Rate lunare timp de 10 ani pentru proprietarii blocurilor din Sectorul 2 ce urmează să fie reabilitate. Radu Mihaiu: ”Nu va fi o povară extrem de mare”

21 iul. 2022
2971 afișări
Rate lunare timp de 10 ani pentru proprietarii blocurilor din Sectorul 2 ce urmează să fie reabilitate. Radu Mihaiu: ”Nu va fi o povară extrem de mare”

Proprietarii a 335 de blocuri din Sectorul 2 ar putea plăti rate timp de 10 ani pentru a le fi reabilitate blocurile. În prezent, în București, și nu numai, cota care le revine proprietarilor este suportată de administrațiile locale.

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, a anunțat azi că următorul program de reabilitare termică va include 335 de blocuri din sectorul pe care îl administrează. Programul se va desfășura prin PNRR, dar „banii alocați nu ne vor ajunge decât pentru 15-30 dintre ele”. Astfel, Primăria Sectorului 2 a solicitat un credit de la BEI, iar conform negocierilor proprietarii ar putea plăti rate 10 ani. Suma se va calcula în funcție de suprafața apartamentului.

”Următorul program la care muncim va avea 355 blocuri. Avem acum și instrumentul PNRR, însă banii alocați ne vor ajunge pentru 15-30 dintre ele, în funcție de repartiția sumelor pe țară. Pentru marea majoritate din plan va trebui să contractăm un nou credit cu Banca Europeană de Investiții (BEI). Dacă ne limităm doar la bugetul local cei rămași la rând vor aștepta mult prea mult.

Pentru un nou contract de finanțare BEI solicită să ne asigurăm că proprietarii contribuie financiar la lucrări. Luând în considerare reducerea costurilor la energie de care vor beneficia, BEI a calculat că 30% ar fi cofinanțarea corectă. Legea din România spune minim 10%. Încă negociem.”, a afirmat Radu Mihaiu pe Facebook.

În ultimii doi ani în sectorul 2 au fost reabilitate 235 blocuri (sau sunt în curs de), însă primarul apreciază că ”mai sunt multe care așteaptă”.

Despre câți bani vorbim și cum se va plăti?

Primarul Radu Mihaiu a avansat deja sumele de bani pe care le-ar putea plăti proprietarii în rate lunare și care variază între 72 lei – 183 lei. El consideră că raportat la beneficii, reducerea costurilor la energie la bloc, contribuția nu va fi o povară extrem de mare.

„Se va institui o taxă prin care vom calcula suma totală datorată de fiecare proprietar în funcție suprafața apartamentului și se va achita în tranșe egale, lunare, timp de 10 ani. Așadar contribuția fiecăruia nu va fi o povară extrem de mare.

Ca estimare (pentru o cofinanțare medie de 20%) avem: 72,33 lei/lună la garsonieră, 111,64 lei la 2 camere, 143,30 lei la 3 camere, respectiv 183,63 lei la 4 camere.

Cine va fi exceptat de la rate

Câteva categorii de persoane vor fi exceptate de la această cofinanțare. Acestea sunt:

  • Pensionari, indiferent de statutul acestora, ale căror venituri medii nete lunare pe persoană/membru de familie sunt sub câștigul salarial mediu net pe economie
  • Persoane cu handicap sau familii cu persoane cu handicap aflat în întreținere
  • Persoane singure/familii care, în ultimele 3 luni anterioare efectuării anchetei sociale de către autoritatea administrației publice locale, au realizat venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câștigul salarial mediu net pe economie
  • Veterani de război și soți/soții supraviețuitori/supraviețuitoare ai/ale acestora

„Vestea bună e că acest nou contract de finanțare vine la pachet și cu un standard mai ridicat pentru eficientizarea energetică. Lucrările vor fi la un nivel actual cu tehnologia de azi. Ceea ce în definitiv va însemna un confort sporit pentru proprietari și o valoare crescută a imobilului.

Trăgând linie și adunând, sunt convins că este oportun să continuăm în același ritm programul de reabilitare și să contractăm acest credit. Chiar dacă o parte dintre noi, cei cu venituri peste medie, vor trebui să contribuie și ei cu o parte din nota de plată.”, a mai scris Mihaiu pe Facebook.

În București, reabilitarea termică a blocurilor se realizează fără contribuția suplimentară a proprietarilor, partea care le revine acestora fiind acoperită de administrațiile locale.

Primăriile au optat pentru această variantă pentru a putea debloca planul de reabilitare termică, blocat din cauza resurselor limitate ale bucureștenilor.

Îți mai recomandăm și:

Cookies