Raport îngrijorător: Puțin peste 3% dintre noi au loc într-un adăpost, în cazul unui atac aerian. Semnalul de alarmă tras de Curtea de Conturi

03 apr. 2025
254 afișări
Raport îngrijorător: Puțin peste 3% dintre noi au loc într-un adăpost, în cazul unui atac aerian. Semnalul de alarmă tras de Curtea de Conturi
Raport îngrijorător: Puțin peste 3% dintre noi au loc într-un adăpost, în cazul unui atac aerian. Semnalul de alarmă tras de Curtea de Conturi. Sursa foto: Pexels

Doar 3,21% dintre români au loc într-un adăpost, în cazul unui atac aerian, arată un raport audit al Curții de Conturi. Instituția a anunțat că actuala organizare a Sistemului național de adăpostire din România nu asigură o protecție suficientă a populației în situația unui conflict și că legislația existentă trebuie adaptată contextului actual, se arată în raportul de audit al Curții de Conturi.

Curtea de Conturi a mai spus că nu există o autoritate centrală responsabilă cu organizarea și coordonarea pregătirii adăposturilor pentru situații excepționale.

Curtea de Conturi, semnal de alarmă: Puțin peste 3% dintre noi au loc într-un adăpost, în cazul unui atac aerian

În prezent, nu se cunoaște numărul exact al adăposturilor de protecție civilă disponibile, iar multe autorități locale nu au realizat un inventar al spațiilor de adăpostire. Mai mult, reglementările și infrastructura aferentă sunt învechite, rămase la nivelul anilor ’70, fără actualizări conforme realităților actuale.

În cazul unui atac aerian, doar 3,21% din populația țării (aproximativ 611.922 de persoane) s-ar putea adăposti în construcții special destinate acestui scop. Dacă sunt incluse și alte spații subterane, precum stațiile de metrou, parcările și tunelurile, procentul crește la 5,19% (989.507 persoane), raportat la o populație rezidentă de peste 19 milioane de locuitori.

Din totalul celor 5.072 de adăposturi de protecție civilă, publice și private, peste jumătate (2.543) sunt nefuncționale. De asemenea, 73% dintre acestea au fost construite înainte de 1990, fără a beneficia de modernizări.

De asemnea, raportul audit al Curții de Conturi arată că majoritatea adăposturilor existente nu sunt utilizate conform destinației lor inițiale. Multe sunt insalubre, impracticabile sau transformate în depozite, iar unele au fost modificate, astfel încât nu mai îndeplinesc cerințele minime de protecție, precizează HotNews.

Dezvoltatorii imobiliari evită respectarea normelor, amenzile sunt prea puține

Responsabilitatea verificării conformității adăposturilor de protecție civilă revine Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). Acesta trebuie să supravegheze atât fondul existent de adăposturi, cât și noile construcții, pentru a se asigura că respectă normele impuse prin avizele și autorizațiile de construcție.

Cu toate acestea, raportul arată că sancțiunile aplicate dezvoltatorilor imobiliari nu sunt suficient de dure pentru a asigura respectarea legislației.

Totodată, amenzile impuse nu descurajează practicile prin care dezvoltatorii evită să construiască și să autorizeze adăposturile de protecție civilă prevăzute în documentațiile tehnice aprobate.

Bucureștiul are cel mai mare număr de astfel de adăposturi, totalizând peste 1.100, distribuite pe sectoare: cele mai multe în Sectorul 2 (343) și cele mai puține în Sectorul 5 (58). La nivel național, există 4.538 de locuri de adăpostire, însă județe precum Ialomița și Vrancea au doar câte 13 buncăre.

Lista completă a buncărelor din România poate fi consultată AICI.

Te mai poate interesa:

Cookies