Răzbunarea din tigaie: 13 producători de ulei, unt și zahăr, investigați de Consiliul Concurenței. Ar fi avut o înțelegere de stabilire a prețurilor. Curtea de Apel București a autorizat verificarea

30 mart. 2023
315 Afișari
Răzbunarea din tigaie: 13 producători de ulei, unt și zahăr, investigați de Consiliul Concurenței. Ar fi avut o înțelegere de stabilire a prețurilor. Curtea de Apel București a autorizat verificarea
Răzbunarea din tigaie: 13 producători de ulei, unt și zahăr, investigați de Consiliul Concurenței. Ar fi avut o înțelegere de stabilire a prețurilor. Curtea de Apel București a autorizat verificarea. Imagine simbol: Pexels

Consiliul Concurenței a anunțat că investighează 13 producători de ulei de floarea soarelui, unt și zahăr. Autoritățile vorbesc de posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pe piețele producției. Aceste inspecții inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel București.

13 producători de ulei, unt și zahăr, investigați de Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenței a transmis joi, 30 martie 2023, că a declanșat trei investigații privind posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pe piețele producției de ulei de floarea soarelui, unt și zahăr, iar vizați de aceste investigații au fost 13 producători.

”Avem suspiciuni că unii producători au profitat de contextul economic actual, respectiv de creșterea inflației, și s-au înțeles să crească suplimentar prețurile de vânzare pentru unele produse, obținând, astfel, profituri mai mari, nemeritate. Dacă, în urma investigațiilor, vom constata acest gen de practici, le vom sancționa drastic” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Inspecții inopinate la sediile și punctele de lucru

În cadrul acestor investigații, Consiliul Concurenței transmite că s-au desfășurat inspecții inopinate la sediile și punctele de lucru ale mai multor firme de pe piața producției și comercializării de ulei de floarea soarelui: Bunge România SRL, Expur SA, Prutul SA și Ardealul SA.

Vizate au fost și firme de pe piața producției și comercializării de unt, printre acestea fiind: Albalact, Covalact și Dorna Lactate (parte din grupul Lactalis), Friesland România SA, Lacto Food SRL și Fabrica de Lapte Brașov (Olympus).

Totodată, firmele vizate de pe piața fabricării și comercializării de zahăr sunt: Agrana România SRL, Pfeifer & Langen România SRL și Lucsor Impex SRL.

Documentele care au fost ridicate în cadrul acestor inspecții sunt analizate de autoritatea română de concurență, în cadrul procedurilor specifice.

Curtea de Apel București a autorizat inspecțiile inopinate și sunt justificate de:

necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor, transmite Consiliul Concurenței într-un comunicat de presă.

Autoritățile amintesc că, legea concurenței interzice orice înțelegeri între firme și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața din România, în special companiile care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare.

Cookies