ÎN BUCUREȘTI

Rata de incidență din București se apropie de 2/1.000 de locuitori, când Capitala intră în scenariul galben. Cum sunt afectate școlile

Rata de incidență a crescut, joi, în București, la 1.93 la mia de locuitori și se apropie de pragul de 2, se arată în raportarea oficială a DSP, moment în care Capitala va intra în scenariul galben. Prima modificare care se va produce va fi cea în activitatea curentă a școlilor. În afară de unitățile de învățământ, vor urma restricții pentru toți bucureștenii, care vor fi decise însă într-o ședință ulterioară a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.

Prima activitate ce va fi afectată de creșterea ratei de incidență la 2/1.000 a cazurilor de Covid-19 din județe, și implicit și din București, va fi cea a școlilor. Conform ordinului comun al ministerelor Educației și Sănătății, la rata de 2 la mia de locuitori, școlile vor trebui să mute ora de sport din sală, stațiu închis, în curtea școlii, respectiv în aer liber.

Măsura de a scoate elevii afară, în curte, pare să fie o rezolvare la eliberarea de a nu purta mască în timpul efortului fizic. Astfel, ora de sport nu se va suspenda, ci va continua, fie pe terenul de sport, fie într-un spațiu neamenajat. Cu toate acestea, ordinul nu prevede ce se va întâmpla în cazul în care elevii nu pot practica sportul afară, din cauza condițiilor meteo, a temperaturilor sau ploilor. Cel mai probabil orele nu se vor ține sau profesorul va improviza o metodă de a pune în mișcare elevii.

Ce prevede ordinul privind mutarea orelor de sport când rata urcă la 2/1.000 de locuitori

Potrivit Ordinului 1.756/ 3 septembrie: „Este permisă desfășurarea orelor de educație fizică în săli de sport/spații interioare, fără obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile în care rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 2/1.000 de locuitori. La o rată de incidență mai mare de 2/1.000 de locuitori, orele de educație fizică se pot desfășura doar în spații deschise, fără obligativitatea purtării măștii de protecție”

Prin același ordin se mai stabilește că preșcolarii nu au obligația purtării măștii de protecție în timpul orelor de educație fizică, indiferent de rata de infectare.

Cum arată orele de sport din școli în Valul 4 de Covid-19

Ministerele Sănătății și Educației recomandă, de altfel, ca desfășurarea orei de educație fizică să se producă în exterior indiferent de rata de incidență.

Dacă se ține în sala de sport, chiar și în scenariul verde în care se află încă Bucureștiul, elevii și profesorii au de îndeplinit mai multe sarcini înainte de a începe ora.

Regulile pentru sport în sală trebuie să fie mai stricte, astfel:

— orele de educație fizică efectuate în sala de sport trebuie limitate la activități sportive care nu presupun efort intens, cu asigurarea obligatorie a distanței fizice maxim posibile și a unei aerisiri permanente;
— pentru desfășurarea orelor de educație fizică, elevii vor fi instruiți ca pe tot parcursul activității să nu își atingă fața, gura, ochii sau nasul cu mâinile neigienizate;
— la începerea și la finalul orelor de educație fizică, toți elevii trebuie să respecte normele de igienă a mâinilor;
— se vor efectua curățenia, dezinfecția și aerisirea sălii de sport după fiecare grupă de elevi;
— activitățile sportive în cadrul liceelor cu program sportiv și cluburilor sportive școlare se vor desfășura în conformitate cu prevederile ordinului comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății.

Ce se întâmplă când rata de incidență trece de 2/1.000 de locuitori

Creșterea ratei de incidență la 2/1.000 de locuitori este așteptată în câteva zile, moment în care Bucureștiul va trece în scenariul galben și, la nivel local se vor lua măsuri suplimentare cum ar fi limitarea participării la evenimente publice sau purtarea măștii în exterior în spațiile aglomerate. Restricții similare s-au impus, în aceste zile, în localități vecine, din Ilfov, care au depășit pragul de 2/1.000 de locuitori în valul 4.

Potrivit ultimului bilanț COVID-19, au fost înregistrate, joi, 17 septembrie, 604 cazuri noi de coronavirus în București, dintr-un total de 4.441 la nivel național.

Rata de incidență din București se apropie de 2/1.000 de locuitori, când Capitala intră în scenariul galben. Cum sunt afectate școlile
Rata de incidență din București se apropie de 2/1.000 de locuitori, când Capitala intră în scenariul galben. Cum sunt afectate școlile. Sursa foto: Grupul de Comunicare Strategică

Tot astăzi, CNSU a propus, la nivel național, introducerea obligativității certificatului verde în condițiile în care rata de incidență va depăși pragul de 3/1.000 de locuitori.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button