Transportul public operat de STB riscă să fie sistat în martie, conform unui anunț al preşedintelui Comisiei de Transport şi Mobilitate Urbană din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, Florin Melciu.
Transportul public operat de STB riscă să fie sistat în martie, singura alternative a bucureștenilor pentru transport public urmând să rămână metroul.
Sumbrul anunț a fost făcut de Florin Melciu, Comisiei de Transport şi Mobilitate Urbană din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina de Facebook.
Motivul care ar putea duce la această situație deloc păcută este încetarea contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de călători încheiat între Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov şi STB S.A.
”În calitate de preşedinte al Comisiei de transport şi mobilitate urbană din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, doresc să trag un semnal de alarmă în privinţa unei situaţii grave ce poate afecta viaţa a sute de mii de locuitori ai regiunii Bucureşti-Ilfov. În fapt, transportul public operat de STB S.A. pe raza Municipiului Bucureşti şi a Judeţului Ilfov riscă să fie sistat, cauzând astfel imposibilitatea cetăţenilor de a utiliza serviciul de transport public de la şi către punctele lor de interes, aglomerarea şi blocarea traficului pe principalele artere de circulaţie şi creşterea nivelului de poluare”, a explicat Melciu.
Practic, spune Florin Melciu, dacă situația nu se schimbă, începând cu ziua de 17 martie STB S.A. nu va mai avea niciun temei legal de prestare a serviciului de transport public.
”Tehnic vorbind, din data de 17.03.2021, STB S.A. nu va mai avea niciun temei legal de prestare a serviciului de transport public. Deşi contractul a fost prelungit de 2 ori, câte 90 de zile, între 18.09.2020 – 17.12.2020 şi 17.12.2020 – 16.03.2021, acesta nu mai poate fi prelungit întrucât prevederile legale nu permit acest lucru. Ne aflăm într-o situaţie fără precedent, iar efectele acesteia pot duce la un real blocaj public. Bucureştiul riscă să fie paralizat, iar ca soluţie de avarie s-ar putea reintroduce transportul de tip maxi-taxi, un tip de transport pentru care traseele nu sunt optimizate, orarul de circulaţie este dictat de cerere – şoferii acestora aşteptând ca maşinile să se încarce şi abia apoi să plece, efectuarea îmbarcării sau debarcării pasagerilor se face într-un mod haotic, în sensul că aceştia se îmbarcă şi se debarcă acolo unde le este mai comod, punând astfel în pericol propriile vieţi sau a altora”, mai explică acesta.
Nu în ultimul rând, acesta a mai adăugat că va face tot ce îi stă în putință pentru a soluționa problema
”Voi acorda maximă atenţie acestei probleme şi mă voi folosi de toate pârghiile legale pentru soluţionarea cu succes a acestei situaţii neplăcute ce poate cauza neplăceri pentru sute de mii de oameni. Sunt convins că împreună cu toţi factorii decidenţi vom găsi o rezolvare optimă şi rapidă”, a mai spus Melciu.