Raport ANPM privind GROAPA de GUNOI din CHIAJNA: Depăşiri ale valorilor medii la HIDROGEN SULFURAT

de:
13 iul. 2016
3 Afișari
Raport ANPM privind GROAPA de GUNOI din CHIAJNA:  Depăşiri ale valorilor medii la HIDROGEN SULFURAT

Campania a început în data de 4 mai 2016. Pentru început, s-au efectuat măsurători în incinta Militari Residence, în perioada 4 – 18 mai, după care măsurătorile au continuat în cartierul german- Chitila, între 18 şi 24 mai si, începând cu data de 27 mai, autolaboratorul a fost amplasat în comuna Chiajna. Din data de 3.06 autolaboratorul a
fost mutat din nou in cartierul german, doar pentru o scurtă perioadă, deoarece în data de 6.06.2016 a fost nevoie de monitorizarea poluării din zona Jilava ca urmare a
incendiului produs la o fabrica de încălţăminte. Campania de măsuratori a continuat în zona Lacului Morii, la sediul APM, în perioada13-24.06.2016 şi pe Şoseaua Chitila, staţia betoane Lafarge Holcim, în perioada 27.06- 1.07.2016, se arată într-un raport al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului Bucureşti. 

Potrivit concluziilor raportului, în urma analizei rezultatelor, s-a descoperit că periodic, în special noaptea şi dimineaţa, au fost înregistrate depăşiri ale valorilor medii pe 30 min la hidrogen sulfurat. Potrivit APM Bucureşti,”condiţiile meteo în perioadele de depăşiri se caracterizează prin calm atmosferic (viteză a vântului sub 0.5 m/s) şi posibil  inversiune termică, fapt ce poate impiedica dispersia poluanţilor din zonă„.

Mai mult, s-a descoperit că majoritatea depăşirilor s-au înregistrat atunci când direcţia vântului a fost predominant vestică. APM mai precizează că datele meteo colectate în timpul campaniei de măsurători sunt utilizate în special pentru validarea rezultatelor. Totuşi, datele meteo oficiale trebuie furnizate de Administraţia Naţionala de Meteorologie. 

Acest raport vine după ce mii de bucureşteni din cartiere precum Chitila, Bucureştii Noi, Pajura, 1 Mai, Griviţa, Băneasa, Crângaşi sau Militari fac sesizări cu privire la problemele pe care zona respectivă le ridică, mai ales în anotimpul cald, atunci când mirosurile sunt insuportabile, iar de multe ori, aerul este irespirabil.

Recent, Primăria Sectorului 1 a anunţat că a cerut închiderea gropii de gunoi de la Chiajna şi construcţia unei centrale de cogenerare care să producă energie termică şi energie electrică din gunoaie.

Este o problemă stringentă în Sectorul 1. Oamenii se plâng datorită mirosului în anumite perioade ale zilei. Noi am făcut hârtii către Garda de Mediu şi ideal ar fi să putem închde groapa. Cum fac ei acum înseamnă că nu îşi fac treaba, procedurile de izolare a stratului de gunoi„, a declarat primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Groapa de gunoi de la Chiajna funcţionează din anul 2000, însă problemele reclamate de bucureşteni au început să apară, tot mai des, în ultimii ani. Astfel, deşi dezvoltatorii imobiliari au vândut terenuri în zonă la preţuri mari pentru că ar fi departe de poluarea din oraş, tocmai poluarea aerului îi face acum pe oameni să regrete acest lucru.

Groapa de gunoi Chiajna Rudeni face parte din complexul S.C. IRIDEX GROUP IMPORT EXPORT SRL şi a început să funcţioneze încă de acum 16 ani ca o rampă „ecologică”. Între timp însă, locuitorii din zonă şi nu numai spun că aceasta a devenit un adevărat focar de infecţie, o bombă ecologică chiar lângă Bucureşti. De aceea, edilul Sectorului 1 spune că va face demersurile necesare pentru construcţia unei centrale care să producă energie termică şi energie electrică din gunoaie.

Este un proiect pe care vreau să îl fac cu oraşul Chitila. Vreau să mă asociez cu oraşul Chitila şi să facem o centrală de cogenerare pe fonduri europene. Centrala de cogenerare ar rezolva şi problema gropii de gunoi şi ar asigura încălzire şi curent electric. Noi avem banii şi posibilităţile, Chitila are terenul. Asta e dorinţa mea şi sper ca în mandatul meu să rezolv această problemă a gunoiului din Sectorul 1″, a explicat primarul Dan Tudorache care a adăugat că a avut o discuţie de principiu cu autorităţile din Chitila care s-au arătat interesate de proiect. „Şi alte sectoare ar putea să arunce gunoiul acolo„, a menţionat edilul Sectorului 1.

Cookies