Razie printre taximetrişti: „maimuţa”, dispozitivul prin care plăteşti cu 40% mai mult decât face cursa

de:
03 dec. 2010
1 Afișari
Razie printre taximetrişti:

Poliţiştii de la Brigada Rutieră a Poliţiei Capitalei au organizat, vineri, o acţiune de verificare a legalităţii taxiurilor în mai multe puncte din Capitală. B365.ro a însoţit un echipaj de la poliţia rutieră, care a tras pe dreapta maşini în rondul de la Piaţa Alba Iulia.

Primul taxi oprit, prima neregulă: cu ajutorul reprezentanţilor Registrului Auto Român, care au participat şi ei la acţiune cu o maşină de control tehnic în trafic, s-a descoperit că maşina avea un nivel de noxe peste limita legală, astfel că şoferul s-a ales cu talonul ridicat şi a primit o amendă de 240 de lei.

După alte câteva taxiuri oprite, poliţiştii de la Brigada Rutieră au dat peste Graal-ul controalelor desfăşurate în rândul taximetriştilor: o ”maimuţă”, denumire care defineşte un dispozitiv electronic prin care se măreşte în mod artificial tariful (cu până la 40% mai mult) pe care îl plătesc clienţii, fără ca aceştia să aibă o posibilitate de a-şi da seama că sunt înşelaţi. ”Maimuţa” este un cub metalic minuscul, montat pe instalaţia electrică a maşinii, în spatele bordului. ”Maimuţa” nu era însă pusă în funcţiune, astfel că taximetristul a scăpat doar cu o amendă pentru modificări aduse sistemului de taxare.

Deşi controlul în trafic a vizat cu precădere taxiurile, poliţiştii au tras pe dreapta şi alte autovehicule, la multe dintre ele găsindu-se nereguli. Un exemplu este o dubiţă albastră, a cărei ţeavă de eşapament aducea mai degrabă cu un furnal al unei fabrici britanice de la începutul erei industriale, emanând un fum negru şi înecăcios, extrem de dens. Șoferului dubiţei i s-a reţinut talonul şi a primit şi el o amendă de 240 de lei. Un alt caz este un Renault Megane negru, care avea Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) expirată, astfel că şoferiţa autoturismului s-a ales cu certificatul de înmatriculare reţinut şi cu o amendă de 540 de lei.

Toţi şoferii cărora li s-au reţinut taloanele vor trebui să se prezinte cu maşinile la ITP pentru a reveni cu ele pe străzi.

La nivelul întregii Capitale, poliţiştii au aplicat 138 de sancţiuni, dintre care 61 pentru abateri săvârşite de conducătorii taxi, a declarat pentru B365.ro Iona Preda, purtătorul de cuvânt al Brigăzii de Poliţie Rutieră a Capitalei. Valoarea totală a sancţiunilor este de aproximativ 50.000 de lei, dintre care peste 46.000 au reprezentat cele date pentru abaterile comise de taximetrişti. În total, au fost reţinute patru permise, au fost retrase 23 de certificate de înmatriculare şi au fost ridicate şapte plăcuţe de înmatriculare.

Cookies