ÎN BUCUREȘTI

Răsturnare de situație în dosarul alegerilor din Sectorul 1. CSM a suspendat pensionarea procurorului care se ocupă de caz

Răsturnare de situație în dosarul alegerilor din Sectorul 1, acolo unde Dan Tudorache, fostul primar, o acuză pe Clotilde Armand că ar fi fraudat alegerile. Cu toate că dosarul a fost amânt până în august, CSM a suspendat marți pensionarea procurorului care se ocupă de acest caz.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a suspendat, marţi, discutarea cererii de eliberare din funcţie prin pensionare a procurorului Sorin Iaşinovschi, de la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), care instrumentează dosarul privind alegerile din Sectorul 1.

Decizie importantă a CSM

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea analizării cererii de pensionare a Sorin Eugen Iaşinovschi, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, până la soluţionarea definitivă a acţiunii disciplinare (unanimitate)

Cum a fost deschis dosarul

Procurorul Sorin Iaşinovschi a deschis un dosar penal în acest caz, fiind începută urmărirea penală in rem pentru infracțiunile de abuz în serviciu, folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid politic pentru obţinerea de foloase necuvenite, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.

Dosarul a fost deschis după ce PSD a depus, în 2 octombrie 2020, o plângere penală la SIIJ, în care reclama fapte penale care ar fi fost comise de către preşedintele USR, Dan Barna, Andrei Nicolaescu – membru USR şi de către Nicolae Sprîncu – procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi preşedinte al Biroului Electoral de Circumscripţie al Sectorului 1.

Ancheta, prelungită până în august

Ancheta Secției speciale în dosarul privind alegerile locale din Sectorul 1 nu a fost finalizată, iar termenul a fost prelungit până la 1 august, la cererea Poliţiei Capitalei, care a invocat volumul mare de muncă, potrivit Parchetului General. Instituția spune că din verificările făcute până acum nu s-a putut stabili diferenţa de voturi între candidaţi – Clotilde Armand și Dan Tudorache.

Parchetul General a transmis, joia trecută, că în dosarul privind alegerile locale din Sectorul 1 București, aflat în instrumentarea Secției pentru infracțiunile din justiție, activitățile dispuse de procurorul de caz prin ordonanța din 5 februarie 2021 nu au fost finalizate, Poliția Capitalei solicitând motivat prelungirea termenului stabilit.

Anunțul Parchetului General

„Luând în considerare complexitatea procedurilor și volumul mare de muncă pe care îl implică, procurorul de caz a aprobat solicitarea menționată și a fixat un nou termen de finalizare, respectiv 1 august 2021. Menționăm că din verificările efectuate nu s-a putut stabili diferența de voturi între candidați, nefiind finalizate activitățile dispuse de către procuror.

Pe măsura derulării cercetărilor vom comunica informații suplimentare, în limitele impuse de Codul de procedură penală și de Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media, aprobat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii prin Hotărârea nr. 197 din 17 septembrie 2019”, a transmis Parchetul General.

Precizările vin în contextul în care miercuri în spațiul public au apărut informații că Secția Specială, care instrumentează acest dosar, ar fi descoperit că există o diferență mare între buletinele de vot existente fizic și numărul total de voturi exprimate, iar rezultatul ar fi în defavoarea actualului primar, care de fapt nu ar fi câștigat alegerile în competiția cu Dan Tudorache.

În februarie, un procuror de la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) a dispus, printr-o ordonanţă, ca Poliţia Capitalei să renumere toate voturile exprimate la alegerile locale din septembrie 2020 pentru funcţia de primar al Sectorului 1 al Capitalei, câştigate de Clotilde Armand (USR) în faţa lui Daniel Tudorache (PSD).

Demersul avea loc cu două zile înainte ca plenul CSM să discute proiectul de desființare a controversatei secții de anchetare a magistraților.

Mai multe documente ridicate

Potrivit ordonanţei întocmite de procurorul Sorin Iaşinovschi, în cadrul anchetei s-a dispus ridicarea listelor electorale permanente, suplimentare şi complementare utilizate la secţiile de votare din Sectorul 1, liste aflate în custodia Judecătoriei Sectorului 1, scria Agerpres. De asemenea, procurorul a dispus ridicarea buletinelor de vot utilizate, neutilizate şi nule de la cele 166 secţii de votare din Sectorul 1, stocate în 1.509 saci aflaţi în custodia Tribunalului Bucureşti.

Conform datelor AEP, la alegerile din septembrie 2010 pentru funcţia de primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, candidatul susţinut de PNL şi Alianţa USR-PLUS, a câştigat scrutinul cu 40,94%, respectiv 36.455 de voturi. Daniel Tudorache, candidatul PSD, a întrunit 39,81%, reprezentând 35.451 de voturi.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button