ARHIVA B365

Raport despre Roșia Montană, ținut SECRET de Ministerul Culturii. Ministerul, dat în judecată

Update: Kelemen Hunor, fostul ministru al Culturii, recunoaște că a plecat acasă cu raportul arheologic despre Roșia Montana.

Șerban Cantacuzino a povestit că a purtat o discuție cu reprezentanții ministerului la acea perioadă, aceștia spunându-i că realizează cât de important este un raport arheologic despre Masivul Cârnic, pentru dosarul d clasare în lista UNESCO, dar că nu au bani pentru a-l plăti. Așa că Șerban Cantacuzino, prin fundația Pro Patrimoniu al cărui președinte este, a hotărât să plătească 10.000 de lire sterline pentru raport. 

Citește și Lista MINCIUNILOR despre Roșia Montană, spuse de ministrul Culturii, Daniel Barbu, expusă de ONG-uri 

Ministerul Culturii a dat bani doar pentru deplasarea celor trei profesori universitari și pentru diurnă.

„După ce raportul a fost terminat, nu am primit nici măcar o copie a acestuia”, a declarat Șerban Cantacuzino.

Experții au spus că au semnat o clauza de confidențialitate cu Ministerul Culturii, astfel că nu pot să divulge concluziile raportului, a mai completat Cantacuzino, deși banii au fost plătiți de către Pro Patrimoniu direct către firma profesorilor arheologi.

Pro Patrimoniu a dat în judecată Ministerul Culturii și firma profesorilor arheologi acum șase luni, invocând legea 52/2003, a transparenței, pentru că raportul este dat dispărut.

„Probabil acel raport conține date care spun că patrimoniul de la Roșia Montană nu are cum să fie distrus, cât de important este, altfel nu-mi explic de ce l-ar ține ascuns”,  a completat Șerban Cantacuzino. 

Când Șerban Cantacuzino a trimis o solicitarea ministerului pentru a-i furniza raportul de expertiză despre Masivul Cârnic, ministerul a spus că nu are cunoștință de existența raportului, nu deține și nici nu a deținut raportul.

Documentele care dovedesc existența raportului de expertiză asupra semnificației sitului Roșia Montană: AICI -Ordin emis de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și AICI – notă emisă de consilierul personal al ministrului către ministrul Culturii Kelemen Hunor referitoare la vizita specialiștilor de la Universitatea Oxford în vederea întocmirii raportului.

 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button