ARHIVA B365

REABILITARE TERMICĂ BUCUREȘTI. Peste 80% din blocurile Sectorului 1, performante energetic

REABILITARE TERMICĂ BUCUREȘTI. Reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 1 va continua până la anveloparea tuturor acestor imobile, în aceleași condiții ca și până acum: gratuit pentru cetățeni, anunță printr-un comunicat de presă Primăria Sectorului 1.

Primăria Sectorului 1 și-a propus ca anul viitor să demareze lucrările la ultimele 150 de blocuri, astfel ca până la sfârșitul anului 2015, să finalizeze reabilitarea termică a tuturor blocurilor eligibile, conform legii.

REABILITARE TERMICĂ BUCUREȘTI: „Primăria Sectorului 1 își va îndeplini angajamentul față de cetățenii din această zonă administrativă și va finaliza programul «Iarna va fi ca vara!». Rând pe rând, toate blocurile eligibile din Sectorul 1 se vor bucura în totalitate de avantajele anvelopării. Cât de curând, vom fi prima comunitate din România cu toate blocurile eficiente energetic”, afirmă Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

REABILITARE TERMICĂ BUCUREȘTI. Finanțare externă pentru finalizarea reabilitării blocurilor

Pentru finalizarea cât mai rapidă a programului de reabilitare termică, Primăria Sectorului 1 a semnat, la sfârșitul lunii iulie 2014, un nou acord de împrumut cu Banca Europeană de Investiții (BEI) în valoare de 136,5 milioane de euro. Acordul a fost semnat la Luxemburg de către Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, și Vicepreședintele BEI, Mihai Tănăsescu, în prezența Președintelui BEI, Werner Hoyer.

Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor, administrațiile locale pot introduce în programul de anvelopare numai blocurile care sunt construite între anii 1950 și 1990 și în care există asociație de proprietari legal constituită.

Certificatul energetic, la pachet cu anveloparea

REABILITARE TERMICĂ BUCUREȘTI. Primăria Sectorului 1 acordă gratuit asociațiilor de proprietari, odată cu reabilitarea termică a blocurilor, și certificatul de performanță energetică al clădirii. Acest document se acordă pe clădire şi nu pentru fiecare apartament în parte.

Certificatul energetic este un document oficial valabil 10 ani de la data emiterii, prin care se atestă performanţa energetică a clădirii şi a instalaţiilor aferente. Acesta arată cât de pregătită este clădirea pentru a face faţă temperaturilor foarte joase din iarnă sau foarte ridicate din vară. Altfel spus, câtă energie trebuie consumată pentru a avea o temperatură optimă în mijlocul iernii şi în miez de vară. Certificatul energetic cuprinde valori de referinţă prevăzute în reglementările tehnice în vigoare, care permit clienţilor să compare şi să evalueze performanţa energetică a clădirii.

REABILITARE TERMICĂ BUCUREȘTI. În funcţie de energia consumată pentru încălzire, climatizare sau iluminat, clădirea primeşte un indicativ pornind de la A – eficienţă energetică ridicată – până la G – eficienţă energetică scăzută.

Prima zonă administrativă cu reabilitarea gratuită

REABILITARE TERMICĂ BUCUREȘTI. Primăria Sectorului 1 este prima administrație locală din România care a preluat integral costurile ce reveneau asociațiilor de proprietari pentru reabilitarea termică a blocurilor. Programul de anvelopare – „Iarna va fi ca vara!” – este una dintre cele mai eficiente investiții pe timp de criză. Acest proiect stimulează piața construcțiilor, creşte economiile cetăţenilor prin scăderea costurilor de întreţinere a locuinţei şi reduce risipa de resursă energetică. Pe lângă beneficiile de ordin economic, prin programul de reabilitare, comunitatea Sectorului 1 va locui într-o zonă coerentă din punct de vedere urbanistic și estetic.

În plus, imobilele din Sectorul 1 reabilitate termic reprezintă o veritabilă reuşită energetică. Toate imobilele anvelopate din această zonă administrativă primesc certificate energetice clasa A sau B, în funcţie de starea iniţială a imobilului stabilită în urma auditului energetic, în condiţiile în care majoritatea imobilelor din Bucureşti se încadrează în clase cu eficienţă energetică scăzută.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button