Raport pe activitatea PMB-CGMB lansat de trei organizaţii: Una dintre concluzii, lipsa de comunicare

de:
31 iul. 2019
0 Afișari
Raport pe activitatea PMB-CGMB lansat de trei organizaţii: Una dintre concluzii, lipsa de comunicare

Raportul cuprinde o analiză cantitativă şi calitativă a activităţii primarului general şi a Consiliului General din perioada iunie 2018 – iunie 2019, al treilea an de mandat al actualei configuraţii politice de la conducerea PMB.

Subiectele centrale ale analizei sunt: transparenţa decizională şi implicarea cetăţenilor în procesul decizional, mobilitatea urbană, implementarea strategiei pentru incluziune socială şi combaterea sărăciei, activitatea companiilor municipale parte din Holdingul Municipal. Având în vedere că mai sunt doar zece luni din actualul mandat, raportul cuprinde şi un inventar al principalelor promisiuni din campania electorală şi o listă a lucrurilor ce au rămas neimplementate din acest document, potrivit organizaţiilor semnatare.

Potrivit reprezentantei ActiveWatch, Irina Zamfirescu, documentul va fi depus la registratura PMB, urmând ca fiecare consilier general şi primarul Capitalei să primească o copie a raportului.

„În principal, Primăria Capitalei are o activitate eminamente opacă, lipseşte comunicarea cu cetăţenii, mai precis lipsesc dezbaterile publice. Anul trecut, am avut doar două dezbateri publice organizate de Primăria Capitalei şi sub 2% dintre proiectele care ar fi trebuit să fie puse în dezbatere publică chiar au fost afişate pe site-ul Primăriei, în dezbatere publică. Pe de altă parte, cetăţenii, în continuare, nu sunt lăsaţi să ia cuvântul şi accesul la şedinţele de Consiliu General – deşi este mai facil – în continuare sunt probleme de acces pentru cetăţeni”, a declarat Zamfirescu.

Conform aceluiaşi document, bugetul Bucureştiului este „tranşat pe repede înainte”.

„Dezbaterile cu privire la buget, precum şi transparenţa deciziilor bugetare sunt afectate de citirea în plen a unor amendamente consistente, nepublicate în prealabil, care modifică proiectul de buget anunţat iniţial, ceea ce face imposibilă înţelegerea bugetului propus spre vot, atât de către consilieri, cu atât mai puţin de cetăţeni”, se arată în document.

Totodată, reprezentanta ActiveWatch, Irina Zamfirescu, afirmă că este „extrem de neclară” activitatea companiilor municipale.

„Am făcut o analiză a activităţii fiecărei companii, aşa cum reiese ea de pe site-urile instituţiilor respective, pentru că nu avem niciun tip de comunicare din partea Primăriei cu privire la ce fac companiile efectiv. Din analiza făcută pe site-ul companiilor, observăm că pentru unele dintre aceste companii, de fapt, nu avem nicio informaţie cu privire la ce au făcut ele efectiv. Pe de altă parte, ne lipsesc explicaţii vitale cu privire la cum funcţionează aceste companii în paralel cu instituţiile care se află în subordinea primăriei, pe care companiile, holdingul municipal, ar fi trebuit, de fapt, să le înlocuiască”, a susţinut ea.

O altă concluzie a raportului este aceea că Primăria Capitalei a abandonat documentele strategice, asumate prin hotărâri de Consiliu, cum ar fi planul de mobilitate urban-durabil sau strategia pentru incluziune socială şi combaterea sărăciei.

„Am analizat fiecare dintre măsurile propuse în documente şi am constatat că, de fapt, implementarea este extrem de slabă spre aproape deloc. De exemplu, în ceea ce priveşte planul de mobilitate urban-durabil ar fi trebuit să fim destul de avansaţi cu zona de accesibilizare a oraşului. În momentul de faţă, nu ştim să existe un demers susţinut al primăriei în acest sens”, a menţionat reprezentanta ActiveWatch.

În ceea ce priveşte mobilitatea urbană, „singurul lucru important pe care l-a făcut administraţia Bucureştiului în cel de-al treilea an de mandat a fost decizia de extindere a reţelei de rute de către Societatea de Transport Bucureşti – STB SA (fosta Regie Autonomă de Transport Bucureşti) pe trasee regionale, spre localităţi din Ilfov. În schimb, o contraperformanţă aproape incredibilă din partea unei administraţii atât de încărcate de funcţionari este aceea de a acumula 27 luni de întârziere în implementarea măsurilor prioritare din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016 – 2030 Regiunea Bucureşti – Ilfov. Absolut niciuna dintre măsurile prioritare din PMUD nu a fost finalizată, cu toate că termenele de implementare au expirat”, conform raportului.

Prezentarea raportului a avut loc în Parcul Cişmigiu, vizavi de Primăria Capitalei.

„Am venit cu o minimă recuzită, nişte baloane de săpun reprezentând modul în care noi vedem, de fapt, activitatea Primăriei Capitalei, nişte baloane de săpun prezentate foarte frumos şi cu foarte aplomb din partea primarului general şi a consilierilor generali, dar, în definitiv, foarte rapid abandonate, aşa cum se sparg baloanele de săpun, dispar destul de repede. Am mai avut un moment de alba-neagra cu banii daţi de companiile municipale şi asta e cauzat de lipsa de transparenţă cu privire la cum sunt folosiţi aceşti bani în termeni de proiecte pe care aceste companii le implementează efectiv. Nu ştim ce beneficii. În afară de Compania de consolidări, pe care primarul general o promovează destul de intens, restul de companii – sunt peste 20 – nu ştim ce fac ele, efectiv, ca activitate în Bucureşti”, a precizat Zamfirescu.

Cookies