor reabilitate termic din fonduri europene, costurile sunt suportate în proporţie de 60% de Uniunea Europeană, restul de 40% revenind împreună primăriei şi asociaţiei de proprietari, respectiv locatarilor blocurilor în cauză. Însă, sumele ce trebuie plătite de locatari sunt diferite la fiecare asociaţie de proprietari, în funcţie de veniturile vecinilor din bloc, contribuţia fiecărui apartament variind între 10-30% din total, după cum urmează:

– 30% contribuţia autorităţii publice locale şi 10% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 euro;
– 20% contribuţia autorităţii publice locale şi 20% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 euro;
– 10% contribuţia autorităţii publice locale şi 30% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 euro.

Consiliul Local al Sectorului 3 a aprobat mecanismul de recuperare a taxei de reabilitare termică pentru blocurile de locuințe incluse în Programul de reabilitare termică din fonduri europene. Astfel, taxa de reabilitare termică se va recupera de la locatari în termen 10 ani, din care primii 5 ani sunt de grație, iar locatarii nu vor plăti nimic. VEZI AICI Cum (NU) se va recupera TAXA DE REABILITARE TERMICĂ a blocurilor de locuințe din Sectorul 3.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button