RATB cere din nou majorarea preţului biletelor la 1,8 lei

de:
18 mai 2011
0 Afișari
RATB cere din nou majorarea preţului biletelor la 1,8 lei

După cum a precizat şeful RATB, Adrian Criţ, citat de agerpres.ro, conducerea instituţiei solicită Primăriei Capitalei de două ori pe lună să ia în calcul ajustarea tarifelor de transport public.

„Noi solicităm încă de anul trecut majorarea tarifelor pentru biletele de călătorie. Dacă în acest an nu se va întâmpla nimic, la anul va fi şi mai greu. Este o ambiţie a mea să fac această solicitare municipalităţii din două în două săptămâni şi am argumente în acest sens, respectiv preţul combustibilului a crescut în ultimul an cu 25 de procente, iar salariile nu au înregistrat această creştere. De asemenea, au ieşit din garanţie încă 500 de vehicule Mercedes şi astfel au crescut costurile de mentenanţă”, a motivat Criţ.

Acesta a mai precizat că RATB nu mai tipăreşte bilete din hârtie, după epuizarea stocului existent, în acest moment călătorii fiind nevoiţi să-şi procure un card contactless Activ sau Multiplu, care poate fi utilizat sub formă de portofel. Costul unui astfel de card este de 3,6 lei şi poate fi alimentat cu o sumă maximă de 50 de lei, din care se deduce valoarea fiecărei călătorii, prin validarea cardului la aparatele de taxare electronică din mijloacele de transport în comun.

Miercuri, RATB şi BCR au lansat un card bancar „Zâmbet”cu care se pot plăti inclusiv călătoriile cu autobuzul şi metroul. Persoanele care îl utilizează economisesc 5% din valoarea unui bilet, scrie click.ro.

Consilierii generali vor discuta la începutul săptămânii viitoare şi cuantumul subvenţiilor care vor merge către RATB şi RADET.

Proiectul de buget al municipalităţii prevede că subvenţiile pentru RATB vor fi 430 mil. lei (100 mil. euro), iar pentru căldură de 563 mil. lei (134 mil. euro), adică 27% din buget, scrie zf.ro. Consilierii PDL susţin că, dimpotrivă, pentru căldură este nevoie anul acesta de 840 mil. lei (200 mil. euro), iar pentru transport de cel puţin 600 mil lei (142 mil euro). Pentru acoperirea sumelor necesare pentru transport, consilierii se gândesc la majorarea preţului unei călătorii cu RATB de la 1,3 lei în prezent, la 1,8 lei (o creştere de 38%). În 2010 municipalitatea a subvenţionat RADET cu 657 mil. lei (234 mil. euro) iar RATB cu 465 mil. lei (110 mil. euro), ceea ce înseamnă că 40% din întregul buget de aproximativ 900 mil. euro al Muncipalităţii au mers spre subvenţii.

Primarul general, Sorin Oprescu, susţine că acum municipalitatea nu-şi mai permite aceste efort întrucât îi reduce resursele pentru investiţii.

Cookies