București: Rata de infectare COVID se apropie de pragul de 3 la mie, când certificatul verde devine obligatoriu

de:
20 sept. 2021
83 afișări
București: Rata de infectare COVID se apropie de pragul de 3 la mie, când certificatul verde devine obligatoriu
București: Rata de infectare COVID se apropie de pragul de 3 la mie, când certificatul verde devine obligatoriu

Rata de infectare în Capitală a urcat în trei zile la 2,57, în condițiile în care vineri, 17 septembrie, incidența cazurilor COVID-19 la mia de locuitori a trecut de pragul de 2. 

Informația creșterii incidenței a fost transmisă de subprefectul de București Antonela Ghiță. Conform datelor transmise Prefecturii de către DSP București, rata de infectare în Capitală a urcat luni la 2,57, față de 2,44 la mia de locuitori cu o zi în urmă.

De astăzi, 20 septembrie, a intrat în vigoare și certificatul verde Covid care devine obligatoriu în localitățile în care incidența este cuprinsă între 3 și la 6 la mia de locuitori. Certificatul COVID atestă că ai fost vaccinat, ai trecut prin boală și te-ai vindecat sau ai un test negativ. Acesta va fi necesar pentru a intra în baruri, restaurante, săli de fitness, la evenimente private ori spectacole.

Cerificatul verde e obligatoriu de azi. Cum este folosit

Documentul digital dovedește că persoana:

 • a fost vaccinată antiCOVID de mai mult de 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare (doza 1 și rapel);
 • are un rezultat negativ la unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ al unui test antigen rapid pentru nu mai vechi de 48 de ore,
 • se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi de la confirmarea infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Părinții care au copii de peste 6 ani și vor să-i ia cu ei la film, restaurant ori spectacole trebuie să le descarce și lor un certificat verde. De la obligativitatea prezentării unui certificat verde în localitățile cu incidență între 3 și 6 la mie sunt exceptați doar copiii mai mici de 6 ani.

Reaminitim că în Capitală incidența cazurilor COVID-19 la mia de locuitori a trecut vineri, 17 septembrie, de pragul de 2.

Incidența între 2 și 3 la 1.000 de locuitori – Care sunt interdicțiile impuse:

 • Competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
 • organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție.
 • organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori și cu purtarea măștii de protecție. Pot participa doar cei vaccinați, cei testați sau cei trecuți prin boală, conform descrierii de mai sus.
 • se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber cu participarea a cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună.
 • se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior. La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani.
 • se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) cu un număr de participanți de maximum 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană. Pot participa doar cei vaccinați, cei testați sau cei trecuți prin boală, conform descrierii de mai sus.
 • se permite organizarea de conferințe cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății.
 • se permite organizarea de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane, cu respectarea următoarelor măsuri:
  a) purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți participanții;
  b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul în care se desfășoară mitingul sau demonstrația;
  c) menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/ persoană, acolo unde este posibil;
  d) dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie eventuale materiale pe perioada desfășurării mitingului sau a demonstrației;
  e) aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2;
 • activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00-2:00.
 • activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00-2:00.
Tags:
Cookies