RAPORT #COLECTIV: Ce măsuri anunţă Raed Arafat pentru situaţiile de urgenţă, după tragedia din club

de:
09 mart. 2016
1 Afișari
RAPORT #COLECTIV: Ce măsuri anunţă Raed Arafat pentru situaţiile de urgenţă, după tragedia din club

Declarația acestuia vine după ce Departamentul pentru Situații de Urgență a realizat un raport privind modul în care autoritățile au reacționat în cazul tragediei de la Colectiv. Raportul este însoțit de „lecții” pentru îmbunătățirea sistemului de urgență românesc.

Printre cele mai importante, apreciază Raed Arafat, se numără crearea unui dispecerat comun pentru toate forțele implicate în menagerierea unor cazuri de urgență majoră și instruirea unor dispeceri speciali.

Eu cred că din măsurile care trebuie luate, partea pe integrarea dispeceratelor e una dintre cele mai importante — proiectul pe care acum în vom face, de creare a școlii de dispeceri profesioniști, cu colegii din altă țară care urmează să vină și să facă evaluarea chiar în luna aprilie. (…) Să creăm o curriculă clară de instruire a dispecerilor care, într-o mare, parte ne lipsește. (…) Trebuie să avansăm în acest sens, să creăm dispeceri profesioniști„, a declarat pentru AGERPRES secretarul de stat.

El a susținut că respectivele măsuri vor produce ”un impact major în viitor”, iar altele vor rezolva diferite aspecte de intervenție. ”Aceste două măsuri — dispeceratul comun cu camera de comandă comună pentru tot ce este situație de urgență, inclusiv ambulanță și dispecerizarea integrată profesionistă și pregătirile dispecerilor pentru viitor (…) cred că pot fi cu impact major pe următorul an, un an și jumătate”, a adăugat Arafat.

Potrivit raportului, în cazul de la Colectiv s-a constatat că Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov au comunicat pe frecvențe diferite ceea ce a condus la un efort mult mai mare pentru centralizarea numărului victimelor și a spitalelor la care acestea au fost direcționate. De asemenea, raportul scos în evidență importanța actualizării căilor de acces pentru intervenții majore, îmbunătățirea protocoalelor privind transferul pacienților în stare gravă în străinătate și importanța colaborării cu ONG-urile.

Este o procedură normală după orice intervenție complexă, să stai să o analizezi la rece. (…) E un proces de analiză prin care încercăm să vedem unde putem ameliora lucrurile. Procesul de lecții învățate e un proces care este folosit de organisme cum ar fi NATO. (…) Acest proces al lecțiilor învățate nu este un control, nu este o anchetă și nu este o modalitate de a arăta cu degetul pe cineva. (…) Procesul de lecții învățate lucrează fără conceptul de ‘shame and blame‘”, a spus Arafat referindu-se la raport.

„Problemele apărute sunt punctuale și nu au avut un impact semnificativ asupra eficienței intervenției structurilor la urgență la locul accidentului”, se arată în capitolul „Concluzii Generale” al raportului.

Cookies