Război în Ucraina, decizie la București: România trimite ajutoare militare în Ucraina. Transportul va conține căști, muniție, combustibil și veste antiglonț

28 feb. 2022
255 Afișari
Război în Ucraina, decizie la București: România trimite ajutoare militare în Ucraina. Transportul va conține căști, muniție, combustibil și veste antiglonț
Război în Ucraina, decizie la București România trimite ajutoare militare în Ucraina. Transportul va conține căști, muniție, combustibil și veste antiglonț

Agresiunile Rusiei față de Ucraina continua să producă victime, iar pe străzile orașelor importante încă se aud bombardamente. În acest context, purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat că România va trimite ajutoare militare în Ucraina. În cursul zilei de astăzi, 28 februarie 2022, ar putea avea loc negocieri între Ucraina și Rusia.

Ajutoare militare pentru Ucraina

În Ucraina a ajuns deja un prim transport de medicamente și de echipamente sanitare trimis de România. Ieri, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat că a o a doua transă urma să fie trimisă pentru a ajuta statul ucrainean.

Pe lângă ajutoarele trimise a fost anunțat și că există posibilitatea de a fi preluate persoanele rănite din Ucraina în spitalele militare sau civile de pe teritoriul României. Cel de-al doilea transport va fi în valoare de 3 milioane de euro și va conține:

  • Combustibil,
  • Veste antiglonț,
  • Căști,
  • Muniție și echipamente militare,
  • Alimente și apă,
  • Medicamente.

Uniunea Europeană a anunțat duminică, 27 februarie, că va veni în ajutorul Ucrainei prin finanțarea livrărilor de armament militar, de combustibil și de alte ajutoare. Valoarea acestora se ridică la 450 milioane de euro.

Ieri până la ora 06:00 erau deja înregistrate 1.269 de oferte de ajutor din partea agenților economici, societății civile și a altor voluntari. Aceștia au oferit alimente, apă, medicamente, cazare și transport, iar ajutoarele au fost deja distribuite către zonele unde sunt necesare, după cum a declarat Dan Cărbunaru.

Situația cetățenilor ucraineni din România

De la începutul agresiunilor din Ucraina cel puțin 47.000 de cetățeni ucraineni au intrat pe teritoriul României, pentru a fugi din calea războiului. Dintre aceștia, mai mult de 22.000 au părăsit deja țara. Doar 102 persoane de origine ucraineană au ales să ceară azil politic din partea statului Român.

Centrele de azil ce sunt gestionate de Inspectoratul General pentru Imigrații aveau ieri, 27 februarie, un grad de ocupare de 57,7%, incluzând și cetățeni din alte țări ce au solicitat azil în România. Doua tabere mobile au fost deja operaționalizat. Una din ele se află la Sighetu Marmației, iar cea da-a doua la Siret.

 

Cookies