Raluca Turcan, în mijlocul unui scandal după ce n-a purtat mască. Și se jură că, în afară de poza aia, a tot avut fața acoperită. Între timp, unii au ajuns infectați la spital

31 mart. 2021
239 Afișari
Raluca Turcan, în mijlocul unui scandal după ce n-a purtat mască.  Și se jură că, în afară de poza aia, a tot avut fața acoperită. Între timp, unii au ajuns infectați la spital

Un nou scandal în Guvern privind nepurtarea măștii și nerespectarea măsurilor impuse chiar de Executiv. După ce ieri acum câteva zile l-au prins pe Vlad Voiculescu fără mască în Parlament, acum a venit rândul liberalei Raluca Turcan care a fost puțin prea liberă în aer liber și a uitat că e pandemie și s-a urcat cu alți 8 oameni într-o înghesuială de remorcă.

Sfidarea regulilor continuă la cel mai înalt nivel al administrației din România și ministrul Muncii, Raluca Turcan, a fost prins cu o gafă majoră. La doar o zi după ce Guvernul a anunțat noi restricții, ministrul Raluca Turcan și președinta CJ Sibiu s-au înghesuit într-o remorcă cu opt persoane, între care și un copil, toți fără mască, pentru a participa la o acțiune de plantat copaci.

Mai mult, unul dintre colegii liberali din Sibiu a fost internat luni cu COVID-19, la doar două zile după evenimentul de sâmbătă.

Raluca Turcan și liberalii, la plantat de copaci fără mască

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Câmpean și alți lilberali au participat, sâmbătă, la o acțiune de împădurire în zona montană a orașului Tălmaciu, iar din imaginile publicate pe paginile de Facebook se vede cum în mai multe situații nu respectă regulile de distanțare și nici nu poartă mască. Cei doi oficiali sfidează regulile de distanțare chiar a doua zi după decizia Guvernului de a impune noi restricții, pe fondul creșterii numărului de infectări. Noile restricții au scos în stradă mii de oameni în marile orașe ale țării în ultimele zile.

Marți, la câteva zile bune după incident, imaginile au devenit virale și s-a produs o mare vâlvă în România. Atunci, Raluca Turcan a venit rapid cu mai multe explicații.

Cum s-a apărat Raluca Turcan când a fost prins cu mâța în sac

”Condiția pentru participarea la acțiunea de împădurire a fost ca fiecare participant să facă un test antigen. De asemenea, la locația din aer liber au fost disponibile măști si dezinfectanți. Cea mai apropiată localitate se afla la 6 km, unde rata de infectare era de 0,33. Fotografiile pe care le invocați nu sunt reprezentative pentru ansamblul celor aproximativ 5 ore petrecute în aer liber. Distanțarea a fost în general respectată iar măștile au fost purtate, cu puține excepții, de regulă când se făceau fotografii, se servea masa sau când se consumau băuturi răcoritoare”, a declarat Raluca Turcan pentru G4Media.ro.

Unul dintre participanții la eveniment a ajuns deja la spital infectat cu COVID

Mai mult, potrivit publicației Turnul Sfatului, unul dintre participanții la acțiunea de plantare de sâmbătă a fost internat luni la Spitalul Județean din Sibiu, fiind infectat cu COVID-19. Este vorba despre administratorul județului Sibiu, Adrian Bibu, care le-a declarat jurnaliștilor sibieni că va fi ținut sub monitorizare timp de șapte zile, având în vedere rezultatul analizelor făcute la plămâni.

”Din punctul meu de vedere, cred că trebuie să se poarte masca. Acum, referitor la acțiunea aceasta, care a avut loc în aer liber, n-am văzut chiar așa de strict lucrurile… Important e să nu stai lipit unul de celălalt”, a declarat Adrian Bibu pentru Turnul Sfatului.

În fotografiile făcute publice de la acțiune, însă, sunt surprinse și ipostaze în care masca nu este purtată chiar dacă numărul persoanelor lipite una de cealaltă este de opt, printre care și un minor. În mai multe imagini, Raluca Turcan apare fără mască de protecție.

Ce spun regulile în vigoare

Potrivit regulilor în vigoare impuse la nivel național pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2, masca de protecție trebuie purtată în toate spațiile publice, indiferent că este vorba de spații interioare sau exterioare. Și trebuie purtată chiar și de către persoanele care au fost vaccinate ori au avut deja Covid-19, din cauza posibilității de reinfectare cu SARS-CoV-2.

În alte imagini, ministrul  muncii, Raluca Turcan, și ceilalți participanți la acțiunea de împădurire poartă mască. În majoritatea imaginilor publicate pe pagina de Facebook a ministrului, Turcan apare cu mască la evenimentul de sâmbătă atunci când apare în grup sau în proximitatea altor colegi, inclusiv în camioneta în care avea să stea ulterior fără mască alături de alte opt persoane, între care și un minor.

”Nu departe de oraș, pe dealurile de la poalele Munților Lotrului, am participat la plantarea a 1300 de puieți de gorun și pin – parte dintr-o viitoare pădure care la rândul său va deveni parte din ceea ce România are ambiția să îndeplinească: 40% suprafață împădurită. Am avut astăzi alături sibieni al căror atașament pentru comunitate și pentru oamenii care trăiesc în ea a fost demonstrat nu o dată. I-am însoțit deseori în misiunile lor la instituțiile de ocrotire socială, în acțiuni de sprijin destinate persoanelor vulnerabile, în proiecte umanitare. “Fii bun ori de câte ori este posibil” – spunea cineva. Ei bine, este posibil mereu!”, a scris Turcan pe 27 martie pe pagina de Facebook, unde a și postat o parte din imaginile de mai sus, inclusiv o parte din cele în care apare fără mască.

Reacția mai lungă a Ralucăi Turcan, făcută pe pagina sa de Facebook

„Un răspuns clar pentru criticile care mi s-au adus astăzi, referitoare la acțiunea de împădurire de sâmbătă:
Condiția pentru participarea la acțiunea de împădurire a fost ca fiecare participant să facă un test antigen;
De asemenea, la locația din aer liber, situată pe deal, au fost disponibile măști și dezinfectanți. Cea mai apropiată localitate se află la 6 km, unde rata de infectare era de 0,33.

Fotografiile invocate nu au fost reprezentative pentru ansamblul celor aproximativ 5 ore petrecute în aer liber. Măștile au fost purtate, cu puține excepții, de regulă când se făceau fotografii, se servea masa sau când se consumau băuturi răcoritoare;

Rămân o adeptă a măștii de protecție și a vaccinării și cred în continuare, cu tărie, în nevoia respectării măsurilor.

Fotografiile de mai jos întăresc cadrul de înțelegere. Repet, în mare parte a celor 5 ore, masca a fost purtată.
Îmi doresc să rămânem toți prudenți, echilibrați și să trecem cu bine de aceste momente”, a explicat Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook după ce scandalul a luat amploare.

Totuși, singura chestie absolut esențială în explicațiile ministrului Muncii este aceea că nu există în prezent nicio reglementare în vigoare care să îți permită să nu porți mască dacă ai făcut un test antigen. Totuși, fiecare pare să își găsească o explicație pentru nepurtarea măștii, oricât de penibilă ar părea.

Cookies