REȚETĂ DE SOCATĂ. Cum se face SOCATA de casă

de:
26 mai 2014
1 afișări
REȚETĂ DE SOCATĂ. Cum se face SOCATA de casă

REȚETĂ DE SOCATĂ.O limonadă parfumată şi acidulată în primă fază şi ulterior transformată în vin (i se spune şi şampanie de soc, veţi vedea de ce), socata nu este o băutură locală, aşa cum am fi tentaţi să credem datorită răspândirii ei ci îşi are originea în Marea Britanice unde, vreme de secole, a fost băutura de vară a aristocraţiei rurale. Pentru că socata timpurie pe care o ştim noi, ca băutură răcoroasă şi nevinovată, se transformă în timp, prin maturare, într-un vin tare, acidulat, conform cevabun.ro.

REȚETĂ DE SOCATĂ.Reţeta britanică, de mai jos, are în plus faţă de varianta cu care suntem noi obişnuiţi, un pumn zdravăn de stafide tocate şi mult mai multă răbdare. Se poate şi fără, dacă gusturile vă spun altceva şi doriţi să regăsiţi socata, aşa cum ştiţi că aţi lăsat-o în amintirile din copilărie. Cei care însă preferă vinul de socată „mustului” pot duce procesul până la capăt.

REȚETĂ DE SOCATĂ. Ingrediente:

flori de soc (câte încap într-o halbă de bere)
3 lămâi
250 grrame stafide
1,5 kilograme zahăr
25 grame drodjdie proaspătă
Preparare:

REȚETĂ DE SOCATĂ. Culegeţi florile, complet înflorite, fără insecte. Cele mai bune flori se culeg după ploi deoarece apa alungă insectele.Nu spălaţi florile deoarece socata îşi va pierde din culoarea şi aroma dată de polenul florilor. Florile se taie de la tulpină, cu foarfeca.
REȚETĂ DE SOCATĂ. Puneţi într-o damigeană curată florile de soc şi opăriţi-le cu 2,5 litri de apă clocotită. Adăugaţi peste stafidele tocate, sucul lămâilor şi zahărul.
REȚETĂ DE SOCATĂ. După ce lichidul s-a răcit (a ajuns la temperatura camerei) se adaugă drojdia, se acoperă damigeana (sau borcanul) cu un tifon curat şi se lasă să fermenteze timp de aproximativ 4 zile într-un loc luminos.
REȚETĂ DE SOCATĂ. După 4-5 zile, se separă ingredientele solide de socată şi se lasă băutura să se limpezească.
Socata astfel obţinută se păstrează în locuri umbrite (chiar întunecoase) şi răcoroase încă două luni după care poate fi îmbuteliată în sticle.

Cookies