Raport Curtea de Conturi, la TVR: Bani irosiți pe piese de teatru nedifuzate și sediu nefolosit

de:
12 feb. 2015
0 Afișari
Raport Curtea de Conturi, la TVR: Bani irosiți pe piese de teatru nedifuzate și sediu nefolosit

Raportul Curții de Conturi pentru anul 2013 arata cum se irosesc bani in TVR. Institutia a cheltuit sume semificative pentru productia mai multor piese de teatru si filme, dar nu a difuzat productiile deoarece nu incheiase contracte de drepturi de autor cu autorii pieselor originale. Curtea de Conturi a constatat probleme si in cazul Radioului public si al agentiei de presa Agerpres, scrie hotnews.ro.

La Radio Romania, Curtea de Conturi a constatat ca nu s-au inregistrat in conturi speciale obligatii de 1,8 milioane de lei de pe urma unui leasing operational si nici dobanzile aferente contractelor de leasing, iar programul anual de achizitii publice nu a fost actualizat cu toate achizitiile din 2013.

Iar la Agerpres Curtea a constatat ca agentia a cheltuit, in cinci ani, circa 450.000 de lei pentru paza, energie electrica si telefonie fixa pentru un sediu din Afumati pe care nu il mai utiliza din 1991.

Constatarile Curtii de Conturi in cazul TVR in 2013:

– Inventarul patrimoniului public al statului aflat in administrarea SRTv nu a fost actualizat: valoarea unei cladiri si a unui teren, in suma totala de 5,38 milioane de lei, care fusesera retrocedate in 2007 Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si Societatii Ortodoxe a Femeilor Romane Iasi, a ramas in contabilitatea institutiei, ceea ce a afectat situatiile financiare in perioada 2007-2013. TVR a aratat ca a facut mai multe demersuri pe langa Ministerul Finantelor, pentru a scoate din evidenta respectivele active, dar demersurile nu au fost finalizate

– Patrimoniul a fost reevaluat printr-o operatiune desfasurata in 2012, dar datele rezultate nu au fost introduse in inventarul centralizat al bunurilor care alcatuiesc domeniul public al statului. Acest inventar nu a fost actualizat nici cu datele rezultate din masuratori cadastrale. Raportul precizeaza ca TVR a facut, totusi, demersuri in acest sens, dar demersurile nu au avut ca rezultat masuri conforme cu actele normative in vigoare.

– SRTv a realizat mai multe spectacole de teatru si filme, inregistrand cheltuieli semnificative pentru producerea lor, dar nu le-a mai difuzat deoarece nu incheiase contracte de drepturi de autor cu autorii pieselor originale. Raportul precizeaza ca in timpul auditului s-a dispus infiintarea unei comisii car sa analizeze cine e raspunzator si care sunt cauzele acestor cheltuieli.

– TVR nu a asigurat conditii de transparenta in privinta felului cum a utilizat fondurile bugetare in relatia cu SN Radiocomunicatii SA (SNR): nu s-a a facut dovada justificarii/negocierii tarifelor practicate in calitate de unic furnizor de servicii nationale de redifuzare, in cazul contractului de furnizare de servicii pentru difuzarea pe cale radioelectrica a serviciilor publice de televiziune

– La 31.12.2013, in soldul contului „Debitori” figureaza sume cu risc sa fie prescrise, unele dintre ele fiind semnificative: penalitati de intarziere la plata veniturilor din publicitate realizate de TVR in 2009-2013 (1,75 milioane lei), penalitati aferente taxei TV neincasate si inregistrate in evidenta contabila (5,54 milioane lei), drepturi salariale necuvenite (4 mii lei). Trecerea pe cheltuieli a acestor debite nu s-a operat pana la sfarsitul lui 2013, TVR explicand ca rezultatele inventarierii nu au fost aprobate de conducere pana la auditul Curtii de Conturi. Drept urmare, prin valoarea creantelor ce nu mai pot fi recuperate, sunt influentate situatiile financiare la 31.12.2013.

– Rezultatele inventarierii aferente anului 2013, centralizate in procesul verbal al comisiei centrale de inventariere, nu au fost inregistrate in evidenta contabila

– Nu s-au respectat prevederile legale privind inventarierea si inregistrarea in conturi speciale a garantiilor de buna executie; nu s-au respectat nici prevederile referitoare la intocmirea si aprobarea deconturilor privind deplasarile externe

– Nu s-a urmarit respectarea termenelor de facturare si de plata a chiriilor lunare in cazul a trei contracte de inchiriere a unor spatii SRTV cu societati care au amplasat automate de alimente si bauturi, antene de telefonie mobila, bancomate, bar sau cantina.

Continuarea pe hotnews.ro.

Cookies