ARHIVA B365

RATB a reintrodus abonamentele de o zi prin SMS

Bucureştenii pot achiziţiona din nou abonamente de o zi prin SMS, începând de joi, 29 ianuarie. „Din data de 29 ianuarie 2015, serviciul de vânzare a abonamentelor RATB de o zi prin SMS este din nou disponibil pentru călători. Abonamentul poate fi activat prin trimiterea unui SMS cu mesajul „A” la numărul 7456 de către clienţii operatorilor de telefonie mobile Orange, Vodafone şi Digi Mobil”, anunţă RATB, într-un comunicat de presă.

La 1 ianuarie 2015, RATB a luat decizia de a suspenda temporar plata titlurilor de călătorie de tip abonament de 1 zi prin SMS. „Serviciul de vânzare a titlurilor de călătorie tip abonament de 1 zi prin SMS a fost suspendat pentru soluționarea unor aspecte de natură contractuală”, au declarat oficialii RATB, pentru B365.ro.

Potrivit reprezentanţilor RATB, Regia a luat decizia de a suspenda temporar acest serviciu din cauza procesatorului de plăţi care a întârziat să vireze către RATB o parte din plăţile cuvenite din acest serviciu.

Potrivit estimărilor reprezentanţilor RATB, măsura suspendării abonamentelor de o zi prin SMS a dus la scăderea vânzărilor de abonamente de o zi, în contextul în care lunar Regia vindea peste 14.000 de abonamente prin SMS. „Estimăm o diminuare a vânzării abonamentelor de 1 zi, având în vedere că media lunară a vânzărilor (calculată la nivelul anului 2014) a fost de 14.024 abonamente/lună, însă, cel mai probabil o mare parte a utilizatorilor acestui serviciu se va reorienta către rețeaua de vânzare RATB. Precizăm că estimarea numărului persoanelor sancționate nu poate fi realizată ținând cont numai de acest aspect, întrucât există o serie de factori direcți/ indirecți cu grad diferențiat de influență”, au precizat reprezentanţii RATB, pentru B365.ro.

Câte abonamente de 1 zi prin SMS a vândut RATB

„În anul 2014 s-au vândut estimativ 168.287 abonamente de 1 zi (luna decembrie 2014 este estimativă – înainte de închiderea contabilă), rezultând o medie lunară de 14.024 abonamente”, au mai spus oficialii RATB.

Din abonamentele de o zi prin SMS vândute în 2014, RATB a avut de încasat numai anul trecut peste 1,34 milioane lei, echivalentul a circa 305.000 euro.

În perioada 26 aprilie 2012 – 31 decembrie 2013, RATB a vândut aproape 169.000 de abonamente de 1 zi prin SMS, al căror preţ se ridică la peste 335.000 euro cu TVA inclus. Din valoarea totală a abonamentelor de 1 zi prin SMS vândute în perioada 26 aprilie 2012 – 31 decembrie 2013 Regia a încasat peste 1,35 milioane lei, echivalentul a circa 307.000 euro.

Potrivit Raportului de Activitate aferent anului 2013 întocmit de RATB, Regia a vândut în 2013 peste 126.186 abonamente de 1 zi prin SMS, de trei ori mai multe faţă de anul anterior. „Din punct de vedere al modalităţii de plată a titlurilor, este în continuare agreată plata în numerar care deţine circa 95% din totalul încasat din vânzări. Începând cu data de 26.04.2012 Regia Autonomă de Transport Bucureşti a diversificat modalităţile de încasare a titlurilor de transport comercializate prin introducerea plăţii acestora prin SMS (folosind telefonul mobil). Prin intermediul acestei forme de plată, în anul 2013 călătorii au achiziţionat 126.186 abonamente de 1 zi, (reprezentând 76,68% din totalul abonamentelor de 1 zi vândute), cu 83.483 bucăţi mai mult faţă de abonamentele de 1 zi achiziţionate în anul 2012, rezultând o creştere cu 195,50%. Este de menţionat evoluţia acestei metode de plată, în condiţiile în care în cursul anului 2012 acest mod de achiziţionare al abonamentelor de 1 zi a reprezentat numai 48,44% din totalul legitimaţiilor valabile 1 zi vândute”, arată Regia în raport.

Cât costă abonamentele de 1 zi prin SMS

Serviciul de plată a titlurilor de călătorie de tip abonament de 1 zi prin SMS a fost implementat pe 26 aprilie 2012. Astfel, printr-un singur SMS la numărul 7456 călătorii pot achita contravaloarea unui abonament de o zi, valabil pe toate liniile de transport urban, siguranţa plăţii prin SMS fiind garantată de platforma de operare, care este prevăzută cu un mecanism antifraudă. Călătorii au obligaţia să păstreze SMS-ul pe telefonul mobil pe toată durata zilei, până la expirarea valabilităţii abonamentului.

Pentru a beneficia de acest abonament, călătorii trebuie să trimită un SMS, cu textul A, la numărul 7456, înainte de a urca în vehiculele RATB. După câteva secunde aceştia primesc un mesaj cu codul care confirmă efectuarea tranzacţiei. Deşi achiziţionarea abonamentului de 1 zi prin SMS trebuie făcută înainte de momentul urcării în vehiculele RATB, mulţi călători apelau la acest serviciu doar atunci când îi vedeau pe controlorii RATB în mijloacele de transport în comun.

Conform reprezentanților RATB, serviciul a prins mai bine la călătorii tineri, obișnuiți să utilizeze tehnologii noi.

Iniţial, preţul abonamentului de o zi prin SMS era de 1,75 euro+TVA, respectiv 9,6 lei (TVA inclus). Începând cu data de 2 iunie 2014, abonamentul de 1 zi prin SMS s-a ieftinit până la 1,6 euro + TVA, echivalentul a 8,8 lei cu TVA inclus, calculat la cursul valutar mediu din mai 2014. Pentru abonaţii Orange, SMS-ul de comandă are un cost de 0,05 euro+TVA, astfel că, preţul total al abonamentelor pentru o zi achiziţionate prin SMS la 7456 ajunge la 1,65 euro+TVA.

Contravaloarea titlului de călătorie achiziţionat apare în următoarea factură telefonică, în cazul în care plata este făcută de pe un telefon cu abonament sau este scăzută din creditul iniţial, dacă plata este efectuată de pe un telefon cu cartelă telefonică prepay.

Acest serviciu include şi posibilitatea achitării călătoriilor pentru mai multe persoane de pe acelasi telefon. Pentru această facilitate călătorii trebuie să trimită câte un SMS de comandă pentru fiecare persoană în parte şi să se obţină câte un SMS de răspuns cu câte un cod unic pentru fiecare. Mai multe detalii aici.

La centrele de încărcare şi emitere carduri RATB, abonamentele de o zi costă 8 lei, dacă aveţi un card Activ, însă sunt mai scumpe decât cele achiziţionate prin SMS, dacă nu aveţi un card Activ. Astfel, dacă optaţi pentru încărcarea unui abonament de o zi valabil pe toate liniile RATB pe un card Multiplu, care nu poate fi reîncărcat, veţi plăti 9,6 lei, din care 1,6 lei reprezintă preţul cardului, iar dacă nu aveţi un card Activ şi optaţi pentru încărcarea unui abonament de o zi pe un card nenominal veţi achita 11,7 lei, din care 3,7 lei reprezintă preţul cardului. În schimb, cei care deţin carduri Active nominale sau nenominale şi reîncarcă aceste carduri la centrele RATB, plătesc 8 lei pentru un abonament pentru o zi valabil pe toate liniile urbane.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button