Râul Dâmbovița, reamenajat: traseu verde, promenadă și insule plutitoare

de:
27 mai 2014
13 Afișari
Râul Dâmbovița, reamenajat: traseu verde, promenadă și insule plutitoare

„Ne-am dat seama ca, pentru a deveni atractiv, acest rau nu poate fi doar cosmetizat, ci trebuie facuta o schimbare radicala. Dambovita trebuie sa devina altceva, un coridor verde care trece prin centrul orasului si care are la capete si de-a lungul ei niste lucruri foarte interesante si foarte putin valorificate de oras. Avem Lacul Morii, care este cel mai mare luciu de apa din Bucuresti si care poate sa devina o baza pentru sporturi nautice. Mai departe avem Gradina Botanica, care este langa CET Grozavesti, ceea ce este foarte interesant si cool. CET-ul urmeaza sa fie modernizat din punct de vedere tehnologic si va avea nevoie doar de 40% din teren. In loc sa facem blocuri, acolo am putea sa extindem Gradina Botanica si sa il transformam intr-un campus de cercetare. Dupa aceea avem Parcul Eroilor si Parcul Izvor, un parc interesant, singurul care te invita stai pe iarba si sper sa nu se umple de pomi, Parcul Unirii, dupa care vine acel giuvaer ingropat care se numeste Delta Vacaresti si care ar putea sa devina parc natural. Acest proiect poate transforma Dambovita in cea mai mare jardiniera din lume”, a explicat pentru Hotnews.ro arhitectul Teodor Frolu, unul dintre arhitectii implicati in acest proiect.

Acesta spune ca pe langa aspectul eco, zona are si un imens potential economic. „Pe langa potentialul eco pe care il are aceasta zona mai este si partea de software a proiectului, axa avand o structura de tehnopol. Adica, asa cum a fost creata aceasta axa in anii 70, are cel mai mare numar de universitati si campusuri universitare din tara si cel mai mare numar de instituturi de cercetare. Toata lumea vorbeste de clustere acolo unde nu exista, insa aici unde avem infrastructura si nu face nimeni nimic”, a mai spus Teodor Frolu, potrivit Hotnews.

Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a declarat ca un proiect asemanator va fi introdus si in noul Plan Urbanistic General, deci va exista cel putin cadrul legislativ ca el sa fie facut. „Acum se lucreaza la noul Plan Urbanistic General unde sunt propuse 12-14 proiecte urbane, iar unul dintre ele este acesta, adica ceva similar. Cred ca este posibil sa se realizeze, mai ales ca va exista si o baza juridica”, a declarat Pătrașcu.

Insule plutitoare lângă Biblioteca Națională

Până la implementarea acestui proiect însă, Asociatia Ivan Patzaichin si Primaria Capitalei vor da o noua fata Dambovitei, pe segmentul cuprins intre Piata Unirii si Biblioteca Nationala. La initiativa asociatiei Ivan Patzaichin, in zona au fost amenajate bancute si mai multe puncte de observare, plus un ponton pentru barcute. Mai mult, vineri, Asociatia Ivan Patzaichin a anuntat castigatorii concursului ECO-ARHIPELAG 2014, unde artistii avea aveau ca tema sa „deseneze” niste insule plutitoare care vor fi puse pe Dambovita, in fata Bibliotecii Nationale, avand scopul de a promova Delta Dunarii.

Din cele 21 de proiecte participant, 5 au fost declarate castigatoare, proiectul care a castigat locul I urmand sa fie realizat in urmatoarele saptamani. Bucurestenii se vor putea plimba in jurul acestor insule cu barcuta si cu lotca. Mai multe detalii despre acest proiect aici

Cookies