Răsturnare de situația la Matei Balș! Pacienții tremurau de frig, chiar dacă Institutul cumpărase centrale termice proprii recent

01 feb. 2021
634 Afișari
Răsturnare de situația la Matei Balș! Pacienții tremurau de frig, chiar dacă Institutul cumpărase centrale termice proprii recent

Apar noi informații dinainte de tragedia de la Matei Balș. Se pare că actuala conducere a institutului avea centrale termice cumpărate pentru pavilioanele unde nu era suficientă căldură, însă nu le-a montat până acum.

Mai mult se pare că aceastea vor fi instalate la Matei Balș săptămâna aceasta. Anunțul a fost făcut de medicul Adrian Marinescu la Digi FM, la trei zile de la incendiul în care au murit 8 persoane.

În saloanele de la Matei Balș era frig

Acesta recunoaște că saloanele nu aveau temperatura optimă în acest sezon rece:

„Nu era o temperatură de confort. Acum, noțiunea de frig sau de suportabil cred că este relativă, depinde de percepție. Noi am încercat în nenumărate rânduri să punem problema în ceea ce privește termoficarea centralizată și, mai mult decât atât, ne-am străduit și chiar cred că vom reuși, în această săptămână să avem un sistem independent cu centrale termice. Lucru care nu a fost deloc ușor, pentru că fiind un sistem pavilionar e destul de grei de realizat. Dar aceste centrale sunt deja luate. Urmează ca în săptămâna aceasta, poate până săptămâna viitoare, să fim independenți.”

Saloanele ATI de la spitalul Matei Balș sunt aerisite mai rar din cauza frigului de afară. O recunoaște medicul Adrian Marinescu, într-o intervenție la Matinalii Digi FM, la 3 zile de la incendiul în urma căruia au murit 8 oameni, toți pacienți COVID.

El spune că dacă geamurile ar fi ținute deschise prea mult timp ar fi și mai frig în saloane.

Riscuri mari în toate spitalele din România la secția ATI

Medicul mai recunoaște și că în secțiile ATI din toate spitalele există riscuri din cauza nivelului mare de oxigen din încăpere:

„La spitalele din circuitul COVID există acest risc, totdeauna a existat. Pentru că, în momentul în care ai multe surse de oxigen în aceeași încăpere și o încăpere mică, e clar că e o concentrație scurtă. Fiind frig, fiind iarnă, mai ales că nu era o temperatură de confort în cameră, vă dați seama că dacă ar fi fost perioade lungi de timp când geamul era deschis, lucrurile se complicau și mai tare și temperatura ar fi fost mult mai mică. Clar că această aerisire s-a făcut, doar că nu poți să o faci atât de des cum se întâmplă vara când geamul e mai mult deschis.”

Cookies