ȘTIRI

Capitala s-ar putea bloca: Sindicaliștii RATB și Metrorex amenință cu greva generală

Anunțul a fost făcut de către Vasile Petrariu, din partea Sindicatului Transportatorilor din București, RATB. Greva se va declanșa dacă disponibilizările se vor face fără consultarea sindicatelor și fără respectarea legislației în vigoare.

„Dacă se va lua această decizie fără consultarea noastră şi fără respectarea legislaţiei în vigoare vom reacţiona în mod prompt, cu toate mijloacele sindicale, incluzând conflictul social şi grevă”, a declarat marţi Petrariu în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM) din cadrul SC Metrorex SA. 

Și sindicaliștii de la Metrorex au anunțat, prin preşedintele USLM, Ion Rădoi, că se vor solidariza grevei generale a celor de la RATB, timp de o zi, ceea ce ar conduce la blocarea aproape totală a transportului în Capitală. 

„O vom face (n.r. – grevă generală) aşa cum am mai făcut şi altă dată. Greva de solidaritate, din păcate, nu poate să ţină decât o zi”, a adăugat Rădoi. 

Sindicaliștii de la Metrorex sunt și ei nemulțumiți de faptul că premierul Victor Ponta a anunțat că vrea să treacă metroul în subordinea Primăriei Municipiului București, fără a da însă detalii despre cum va fi pusă în practică această mutare.

„Cei doi aşi ai administraţiei din România, Victor Ponta şi Sorin Oprescu au anunţat acest lucru fără să ţină cont de ceea ce înseamnă această instituţie…Se iau hotărâri în pripă dar să vedem dacă există susţinere tehnico-economică…Noi nu ne-am lămurit dacă există fondurile necesare…Dacă consideră că asta este o jucărie pe care urmează să o stricăm, atunci este cu totul greşit…Cert este că nu se cunosc amănuntele acestui transfer şi tare m-aş bucura să cunosc motivele”, a menţionat Rădoi. 

Citiți și Sindicatele de la metrou, milionare, în timp ce Metrorex primește subvenții de la stat

De asemeni, sindicaliștii de la Metrorex sunt nemulțumiți de faptul că pe „lista scurtă” a celor selectați pentru concursul de ocupare a postului de manager al Metrorex nu se află niciunul din actualii directori ai Societății sau membri ai Consiliului de Administrație, cu toate că aceștia s-au înscris la concurs. Potrivit lui Rădoi, firma care se ocupă de selecţia managementului privat, respectiv PricewaterhouseCoopers, ar intenţiona să aducă la metrou „un om de-al lor”, aceeaşi societate fiind şi beneficiara unui contract de consultanţă pentru viitoarea magistrală 7 de metrou Bragadiru-Voluntari în valoare de 36.257.159 lei (aprox. 8,5 milioane euro). „Cum se face selecţia? De ce trebuie eliminaţi toţi oamenii de la metrou? Poate aduc ei conducătorii lor”, a comentat Rădoi adăugând că „roba lui Victor Ponta şi bisturiul lui Sorin Oprescu tind să strice acest sistem”

La RATB se ia în calcul o concediere masivă, mai ales din zona de exploatare, reparaţii, dar şi la nivelul conducerii. Din cei circa 11.000 de angajaţi, de la nivelul instituţiei, 4.500 ar urma să fie concediaţi. „RATB, în calitate de angajator, nu are nicio politică privind personalul, face angajări nejustificate, pe criterii politice. Posturile sunt supraaglomerate. S-au dublat, şi chiar triplat, posturile de şefi de serviciu, de directori adjuncţi”, se menţionează într-un raport semnat de liderii de sindicat ai angajaţilor Regiei, care ameninţă cu proteste.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button