Scandal după schimbarea procurorului Papici. Băsescu: „Ponta a intrat cu bocancii în Justiție”

de:
03 oct. 2013
0 afișări
Scandal după schimbarea procurorului Papici. Băsescu:

Update: Procurorul Lucian Papici din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a solicitat joi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) apararea reputatiei profesionale in urma afirmatiilor din spatiul public la adresa activitatii sale.

Cererea a fost transmisa de catre CSM sectiei judiciare pentru a face verificari, au declarat, pentru Agerpres, oficiali ai CSM.

Instituţia susţine și că nu i s-a cerut punctul de vedere privind înlocuitorul lui Papici, aşa cum prevede regulamentul DNA, informează Realitatea.net. Papici este procurorul care a finalizat dosarul prim-vicepremierului Liviu Dragnea privind frauda de la referendum.

Decizia procurorului general al României, Tiberiu Niţu, de a-l schimba din funcţie pe Lucian Papici, şeful Secţiei de combatere a corupţiei din DNA, după ce acelaşi Niţu îi prelungise mandatul în urmă cu o săptămână, a cauzat scandal între Parchetul General şi conducerea DNA. Conducerea Departamentului Naţional Anticorupţie a reacţionat cu un comunicat prin care îl laudă pe Papici şi spune că nu existau motive pentru ca acesta să fie schimbat din funcţie. 

Premierul Victor Ponta a declarat că schimbarea procurorului s-a datorat faptului că i s-a terminat mandatul. El a  a calificat drept „prostii” declaratiile lui Catalin Predoiu, conform carora raportul pe Justitie al Comisiei Europene va fi influentat negativ de schimbarea din functia de sef de sectia a procurorului DNA Lucian Papici imediat dupa ce acesta a terminat dosarul lui Liviu Dragnea. „Nu a fost demis nimeni, i s-a terminat mandatul”, a spus Ponta, conform Hotnews.ro. „Nu știu cine a fost demis, Papici. I s-a terminat mandatul. Să mai stea procuror simplu. Mai terminați cu propaganda băsistă. De ce trebuie să-i ținem pe toți băsiștii, care au făcut dosare politice? Da, Morar, cu Papici, au făcut dosare politice. Scriau editoriale împreună cu Evenimentul Zilei și Mircea Marian.” – a declarat Ponta, la B1 tv. 

Traian Băsescu a declarat, joi dimineață, la B1Tv, că „E o imixtiune a politcului care pur si simplu a dat ordin procurorului general sa faca ceva, dupa doua socuri: anuntul inceperii urmaririi penale pentru santaj al lui Voiculescu, condamnarea lui Voiculescu si finalizarea dosarului lui Dragnea. Acest trei lucruri i-au facut sa nu mai respecte obiective cu care s-au angajat si in UE, si in relatia cu SUA, si in acel protocol de colaborare institutionala. Ieri ne-a dovedit premierul ca nu da doi bani.” Presedintele a adăugat și că regula de până acum a fost ca sefii DNA sa propuna numirile: „E foarte important ca seful DNA si sefii DIICOT (care nu sunt structuri in subordinea Parchetului General) sa poata sa-si propuna echipa. Sigur, daca un ministru al Justitiei sau CSM au argumente profesionale ca nu trebuie numit, nu va fi numit. Dar principiul e ca seful DNA sau seful DIICOT sa propuna sefii de sectii.”

El a declarat si că, foarte probabil, va denunţa pactul de coabitare cu premierul Victor Ponta: „Mesajul pe care îl dau este că nu-l mai girez pe Victor Ponta, pentru că a incălcat grav pactul de coabitare şi, în mod deosebit, s-a băgat cu bocancii in justiţie. Multe incălcări ale pactului i-am tolerat, şi pe politică externă, şi nerespectarea angajamentelor cu legea sănătăţii, a reaorgnizării adminsitrative etc. Dar faptul că s-au băgat cu bocancii în justiţie de dragul lui Dragnea…Dacă Dragnea n-are nicio problemă, du-te in faţa judecatorului.”

Premierul Victor Ponta a răspuns declarațiilor făcute de Traian Băsescu, afirmând, conform Mediafax, că el nu va denunţa parcul de coabitare cu preşedintele Traian Băsescu, deşi acesta l-a încălcat de sute de ori până în prezent. El susține că gestul şefului statului de a discuta cu procurorul general reprezintă o brutală ingerinţă în justiţie

Poziția DNA vizavi de schimbarea procurorului Lucian Papici, transmisă într-un comunicat de presă:

„La data de 02.10.2013, ora 17.00, au fost transmise Direcţiei Naţionale Anticorupţie ordinele procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a dispus, începând cu data de 02.10.2013 încetarea delegării domnului PAPICI LUCIAN GHEORGHE, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), nivel central, în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a corupţiei a DNA. Delegarea fusese dispusă prin ordinul din 23.09.2013 al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

De asemenea, s-a dispus, începând cu data de 02.10.2013 încetarea delegării doamnei ALEXANDRU MARIANA procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, nivel central, în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei a DNA.

Prin ordinele procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de încetare a delegării celor doi procurori din funcţiile de conducere ale Secţiei de combatere a corupţiei, nu au fost aduse la cunoştinţa conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie motivele care au stat la baza acestei dispoziţii. Activitatea profesională a procurorilor şefi, a căror delegare a fost încetată prin ordinul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a remarcat prin rigoare şi rezultate remarcabile şi nu există motive care să justifice încetarea exercitării funcţiilor de conducere.

Începând cu aceeaşi dată, 02.10.2013, prin ordin procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a dispus delegarea doamnei BENDEAC IULIANA, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, nivel central, în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a corupţiei şi a domnului CERBU IOAN VIOREL procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, nivel central, în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei”, se arată în comunicatul DNA.

„Potrivit dispoziţiilor art.8 lit.c din Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, aprobat prin Ordinul nr. 2184/C/2006 al Ministrului Justiției, publicat în Monitorul Oficial nr. 852 din 17 octombrie 2006, se prevăd urmatoarele: „Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție îndeplinește următoarele atribuții: I) recomandă procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție delegarea procurorilor la Direcția Națională Anticorupție”. Pentru delegarea procurorilor BENDEAC IULIANA şi CERBU IOAN VIOREL nu a fost solicitată în prealabil recomandarea prevăzută expres de dispoziţiile menţionate”, se mai arată în document .

Cookies