Răsturnare de situație privind alegerile din S1. Parchetul General a venit cu informații privind disputa dintre Clotilde Armand și Dan Tudorache

13 mai 2021
904 Afișari
Răsturnare de situație privind alegerile din S1. Parchetul General a venit cu informații privind disputa dintre Clotilde Armand și Dan Tudorache

Răsturnare de situație privind alegerile din S1 după nebunia din ultimele zile când au apărut o serie de informații cu privire la rezultatele votului. Joi, Parchetul General a venit cu informații privind disputa dintre Clotilde Armand și Dan Tudorache, însă rezultatul este la fel de incert, după ce cercetările au fost amânate până în august.

Parchetul General a anunţat joi că, din verificările efectuate, nu s-a putut stabili o diferenţă de voturi exprimate pentru cei doi candidaţi la alegerile locale din Sectorul 1, Clotilde Armand şi Dan Tudorache, deoarece finalizarea cercetărilor în acest caz a fost amânată până la începutul lunii august.

Parchetul General a venit cu informații după nebunia din ultimele zile

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Poliţia Capitalei nu a reuşit să termine de numărat voturile exprimate la alegerile locale din Sectorul 1, aşa cum a dispus procurorul de caz de la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie, astfel încât nu s-a putut stabili o diferenţă între voturile pentru cei doi candidaţi.

În cauza privind alegerile locale din Sectorul 1 Bucureşti, aflată în instrumentarea Secţiei pentru infracţiunilor din justiţie, activităţile dispuse de procurorul de caz prin ordonanţa din data de 5 februarie 2021 nu au fost finalizate, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti solicitând motivat prelungirea termenului stabilit pentru aducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor fixate. Luând în considerare complexitatea procedurilor şi volumul mare de muncă pe care îl implică, procurorul de caz a aprobat solicitarea menţionată şi a fixat un nou termen de finalizare, respectiv 1 august 2021. Menţionăm că, din verificările efectuate, nu s-a putut stabili diferenţa de voturi între candidaţi, nefiind finalizate activităţile dispuse de către procuror.

Precizările Parchetului, după informațiile „pe surse”

Precizarea Parchetului vine după ce o parte a presei centrale a scris, miercuri, citând „surse judiciare”, că poliţiştii au terminat de numărat voturile şi au găsit o diferenţă de 1.000 de voturi în favoarea lui Dan Tudorache.

În luna februarie, un procuror de la SIIJ a dispus, printr-o ordonanţă, ca Poliţia Capitalei să renumere toate voturile exprimate la alegerile locale din septembrie 2020 pentru funcţia de primar al Sectorului 1 al Capitalei, câştigate de Clotilde Armand (USR) în faţa lui Dan Tudorache (PSD).

Procurorul Sorin Iaşinovschi a deschis un dosar penal în acest caz, fiind începută urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid politic pentru obţinerea de foloase necuvenite, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.

PSD a depus plângere penală

Dosarul a fost deschis după ce PSD a depus, pe 2 octombrie 2020, o plângere penală la SIIJ, în care reclama comiterea unor fapte de natură penală de către preşedintele USR, Dan Barna, Andrei Nicolaescu – membru USR şi de către Nicolae Sprîncu – procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi preşedinte al Biroului Electoral de Circumscripţie al Sectorului 1.

Potrivit ordonanţei întocmite de procurorul Sorin Iaşinovschi, în cadrul anchetei s-a dispus ridicarea listelor electorale permanente, suplimentare şi complementare utilizate la secţiile de votare din Sectorul 1, liste aflate în custodia Judecătoriei Sectorului 1.

De asemenea, procurorul a dispus ridicarea buletinelor de vot utilizate, neutilizate şi nule de la cele 166 secţii de votare din Sectorul 1, stocate în 1.509 saci, aflaţi în custodia Tribunalului Bucureşti.

Măsurile dispuse de procuror:

* Identificarea buletinelor de vot corespunzător fiecărei secţii de votare;

* Numărarea voturilor din cadrul fiecărei secţii de vot şi confruntarea rezultatelor cu numărul de votanţi înscrişi pe listele de vot corespunzătoare fiecărei din cele 166 secţii de votare din cadrul Sectorului 1 Bucureşti (cât şi a votanţilor înscrişi pe listele suplimentare), care şi-au exprimat dreptul la vot;

* Confruntarea rezultatelor obţinute după numărarea voturilor de la cele 166 de secţii de votare din cadrul Sectorului 1 Bucureşti cu datele înscrise în procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării;

* Predarea sacilor cu buletinele de vot şi listele electorale de la cele 166 de secţii de votare din cadrul Sectorului 1 Bucureşti la camera de corpuri delicte, unde vor fi păstrate până la finalizarea cercetărilor din prezenta cauză.

„Având în vedere neconcordanţele ce rezultă din probele administrate până în prezent (înscrisuri, depoziţii de martor etc) este foarte posibil ca după efectuarea operaţiunilor descrise mai sus să fie necesar accesul specialiştilor criminalişti care să efectueze constatări tehnico-ştiinţifice ale semnăturilor de pe procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării şi de pe listele electorale”, se mai spune în ordonanţă.

Conform datelor AEP, la alegerile pentru funcţia de primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, candidatul susţinut de PNL şi Alianţa USR PLUS, a câştigat cu 40,94% dintre opţiuni, respectiv un număr de 36.455 de voturi. Daniel Tudorache, candidatul PSD, a întrunit 39,81%, reprezentând 35.451 voturi.

Daniel Tudorache a contestat însă acest rezultat şi a depus o plângere penală la Secţia specială de anchetare a magistraţilor, după ce posturile de televiziune au difuzat imagini cu mai multe persoane care intră în sediul Biroul Electoral al Sectorului 1, unde erau depozitaţi saci cu voturi.

Cookies