Ciorile din Parcul Cișmigiu sunt o prezență constantă în viața orașului de mai multă vreme, dar s-au transformat într-o problemă serioasă cu aproape 3 ani în urmă.
Atunci, în 2021, parcurile din București au rămas relativ de izbeliște la capitolul curățenie (vara lui 2021 a fost, dacă vă mai amintiți, una de coșmar pe alei), după desființarea companiilor municipale. Cișmigiul era, la un moment dat, de nestrăbătut, cu aleile și băncile transformate în prea pline WC-uri de-ale ciorilor.
Ciorile sunt tot mai multe, iar peste zi nu-s așa un mare necaz, că-s plecate după mâncare pe la rampele de gunoi de lângă București, dar noaptea se întorc aici, în Cișmigiu, parcul pe care, cum scrie Hotnews, l-au transformat în dormitorul lor. Dormitor și WC.
De un an, Primăria Capitalei tot încearcă să rezolve problema. Instituția care are în gestiune parcurile din oraș – ALPAB – a încercat să le alunge în fel și chip. Inițial, a vrut să gonească ciorile din Cișmigiu cu păsări de pradă, dar n-a găsit prădătorii.
Apoi, a încercat cu megafoane, prin care erau difuzate sunete care le reproduc pe cele de avertizare pe care ciorile însele le scot. N-a mers, fiindcă ciorile sunt deștepte și și-au dat seama rapid că e o păcăleală de-a Primăriei.
Acum, PMB va încerca să gonească ciorile din Cișmigiu cu niște lanterne special cu lumini stroboscopice și, dacă nici asta nu merge, scoate artileria grea: explozie de artificii, să le năucească.
Soluția cu lumina stroboscopică a venit chiar de la un bucureștean, spune Corina Blaga, șefa ALPAB:
Un cetățean m-a invitat în parc și mi-a spus că a testat mai multe metode și a identificat faptul că în momentul în care pornește o lanternă cu lumină intermitentă, cu stoboscop, și se plimbă cu ea, am văzut și eu, ciorile se îndepărtează. Își iau zborul de pe arborele unde pui lumina respectivă și de duc pe un alt arbore. Deci ar funcționa dacă ar fi mai multe astfel de lumini. Noi am comandat aceste lanterne, în parc avem servicii de pază și patrulare și am instruit paznicii cum să le folosească, să testăm.
Abia dacă și în această bătălie PMB va ieși învinsă, ALPAB va apela la artificii:
Ultima variantă despre care am auzit și vrem să o testăm anul viitor – artificiile. Noi ne-am propus să facem un festival și să testăm această soluție. Ne interesăm să vedem care sunt procedurile, de ce avize avem nevoie și credem că dacă am face evenimente de genul acesta, s-ar speria și nu ar mai veni. Este exclus să omorâm ciorile. Ele sunt protejate la nivel european. Doar dorim să le îndepărtăm de parc.
Șefa ALPAB mai spune că, în ultimii ani numărul ciorilor din Cișmigiu a rămas constant, problema majoră vine din mizeria făcută de ciori și efortul de a curăța parcul.
Citește, pe Hotnews, toată istoria, cu toate etapele acestui război cu ciorile din Cișmigiu din care Primăria iese, constant, ciufulită.
Nota b365.ro – Ce s-a mai întâmplat în ultime ore în București: