“Răul absolut!” În fiecare zi, crește dimensiunea ororilor în azilele din Ilfov: bătrâni “mâncați de viermi”, două felii de pâine pe zi, bătăi. Stenograme și controale ANPC

07 iul. 2023
417 afișări
“Răul absolut!” În fiecare zi, crește dimensiunea ororilor în azilele din Ilfov: bătrâni “mâncați de viermi”, două felii de pâine pe zi, bătăi. Stenograme și controale ANPC
“Răul absolut!” În fiecare zi, crește dimensiunea ororilor în azilele din Ilfov: bătrâni “mâncați de viermi”, două felii de pâine pe zi, bătăi. Stenograme și controale ANPC | Sursa foto: Facebook - Horia Constantinescu

ANPC a făcut verificări în Azilele Groazei din Ilfov unde bătrânii erau supuși la tratamente inumane și degradante. Comisarii au descoperit multe nereguli, printre care produse expirate, insecte vii în dormitoare, saltele și perne pătate.

Comisarii ANPC au dat amenzi pentru neregulile descoperite în Azilele Groazei din Ilfov în cuantum de 47.000 de lei. Unul dintre centre a fost închis definitv.

Echipe mixte ale ANPC și ANSVSA au efectuat controale în Azilele Groazei din Ilfov

ANPC a transmis, joi, că echipe mixte ale ANPC şi Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au participat, marţi, la acţiunea comună iniţiată de procurorii DIICOT, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, împreună cu care au vizat trei centre rezidenţiale destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, din judeţul Ilfov.

Cele trei unități au fost:

 • Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi „Sfântul Gabriel cel Viteaz”,
 • Centrul Rezidenţial de Îngrijire şi Asistenţă Persoane Dependente „Casa Cora”,
 • Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi „Armonia”, din judeţul Ilfov.

Controlul a fost extins și la furnizorul de catering al unora dintre acestea, cu sediul în București.

Iată ce se arată în comunicat:

În urma abaterilor deosebit de grave, de la legislaţie, constatate în timpul descinderii, aduse la cunoştinţă de informările instituţiilor de control şi imaginile apărute în spaţiul public referitoare la situaţia dezastruoasă întâlnită în teren, premierul României, Marcel Ciolacu, a dispus constituirea, de îndată, a unor grupuri de lucru din care să facă parte principalele instituţii cu atribuţii de control, care să acţioneze la nivelul fiecărui judeţ, pentru a verifica modul în care se desfăşoară activitatea în fiecare centru de îngrijire a vârstnicilor sau persoanelor cu dizabilităţi, din ţara noastră.

Comisarii ANPC au descoperit o mulțime de nereguli

Până acum, comisarii ANPC au dat amenzi contravenţionale în valoare de 47.000 lei, au dispus oprirea temporară a prestării de servicii pentru operatorii economici controlaţi până la remedierea neregulilor şi a fost propusă închiderea definitivă a Centrului Casa Armoni, a transmis News.ro.

Aceasta este lista deficiențelor descoperite de comisarii ANPC:

 • folosirea unor materii prime fără elemente de identificare sau în afara datei durabilităţii minimale;
 • depozitarea produselor alimentare alături de saltele murdare şi dereriorate, cutii goale de PVC, cărucioare pentru handicapaţi, saci cu deşeuri etc;
 • prezenţa insectelor vii în spaţiile de cazare;
 • folosirea unui mobilier murdar cu sertare neigienizate;
 • folosirea unor lenjerii cu grad avansat de uzură şi a unor saltele şi perne pătate, cu urme de pete de sânge şi insecte;
 • folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu urme de rugină, chedere depreciate, neigienizate;
 • lipsa graficului de schimbare a uleiului de gătire.

Alte nereguli:

 • existenţa pavimentului neigienizat, depreciat, cu plăci de gresie sparte, fisurate, trepte cu muchii ascuţite, tăietoare;
 • lipsa informării referitoare la ingrediente, gramajele acestora, alergeni etc., în lista meniu;
 • folosirea unor ustentile de bucătărie depreciate;
 • nerespectarea vecinătăţii preparatelor, în congelatoare şi frigidere;
 • utilizarea unor recipiente ce nu sunt destinate reutilizării în mod repetat;
 • nerespectarea temperaturii recomandate de producător pentru păstrarea produselor alimentare sau băuturilor răcoritoare;
 • lipsa mijlocului de verificare a cantităţii omologat;
 • lipsa plaselor de protecţie contra insectelor.

Noi detalii din anchetă. Porțiile de mâncare ale pacienților erau reduse la două felii de pâine cu margarină

Atenție! Următoarele situații descrise pot afecta emoțional.

Înaintea descinderilor care au avut loc marţi, procurorii DIICOT au interceptat mai multe discuţii telefonice în dosarul Azilelor Groazei din Ilfov. Parte dintre acestea, dar şi declaraţiile martorilor, surprind regimul de înfometare la care au fost supuse victimele.

Iată ce au notat procurorii, conform Buletin de București:

Membrii grupării cu rol de execuţie sunt implicaţi în infracţiuni de furt al produselor alimentare destinate hrănirii beneficiarilor, atât din hrana achiziţionată din fondurile centrelor dar şi din hrana adusă de aparţinătorii beneficiarilor. De altfel, aceştia sunt implicaţi şi în furtul articolelor de îmbrăcăminte şi a medicamentelor aduse acestora de către familii.

Persoanele cazate în aceste centre locuiau în încăperi neîncălzite corespunzător, având ca piese de mobilier doar paturi, cu aşternuturi infestate de ploşniţe, ”care se hrănesc cu sânge prin înţeparea repetată a tegumentelor beneficiarilor”.

 • Martor: A redus porţiile de la două felii de pâine cu margarină ARO, la una, câte două felii de pâine cu zacuscă.

Unul dintre angajaţi a povestit că le-a gătit bătrânilor o ciorbă în care a adăugat un borcan întreg de ardei iute tocat şi, ulterior, a povestit amuzat cum victimele aveau un disconfort fiziologic accentuat atunci când mergeau la toaletă.

Imobilele în care au fost cazați beneficiarii nu erau racordate la rețeaua de canalizare. Atunci când fosa septică refula, aceștia erau puși să care cu găleata dejecţiile, relevă discuţiile dintre angajaţi.

De asemenea, cadrele medicale au concluzionat faptul că pacienţii erau bătuţi, iar o femeie avea o rană gravă la mână. O asistentă povestește următoarele managerului:

Am găsit-o pe doamna X cu mâna roşie, ardea, cu o bubă, iar înăuntru, am stors-o şi a ieşit ca un vierme, ca o muscă, sper să nu fi fost intrată acolo vreo arătanie d-asta. Noi am făcut nişte poze mai concludente…

Patru inculpaţi în acest dosar au fost arestaţi preventiv, 11 sunt în arest la domiciliu, pentru 6 a fost decisă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile. 3 inculpaţi sunt în libertate.

DIICOT a depus contestaţii în cazurile în care au fost dispuse alte măsuri decât cea a arestului preventiv.

98 de persoane au fost luate de la cele trei centre din Voluntari percheziţionate.

Te-ar mai putea interesa și: 

Cookies