ARHIVA B365

RAZII ale poliţiştilor în vămile din România: Oamenii legii au dat 35 de amenzi în cinci ore

Vineri, 29 mai a.c., în intervalul orar 06.00 – 11.00, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au desfăşurat activităţi de control în trafic, în apropierea punctelor de trecere a frontierei de stat Giurgiu, Nădlac şi Turnu, judeţul Arad, pentru verificarea transporturilor rutiere de mărfuri şi persoane, dar şi pentru depistarea faptelor de trafic ilegal de persoane, droguri sau arme, spălare de bani şi alte infracţiuni.

Activităţile de control s-au desfăşurat simultan în 15 state membre ale U.E., conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL).

La activităţi au participat 60 de poliţişti din cadrul structurilor Inspectoratului General al Poliţiei Române, dintre care 24 de la rutieră, 12 de la ordine publică, 6 de la combaterea criminalităţii organizate, 12 de la investigarea criminalităţii economice şi 6 de la investigaţii criminale.

De asemena, acţiunea a beneficiat de suportul Unității Naţionale EUROPOL din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – I.G.P.R., iar un poliţist din cadrul Direcţiei Rutiere a acţionat în Centrul de comandă EUROPOL, de la Haga.

Astfel, în doar 5 ore, echipele de control au verificat 186 de autovehicule şi au aplicat 35 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 68.280 de lei, potrivit unui comunicat de presă remis B365.ro de Inspectoratul General al Poliţiei Române.

„Dintre sancţiunile aplicate, 3 au fost pentru abateri prevăzute de Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, 18 pentru nerespectarea perioadelor de conducere şi de odihnă, una pentru încălcarea normelor specifice transporturilor publice de persoane, 5 pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, iar 8 pentru încălcarea normelor rutiere.

Ca măsură complementară, poliţiştii au retras 2 certificate de înmatriculare şi un set de plăcuţe cu numărul de înmatriculare. De asemenea, a fost dispusă imobilizarea unui autovehicul.

Au fost constatate 3 infracţiuni, respectiv una de fals privind identitatea, una de tentativă la fals şi una la regimul vamal-fiscal.

Totodată, au fost ridicate în vederea confiscării 4.310 pachete de ţigări, în valoare de 64.650 de lei şi 6.000 de fire de flori, introduse în ţară în mod ilegal, precum şi 48 de litri de alcool, introduşi ilegal în ţară.

La activități au participat specialişti din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, inspectori din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – Direcţia Generală a Vămilor şi inspectori din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier”, se mai arată în comunicatul citat.

Începând cu anul 2010, la nivelul Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL) a fost demarat proiectul „Transport Security Activities”, care vizează asigurarea securităţii transporturilor rutiere de mărfuri şi persoane.
Având în vedere responsabilităţile şi competenţele privind aplicarea prevederilor legale în domeniu, care sunt repartizate mai multor agenţii (instituţii), pentru o mai bună cooperare, în cadrul acestui proiect a fost definit conceptul de acţiune „M.A.C.O. – Multi Agency Controls Operation”.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button