RATB ia în calcul creșterea prețului pentru o călătorie la 1,8 lei și eliminarea unor gratuități

de:
08 iul. 2015
3 Afișari
RATB ia în calcul creșterea prețului pentru o călătorie la 1,8 lei și eliminarea unor gratuități

Conducerea RATB ia în calcul creșterea prețului călătoriei la 1,8 lei și eliminarea unor gratuități pentru unele categorii de pensionari:  „Raportul prezintă mai multe soluţii. Există nişte probleme în ceea ce priveşte gratuitatea. Gratuitatea nu s-ar putea acorda şi celor care vin din provincie. Nu se poate spune că dacă ai face gratuit transportul public în Bucureşti ai elima complet cheltuielile cu vânzarea şi controlul. Ar trebuie să menţinem aceste structuri pentru cei care folosesc transportul public din alte oraşe şi care vin în Bucureşti. Pun accentul pe organizarea centrelor de profit şi de costuri. Lucrăm în acest moment la transformarea regiei în societate. Din punctul nostru de vedere nu o să existe gratuitea transportului în comun în Bucureşti. Majorarea tarifară la 1,8 lei pentru o călătorie este o altă propunere din raport. Noi am făcut un plan, l-am trimis la Consiliul General, probabil trebuie să ne mai uităm o dată peste acest proiect. Eliminarea unor gratuităţi este un alt scenariu propus. De exemplu, elimarea gratuităţii pentru cei care au pensia 2.500 de lei”, a precizat Ileana Savu, director comecial RATB, conform Adevărul. 

Momentan, o călătorie pe liniile urbane ale RATB costă 1,3 lei, iar pe liniile preorășenești – 1,5 lei. 

Aproximativ 60% dintre cei care se deplasează cu mijloacele de transport în comun ale RATB nu validează cardul pentru achitarea călătoriei, se precizează într-un raport de evaluare întocmit de Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice București (AMRSPB). De altfel, banii încasați de RATB de la călători reprezintă o parte infimă din necesarul financiar al Regiei. AMPRSP propune RATB mai multe soluții pentru creșterea veniturilor. Una dintre ele este prestarea gratuită a serviciul de transport public.

În raportul de evaluare pe 2014, AMPRSB propune și eliminarea gratuităților pentru personalul Primăriei Municipiului București și instituțiilor și serviciilor publice de interes local ale Municipiului București, dar și pentru pensionarii cu o pensie mai mare de 2.500 lei. „Municipalitatea are in subordine 37 de instituții și servicii publice cu un numar de 6.407 posturi aprobate cu un grad de ocupare de 97%, adica aproximativ 5.960 posturi ocupate. Din administrația locală mai face parte și RADET cu un număr aproximativ de angajați de 4.000 persoane. În acest context valoarea maximă a veniturilor posibil de realizat din vânzarea titlurilor de călătorie este de: 9.960 persoane x 40,323 lei (abonament nominal toate liniile fără TVA) = 401.617 lei/lună, ceea ce înseamnă pe an 4.819.405 lei. Rezultă o reducere a volumului subvenției de exploatare cu 4.819.405 lei/an”, se precizează în documentul citat.

În cazul eliminării gratuităților pentru pensionarii cu o pensie mai mare de 2.500 lei se estimează că o asemenea măsură ar afecta aproximativ 12.000 de persoane și ar aduce un plus 5.806.512 lei/an la bugetul RATB.

O altă propunere vizează creșterea prețului pentru o călătorie de la 1,3 lei la 1,8 lei. Potrivit reprezentanților AMPRSB, această măsură ar aduce un plus la buget de 58.811.477 lei/an. Dintre toate măsurile propuse în raportul de evaluare al AMPRSB, aceasta din urmă este singura care a fost luată în considerare până acum de conducerea regiei, cel puțin, în mod oficial. Consiliul General al Municipiului București nu a aprobat însă până acum scumpirea călătoriei cu mijloacele de transport ale RATB.

Cookies