Răsăritul Curcubeu, cel mai frumos răsărit de soare din București, din acest an | FOTO & VIDEO

17 ian. 2023
2876 Afișari
Răsăritul Curcubeu, cel mai frumos răsărit de soare din București, din acest an |  FOTO & VIDEO
Răsăritul Curcubeu, cel mai frumos răsărit de soare din București, din acest an | sursa foto:: B365.ro

Răsăritul Curcubeu din București s-a produs repede în dimineața zilei de 17 ianuarie, undeva între întunericul-beznă al nopții (logic) și o legiune de nori matinali, puși pe o ploaie sfrijită, dar sâcâitoare.

L-am prins și noi, pe-acasă sau pe drum spre birou, l-au surprins și cititori B365.ro, care ne-au arătat și trimis fotografiile lor.

Răsăritul Curcubeu, cel mai frumos răsărit de soare din București, din acest an | GALERIE FOTO
Răsăritul Curcubeu, cel mai frumos răsărit de soare din București, din acest an | Sursa foto: Ana-Maria Barbu, cititoare B365.ro

Și la Jilava a fost curcubeu  în dimineața asta!

În scurt timp, grupurile de Watshapp și și feed-urile social media s-au umplut cu imagini ale unei dimineți minunate, cel puțin cromatic, în București:

Răsărit de soare în București
Răsăritul de soare pe cheiul Dâmboviței | Sursa foto: B365.ro
Lumina dimineții în București, la răsărit
Lumina dimineții în București, la răsărit | Sursa foto: B365.ro
Răsărit de soare în București
Sursa foto: B365.ro
Răsărit de soare în București
Sursa foto: B365.ro

VIDEO | Răsărit curcubeu și un curcubeu dublu în București

În toată ploaia de imagini cu un răsărit curcubeu în București, un cititor B365.ro ne arată un curcubeu dublu, care este, întotdeauna, absolut spectaculos.

De unde vine curcubeul când vine (uneori dimineața, foarte devreme)

Dacă ar fi să ne uităm prin legende și mituri, o poveste preferată spune că la capătul fiecărui curcubeu stă un spiriduș gigantic (zice-se că ar avea doi metri). Oricum, de parte cealaltă ar fi o întreagă nație de spiriduși care toată ziua fac pantofi. Desigur, mai e și povestea cu oala plină cu  aur care s-ar afla tot la capătul curcubeului, doar că într-un loc secret, cunoscut doar de (evident) spiriduși. 

Curcubeu e și-n Biblie, și este promisiunea lui Dumnezeu către oameni că nu va mai fi potop ca Potopul.

Dar dincolo de mituri , credințe și legende, avem de-a face cu o planetă uimitoare și cu fizică simplă.

Cum se face lumina curcubeu

Ca să înțelegem curcubeul, să ne uităm mai întâi la lumina soarelui, care este, de fapt, iun amestec de culori. Când trece printr-o picătură de apă, se petrece, în esență, același fenomen ca atunci când lumina străbate o prismă:  lumina se refractă. cea care părăsește prisma se răspândește într-o bandă continuă de culori numită spectru. Culorile merg de la roșu, trec prin portocaliu, galben, verde și albastru, pentru ca, în final, să ajungă la violet. 

Curcubeul este fenomen un pic mai complex și mai spectaculos de-atât. În cazul lui, se combină mai multe fenomene: reflecția, reflexia și difuzia luminii. În contact cu apa, chiar și cu cel mai mărunt strop mărunt de apă, lumina se descompune descompusă în frecvențe individuale, la fel ca la trecerea prin prismă.  O parte din lumină se reflectă din interiorul picăturii de apă la contactul cu marginea opusă a stropului, iar cealaltă parte se descompune la ieșirea din picătura de apă.

Iar un curcubeu la răsărit nu este chiar atât de rar precum am crede noi, cei obișnuiți cu arce colorate pe cer mai ales după ploaie.

Ca să-l vedem, trebuie să fie îndeplinită o condiție.. matematică: între ochi, stropii de apă și Soare trebuie să fie un unghi între 40 și 42 de grade. Tocmai de aceea, curcubeul e un fenomen matinal sau de după-amiază însorită.

 

 

 

 

Cookies