Război lângă noi | Putin s-a trezit cu noaptea-n cap, a invadat Ucraina și-a ținut un discurs-surpriză: E teritoriul nostru istoric

24 feb. 2022
1051 Afișari
Război lângă noi | Putin s-a trezit cu noaptea-n cap, a invadat Ucraina și-a ținut un discurs-surpriză: E teritoriul nostru istoric
Război lângă noi | Putin s-a trezit cu noaptea-n cap, a invadat Ucraina și-a ținut un discurs-surpriză: E teritoriul nostru istoric

Probabil știe toată lumea deja, de la București la și până pe cealaltă parte a Pământului: Putin și-a început războiul din Ucraina.  24 februarie 2022 este  ziua  în care ne-am trezit și, până să ne facem prima cafea, am auzit și-am văzut: e război lângă noi.

Putin și-a anunțat războiul la TV

Vladimir Putin și-a anunțat operațiunea militară în Ucraina într-un discurs la TV.  La mai puțin de 48 de ore după ce a semnat decretul prin care recunoaște independența regiunilor separatiste din Donbas, Vladimir Putin susține că atacul rusesc asupra Ucrainei este menit „să apere” Donețk și Lugansk de o pretinsă agresiune ucraineană:

Împrejurările cer un răspuns ferm și imediat din partea noastră. Republicile din Donbas au cerut ajutorul Rusiei. Așa cum prevede Articolul 51, paragraful 7 din, Carta Naţiunilor Unite, în conformitate cu aprobarea dată de Consiliul Federaţiei Ruse şi cu acordul de prietenie și asistență pentru Republicile Populare Donețk şi Lugansk, am decis lansarea unei operațiuni militare speciale. Obiectivul acesteia este protejarea celor care timp de 8 ani au suferit abuzuri şi genocid din partea regimului de la Kiev.

Vladimir Putin a promis armatei ucrainene “să depună armele” și-a amenințat cu consecințe și ripostă „nemaivăzute”:

Cer soldaților ucraineni să depună imediat armele și să plece acasă. Toți membrii armatei ucrainene care se supun acestei cereri pot părăsi liberi zona conflictului și se pot întoarce la familiile lor. Planul nostru nu este să ocupăm Ucraina. Oricine ar încerca să se amestece şi să creeze noi amenințări pentru țara şi poporul nostru, ar trebui să știe că riposta Rusiei va fi imediată şi va antrena consecințe cum n-aţi mai cunoscut în istoria voastră. Suntem pregătiţi pentru orice deznodământ. Sunt sigur că soldații și ofițerii credincioși ai Rusiei își vor îndeplini datoria cu curaj și profesionalism.

Vladimir Putin: Extinderea NATO în est e periculoasă pentru Rusia

Dar, în același discurs de dis-de-dimineață, liderul de la Kremlin vorbește și despre miza mai mare și, de fapt, miza reală:

Acum, cu extinderea NATO în est, situația pentru țara noastră este periculoasă. Mai mult, NATO vor să se extindă și mai mult. Nu mai putem doar să ne uităm la ce se întâmplă. Extinderea infrastructurii spre est și acapararea militară a Ucrainei. Politica SUA este reținerea Rusiei, pentru noi este o întrebare legată de viață și moarte. Este linia roșie despre care am vorbit. Au trecut linia roșie.

Invazia și discursul lui Putin, reacția UE

Cu câteva minute în urmă, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că războiul declanșat de de Putin în Ucraina provoacă, în Europa, cea mai mare criză din ultimele decenii.

Sunt printre cele mai negre timpuri pentru Europa, de la cel de al Doilea Război Mondial. Este o încălcare a principiilor de bază ale coexistenței umane. 

În această dimineață, Putin a dat ordin de atac asupra Ucraine cu avioane, nave și tancuri militare, iar Belarus s-a alăturat invaziei ruse.

 

Cookies