ARHIVA B365

Rareş Văduva, şeful Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, audiat la DNA

Comisarul-şef Rareş Văduva, şeful Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI, care a fost audiat, luni dimineaţă, la DNA, a fost pus sub acuzare pentru favorizarea făptuitorului, obstrucţionarea justiţiei, deturnare de fonduri şi abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce procurorii au descoperit detalii noi în dosarul în care a fost trimis în judecată Gabriel Oprea şi fostul şef al DIPI, comisarul-şef Nicolae Gheorghe, scrie news.ro.

Procurorii au disjuns o parte a dosarului în care au fost trimişi în judecată fostul vicepremier Gabriel Oprea, fostul şef al DIPI Nicolae Gheorghe şi fostul adjunct al şefului DIPI, Nelu Zărnică. Noile fapte pe care le investighează procurorii, în acest nou dosar în care a fost audiat Rareş Văduva, sunt de favorizare a făptuitorului, obstrucţionarea justiţiei, deturnare de fonduri şi abuz în serviciu cu obţinerea de foloase pentru sine sau pentru altul şi au legătură cu modalitate de atribuire a unor fonduri ale instituţiei au declarat surse judiciare pentru News.ro.

Rareş Văduva, şeful Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din Ministerul Afacerilor Interne, a ajuns la DNA luni dimineaţă, însoţit de avocat. Rareş Văduva a părăsit sediul DNA în jurul orei 9.30, fiind însoţit de avocatul său. El nu a vrut să precizeze în ce calitate a fost chemat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, declarând că „informaţiile clasificate sunt şi trebuie să rămână clasificate”.

Rareş Văduva este la conducerea DIPI din luna februarie, după ce Nicolae Gheorghe a fost demis de la conducerea acestui departament, alături de adjunctul său Nelu Zărnică, cei doi fiind puşi sub acuzare de procurorii DNA pentru abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în dosarul legat de cumpărarea de către DIPI a unui Audi A8 pentru protecţia demnitarilor.

Maşina a fost cumpărată cu bani care erau destinaţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, fiind folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august până în octombrie 2015. În acest dosar, Nicolae Gheorghe a fost trimis în judecată alături de Gabriel Oprea.

În 2 martie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au pus sub învinuire pe Gabriel Oprea, fost ministru al Internelor şi fost vicepremier pentru securitate naţională, acuzaţia care i-a fost adusă fiind de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit DNA, în 13 iulie 2015, fostul ministru al Internelor a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuielile operative ale DIPI şi a aprobat cumpărarea unui autoturism Audi A8 pentru „asigurarea protecţiei demnitarilor”. Banii au fost însă cheltuiţi ilegal pentru cumpărarea maşinii, în condiţiile în care puteau fi folosiţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei.

Procurorii spun că Gabriel Oprea ar fi fost ajutat în acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, şi de Gabriel Nicolae Pavel, care era şeful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetaţi în dosar. Din decembrie 2014, Rareş Văduva a fost adjunctul şefului Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, având rang de subsecretar de stat. El a ocupat această funcţie până în februarie, când a fost numit la şefia departamentului, după ce Nicolae Gheorghe a fost demis în urma dosarului de corupţie. În perioada 2006-2014, Rareş Văduva a ocupat funcţii de conducere şi de execuţie în cadrul Serviciului Român de Informaţii , după ce între 1999 şi 2004 a lucrat la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Tulcea.

 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button