Razie a poliției în trafic, zilele acestea, care îi vizează pe șoferii agresivi la volan. Se aplică noile prevederi ale Codului Rutier

05 apr. 2022
843 afișări
Razie a poliției în trafic, zilele acestea, care îi vizează pe șoferii agresivi la volan. Se aplică noile prevederi ale Codului Rutier

Poliţiştii au o acțiune comună în toată țara care îi vizează pe șoferii agresivi la volan, după intrarea în vigoare, din 27 februarie, a noilor prevederi la Codul Rutier. Potrivit IGPR, se acţionează pe principalele căi rutiere de intrare/ieşire din localităţi, zonele pretabile de manifestare a comportamentului agresiv în trafic şi punctele cu risc rutier.

În perioada 2 – 4 aprilie, în urma acţiunilor derulate de poliţişti pentru reducerea riscului rutier, pentru neregulile constatate, au fost aplicate 2.953 de sancţiuni pentru nerespectarea regimului legal de viteză şi 45 de sancţiuni aplicate bicicliştilor, respectiv 34 pietonilor.

De asemenea, au fost aplicate 4 sancţiuni pentru conducere agresivă, 46 pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi 47 pentru depăşire neregulamentară. Totodată, au fost reţinute 532 de permise de conducere şi 74 de certificate de înmatriculare.

În total, au fost aplicate 4.901 sancţiuni, în valoare de 2.224.781 de lei, precizează IGPR.

De la intrarea în vigoare a noilor modificări legislative la Codul Rutier, şi anume din 27 februarie, au fost aplicate 402 sancţiuni pentru conducerea agresivă, fiind suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice în toate cazurile.

 

Noile prevederi ale Codului Rutier: sancțiunile pentru conducerea agresivă

Sancțiunile pentru comportamentul agresiv în trafic se referă la amenzi cuprinse între 580 și 725 lei (clasa a II-a de sancţiuni) şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Dacă din cauza comportamentului agresiv a avut loc un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, amenda va fi între 870 și 1.160 lei (clasa a III-a de sancţiuni). Dreptul de a conduce poate fi suspendat pentru o perioadă de 60 de zile.

 

Cum este identificat/definit șofatul agresiv

În Codul Rutier au fost introduse, din 27 februarie 2022, definiția șofatului agresiv și sancțiunile pentru acest comportament întâlnit frecvent în traficul din România, în special din București. Ordonanța de urgență adoptată de Guvern e menită să combată agresiunile în trafic și să sancționeze mai dur abaterile de la legislația rutieră.

Guvernul a decis prin modificarea şi completarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice că agresivitatea la volan se definește prin:

  • apropierea de alte vehicule fără motiv ori reducerea bruscă a vitezei cu scopul de intimidare a celuilalt șofer;
  • schimbarea repetată a benzilor de circulație pentru depășirea vehiculelor care circulă în același sens;
  • folosirea repetată a claxonului sau flash-urilor pentru a-l face pe șoferul din față să elibereze banda de circulație;
  • pornirea de pe loc cu scârțâitul roților și întoarcerea cu frâna de mână;
  • realizarea intenționată a unui derapaj controlat în vederea întoarcerii sau rotirii mașinii;
  • turarea motorului de natură să producă disconfort persoanelor din jur;
  • conducerea vehiculelor cu două roți când doar una are contact cu solul;

Îți mai recomandăm și:

Cookies