ARHIVA B365

RATB şi RADET vor să trimită în şomaj 6.500 de angajaţi

La RATB se ia în calcul o concediere masivă, mai ales din zona de exploatare, reparaţii, dar şi la nivelul conducerii. Din cei circa 11.000 de angajaţi, de la nivelul instituţiei, 4.500 ar urma să fie concediaţi, scrie Evenimentul Zilei. „RATB, în calitate de angajator, nu are nicio politică privind personalul, face angajări nejustificate, pe criterii politice. Posturile sunt supraaglomerate. S-au dublat, şi chiar triplat, posturile de şefi de serviciu, de directori adjuncţi”, se menţionează într-un raport semnat de liderii de sindicat ai angajaţilor Regiei, care ameninţă cu proteste.

Dacă oficialii RATB susţin că disponibilizările se fac pentru că Regia nu este profitabilă, consilierul general al Capitalei, Cristinel Deaconescu, membru în Comisia de Transport, spune că RATB a înregistrat profit anul trecut.

Angajaţii RATB care vor fi trimişi în şomaj vor primi între cinci şi 13 salarii compensatorii, în funcţie de vechime. La un salariu mediu de 2.500 lei, rezultă că RATB va plăti între 56,25 milioane lei şi 146,25 milioane lei pentru salariile compensatorii, în contextul în care 4.500 de oameni vor fi trimişi acasă.

La Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) s-ar putea da între opt şi 40 de salarii compensatorii şi acţiuni la RADET pentru cei care rămân. Din cei aproximativ 4.300 de angajaţi, vor mai rămâne 2.000. Cum leafa medie este de 1.870 de lei, fiecare concediat cu vechime va primi între 14.960 lei, echivalentul a 3.200 euro, şi 74.800 lei, circa 16.200 euro. Astfel, RADET va cheltui între 34,4 milioane lei şi 172 milioane lei pentru salariile compensatorii. Potrivit aceleiaşi surse, la ultima şedinţă a CGMB, viceprimarul Marcel Nicolaescu a recunoscut, fără să vrea, că PNL şi PSD şi-au împărţit regiile: „RADET este subordonat PNL”.

Dacă sindicatele RADET au fost deja de acord cu planul de restructurare a persoanalului, iar acum se caută investitori, angajaţii RATB ameninţă cu proteste. Aceştia au anunţat că, dacă se vor face concedieri „pe criterii politice”, şoferii şi vatmanii nu vor mai merge pe traseu.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button