LA MINE-N CARTIER

RATB și RADET ar putea fi obligate să înapoieze banii din subventii

Consilierul general Cristina Nicolescu a declarat, în cadrul ședinței de joi a Consiliului Municipiului București, că a sesizat Consiliul Concurenței în privința faptului că, legal, RADET nu avea dreptul la subvenții de mai mult de 15 milioane de euro/anual si doar prin contract de delegare de servicii. Conform acesteia, subvenția primită de RATB și RADET este un ajutor de stat acordat ilegal.

Nicolescu intenționează să sesizeze și Comisia Europeană în acest caz, ceea ce ar duce la colapsul RATB și RADET, dacă vor fi nevoite să dea toți banii înapoi Municipalității.

„Subventia se numeste compensatie pentru operarea serviciului public. Pentru ca nu-mi era foarte clar cum se atribuie legal, am cerut un punct de vedere Consiliului Concurentei, cu precadere la RATB, la acel moment. Raspunsul Concurentei priveste ajutorul de stat si include si RADET. In speta, ei ne spun foarte clar ca orice compensatie atribuita de autoritatea locala trebuie sa se faca in contextul existentei unui contract de servicii publice. Noi nu avem contract nici cu RATB, nici cu RADET. Aceasta compensatie este supusa controlului. Probabil Consiliul Concurentei va verifica cum au fost atribuite aceste compensatii. Orice proiect de act administrativ, inclusiv hotararile Consiliului General, trebuiau sa fie avizate de catre Consiliul Concurentei. (…) Suntem in prezenta unui ajutor de stat acordat ilegal. Exista un ordin comun de ministru al MDRAP si Ministerul Finantelor Publice care spune ca limita maxima pentru compensatia acordata RADET este de 15 milioane euro anual incepand cu perioada 2014-2019. In anii trecuti, pe mandatul nostru, era de 30 mil euro. Lucru pe care Directia Juridica nu ni l-a adus la cunostinta. Ordinul spune ca pentru ca avem o supracompensare noi trebuie sa luam banii inapoi. Noi suntem singurii responsabili de banii acordati in compensatie, dar si de a lua inapoi supracompensatia. Vom vedea ce vor decide colegii mei.La RADET, in mod normal, fara contract de servicii publice nu aveai voie sa dai 1 leu. (…) Legea si normele europene permit pana la 15 milioane euro. Toata suma trebuie data inapoi pentru ca nu avem contract, iar daca am fi avut contract trebuia data inapoi suma de la 15 milioane euro pana la cea data in acest moment pentru RADET, de peste 500 mil lei.”, a declarat Nicolescu joi.

Cristina Nicolescu a declarat că, potivit legislației în vigoare, RATB nu avea dreptul la subvenții mai mari de 15 milioane de euro anual.

Intrebata care ar putea fi consecintele asupra celor doua Regii, Nicolescu a spus: „Asa cum raspunde si UE in ghidul pentru serviciile de interes general este un factor de risc maxim pentru ca banii trebuie luati inapoi. Noi ne dorim sa nu ajungem la falimentarea celor doua regii, tocmai de aceea trebuie constituita o celula de criza la nivelul CGMB, impreuna cu executivul celor doua regii, cu sindicatele, gasite solutii fezabile, cerut sprijinul Consiliului Concurentei. Pentru RATB lucrurile sunt un pic mai bune in sensul ca nu exista prevazuta in legislatia romaneasca si europeana o limita clara pentru valoarea compensatiei, insa pentru RADET lucrurile sunt mai dificile. Bineinteles ca pentru RADET o solutie imediata este constituirea societatii comerciale”.

Primarul general Sorin Oprescu a explicat că, în condițiile în care RATB și RADET nu sunt societăți comerciale, nu s-a putut semna un contract de delegare de servicii pentru a fi acordate ajutoare de stat și nu subvenții. El a subliniat că banii de subvenție nu vor fi luați înapoi și nu se va ajunge la faliment. Primarul a negat faptul ca subventiile acordate RATB si RADET ar constitui ajutor de stat ilegal, adaugând că subvențiile au fost acordate conform legii.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button