Răsturnare de situație. Formularul prin care părinții își dau acordul pentru testarea copilul la școală s-a schimbat în ultima clipă

08 feb. 2021
687 Afișari
Răsturnare de situație. Formularul prin care părinții  își dau acordul pentru testarea copilul la școală s-a schimbat în ultima clipă

Schimbări importante cu doar câteva ore înainte de redeschiderea școlilor din România. Formularul pentru părinți, prin care aceștia își dau acordul ca odraslele să fie testate împotriva COVID-19, la școală, a fost modificat. Ce prevăd noile schimbări.

Ministerul Sănătății a anunțat, duminică seară, că a modificat formularul pentru părinți, prin care aceștia pot exprima consimțământul de testare a copilului lor cu teste antigen rapide în școală, conform unui document publicat aseară la ora 23:00, cu doar o oră înainte să înceapă prima zi de școală din Semestrul al II-lea.

Ce prevede documentul

Documentul prevede faptul că părintele își exprimă acordul ca elevul să fie testat în prezența ori în absența sa, exact ca precedentul document.

Descarcă noul document aici 

”Îmi exprim consimțământul pentru testarea antigen rapidă a copilului meu de către personalul medical, în condițiile în care prezintă simptome sugestive COVID-19 sau a fost în contact cu o persoană confirmată pozitiv COVID-19, doar în prezența părintelui/tutorelui legal, în absența părintelui/tutorelui legal, la recomandarea personalului medical.

Până aici formularul retras și cel actual sunt identice. Noutatea este că declarația pentru prelucrarea datelor a fost inclusă în acest formular și nu se mai completează separat, în rest, formularul criticat nu a fost modificat cu nimic.

Ce este nou

Iată noutatea, apariția acestui text:

„Declar prin prezenta că sunt de acord cu utilizarea și prelucrarea datelor mele cu caracter personal de către cabinetul medical din cadrul unității de învățământ preuniversitar …………………………….. , inclusiv pentru transmiterea datelor la Direcția de Sănătate Publică/Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, rezultate din prezentul consimțământ depus voluntar la unitatea de învățământ.”

Este vorba despre o declarație de prelucrare a datelor, care în formularul precedent era atașată acestuia, pe o foaie separată și care acum a fost inclusă în aceeași pagină.

De data aceasta, spre deosebire de precedentul formular retras din folosință cu scandal, pe acesta apare doar sigla Ministerului Sănătății, nu și cea a Ministerului Educației.

În formular sunt și câteva detalii despre ce presupune recoltarea probei pentru testul rapid, la fel erau și în prima variantă:

„Procedura de utilizare a testelor rapide de diagnostic antigen pentru COVID-19 constă în recoltarea unui exudat nazal cu ajutorul unui tampon steril, urmată de descărcarea tamponului într-un mediu lichid furnizat de către producătorul testului și ulterior impregnarea pe o casetă de testare. Rezultatul testării este disponibil în 15 minute.

Recoltarea se face doar de către personal medical, instruit. Acest model de consimțământ va fi semnat de părinte/reprezentant legal în situația în care acesta își manifestă opțiunea de testare a copilului. Testarea va fi efectuată doaar în cazul în care elevul prezintă simptomatologie specifică sau este contact al unui elev sau angajat al școlii confirmat cu virusul SARS- Cov-2”, scrie în document.

Cookies