Răsturnare de situație după teribilul accident de pe șantier. USR PLUS îl acuză pe Negoiță de iresponsabilitate și cere răspundere în justiție. Ministerul Culturii se spală pe mâini de tot cazul

04 aug. 2021
496 Afișari
Răsturnare de situație după teribilul accident de pe șantier. USR PLUS îl acuză pe Negoiță de iresponsabilitate și cere răspundere în justiție. Ministerul Culturii se spală pe mâini de tot cazul
Răsturnare de situație după teribilul accident de pe șantier. USR PLUS îl acuză pe Negoiță de iresponsabilitate și cere răspundere în justiție. Ministerul Culturii se spală pe mâini de tot cazul sursa foto: ISU București

Răsturnare de situație după teribilul accident de pe șantier, mai ales că s-a descoperit că lucrările respective nu aveau autorizație. De asemenea, USR PLUS îl acuză pe Negoiță de iresponsabilitate și cere răspundere primarului în justiție, mai alesă că, spun aceștia, lucrările din Sectorul 3 s-ar face doar la ordinul verbal al primarului. De asemenea Ministerul Culturii se spală pe mâini de tot cazul și spune că nu știa nimic de lucrările din zonă, cu toate că Libertatea a descoperit o adresă semnată în martie de ministrul Bogdan Gheorghiu în care se menționează că zona respectivă urmează să fie reamenajată.

Situația se complică la doar două zile după tragedia de pe un șantier din București unde șase oameni au fost îngropați de prăbușiea unui mal de pământ care nu a fost bine stabilizat. Doi dintre aceștia au murit, după ce pompierii au avut nevoie de o intervenție de mai multe ore pentru a-i scoate din șanțul acoperit.

USR PLUS îi aduce acuzații grave lui Robert Negoiță, primarul Sectorului 3

Tot zilele trecute s-a aflat că lucrările aparțineau Primăriei Sector 3, care le subcontractaseră. Recent, partidul USR PLUS îl acuză pe primarul Robert Negoiţă că este nevoit să răspundă în faţa justiţiei pentru cele întâmplate pe şantier lângă Biblioteca Naţională, mai ales că nu exista o autorizație de costruire pentru lucrarea respectivă, lucru confirmat șiu de Inspectoratul de Stat în Construcții. De asemenea, în acest caz a fost deschis deja un dosar penal.

„Din primele informaţii şi documente pe care le au consilierii USR PLUS, nu există autorizaţie de construire pentru lucrarea derulată lângă Biblioteca Naţională. De altfel, în administraţia publică locală este un fapt binecunoscut că firmele primăriei sectorului 3 acţionează la ordinul verbal al lui Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3”, a transmis USR PLUS pagina de Facebook.

Vezi aici și Șantierul de lângă Biblioteca Națională nu avea autorizație de construcție, potrivit Inspectoratului de Stat în Construcții. Din ce cauză s-a produs tragedia soldată cu doi morți

USR cere tragerea lui Negoiță la răspundere după tragedia de pe șantier

USR PLUS mai spune despre Robert Negoiță că este iresponsabil, acuzând faptul că firmele primăriei acționează doar la ordinul verbal al edilului din Sectorul 3. Șantier Algorithm Rezidențial S3, companie aflată în subordinea Primăriei Sector 3, nu avea autorizație de construcție.

”Iresponsabilitatea primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, se traduce în pierderi de vieţi omeneşti. USR PLUS consideră ca primarul Robert Negoiţă trebuie să răspundă în faţa reprezentanţilor justiţiei privind tragedia petrecută luni seară. Din primele informaţii şi documente pe care le au consilierii USR PLUS, nu există autorizaţie de construire pentru lucrarea derulată lângă Biblioteca Naţională. De altfel, în administraţia publică locală este un fapt binecunoscut că firmele primăriei sectorului 3 acţionează la ordinul verbal al lui Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3.

De această dată, pe şantierul deschis lângă Biblioteca Naţională, nu au mai fost făcute doar lucrări fără avize şi fără autorizaţii care nu respectă normele de mediu, ca pe Esplanada, ci, se pare, lucrări nelegale de punere în siguranţă a unui drum, dar asta după ce au fost puse bordurile şi elemente de iluminat. Rezultatul lucrării făcute invers l-am văzut cu toţii: doi oameni au murit, iar alţi patru au ajuns la spital”, mai transmite USR PLUS, care atrage atenția că nu se respectă măsurile de siguranță a muncii.

Consilierii locali ar fi cerut explicații încă din iulie pentru șantier

Mai mult, aceștia spun că încă din luna iulie consilierii locali USR PLUS ai Sectorului 3 i-au cerut explicaţii lui Robert Negoiţă pentru lucrările fără documente pe care le execută în centrul Capitalei, pe acest șantier, iar răspunsul primit a fost că se fac lucrări de igienizare.

Vom transmite procurorilor toate datele pe care le avem privind lucrările fără autorizaţie pe care Robert Negoiţă le face. Ne exprimăm compasiunea pentru pierderile suferite de familii şi le asigurăm că vom face toate demersurile legale pentru a pune capăt lucrărilor nelegale orchestrate de Robert Negoiţă, mai transmite sursa citată.

Ministerul Culturii se spală pe mâini, dar există dovezi că și-a dat acordul pentru lucrarea de pe șantier

Mai mult, ministerul condus de Bogdan Gheorghiu spune că nu știa de lucrările de pe terenul pe care îl administrează și se spală pe mâini de orice vină, urmând să ceară informații de la primăria Sectorului 3 cu privire la șantier.

Cu toate acestea, Libertatea a descoperit că există totuși o adresă semnată în luna martie a acestui ani de ministrul Bogdan Gheorghiu în care se stipulează că zona respectivă va fi reamenajată „într-un stil minimalist”.

Totuși, ministerul spune în prezent că lucrările din fața Bibliotecii Naționale nu au fost solicitate de Ministerul Culturii, ba mai mult, instituția nu știa despre despre acestea va cere Primăriei Sector 3 explicații „pentru a obține toate informațiile cu privire la existența documentației necesare pentru lucrările efectuate”.

„În vederea amenajării suprafeței destinate spațiilor verzi exterioare, Ministerul Culturii va iniția demersurile privind amenajarea acestora în vederea creării unui întreg coerent și reprezentativ din ansamblul «Biblioteca Națională a României – Ministerul Culturii», prin achiziționarea serviciilor de horticultură, ce se vor presta în acest sens, dorindu-se obținerea unui stil minimalist, dar care să pună în valoare specificul obiectivului”, transmitea atunci ministerul cu privire la zona respectivă, dar pare că a uitat însă totuși a transmis că regretă tragicul accident şi promite să asigure tot suportul necesar.

Doi muncitori au murit și alți patru au fost răniți, după ce un mal de pământ s-a surpat peste ei luni în curtea Ministerului Culturii, pe un şantier de lângă Biblioteca Naţională din Capitală. Edilul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a transmis, încă de luni seară un mesaj cu privire la incident. „Este o zi tristă şi dificilă pentru comunitatea noastră”, spunea edilul. Şantierul aparţine Primăriei Sector 3, lucrarea fiind subcontratată.

Blocul Național Sindical spune că în ultimele 40 de zile 26 de lucrători au fost grav răniți, iar 8 au murit

Blocul Naţional Sindical a transmis, marţi, că, doar în ultimele 40 de zile, 26 de lucrători au fost grav răniţi şi se afla pe paturile de spital şi alţi 8 au decedat în condiţii cumplite, însă ministrul Muncii, Raluca Turcan tace.

”În ciuda faptului că aproape zilnic aflăm din presă despre lucrători ce au suferit accidente de muncă, unele soldate chiar cu decesul acestora, nimeni şi nimic nu pare să determine luarea unei poziţii de către actualul Ministru al Muncii. Doar dinspre Inspecţia Muncii primim informaţii despre amenzi de tot râsul date angajatorilor. DOAR în ultimele 40 de zile 26 de lucrători au fost grav răniţi şi se afla pe paturile de spital şi alţi 8 au decedat în condiţii cumplite. Toate acestea au ca şi cauză: LIPSA MĂSURILOR de sănătate şi securitate în muncă sau în cele mai multe cazuri, aplicarea formală a acestora”, a transmis, marţi, BNS, într-un comunicat de presă.

Mai mult aceștia sunt de părere că ”autorităţile în acest domeniu sunt momentan oarbe, surde şi complet imobilizate în dezinteresul care îi domină„.

Cookies