ESENTIAL

Raluca Turcan, anunț privind creșterea vârstei de pensionare: Doar opțional. Când va fi votată noua lege a pensiilor

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit, joi despre creșterea vârstei de pensionare în România. Se pare că noua lege a pensiilor ar urma să permită acest lucru opțional. Când va fi votată noua lege a pensiilor.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a explicat, joi, la Digi24, că în privința creșterii vârstei de pensionare „vorbim despre opțiune”.

Atunci când vorbești de reformă se pot emite tot felul de teorii. În spațiul public noi am spus constant că, în privința vârstei de pensionare, noi vorbim despre opțiune.

Discuții în Guvern privind creșterea vârstei de pensionare

Declarația ministrului vine în contextul în care la nivelul Coaliției s-a discutat despre creșterea vârstei de pensionare, anunțul fiind făcut chiar de președintele PNL, Ludovic Orban, care a precizat însă că nu s-a luat o decizie.

Ce a transmis Raluca Turcan

„În România suntem într-un deficit de calitate în viața activă a angajaților și avem obigația să introducem opțiunea. Întregul proces, digitalizarea și evaluare, și componenta legislativă să fie finalizat la mijlocul anului viitor. Legea să fie votată în Parlament spre finalul anului viitor. Reforma nu se face peste noapte.
La noi discuția despre pensii mici și venituri mici, în general, distrage atenția de la o problemă mult mai gravă: colapsul sistemului de pensii în contextul îmbătrânirii populației”

7.7 miliarde de lei în plus la pensii

„Noi plătim anul acesta 7,7 miliarde de lei în plus la sistemul de pensii. Deficitul la bugetul de asigurări sociale este de 16,7 miliarde de lei. Adică, în bugetul de stat, din taxele și impozitele românilor, se transferă 16,7 miliarde de lei anual către bugetul de pensii. Sunt cifre care arată dimensiunea dezastrului sistemului de pensii dacă nu facem nimic.

Mai sunt niște probleme cronice. Avem inechități uriașe în sistemul de pensii. Avem un raport de 1 la 100 între pensia minimă și cea mai mare pensie. Avem oameni pensionați la o zi distanță cu pensii diferite”, a explicat Raluca Turcan.

„Suntem obligați să facem reformă, dar reforma nu se face cu japca. Reforma se face venind un plus de contributivitate, să aducem mai mulți factori care să reprezinte contributivitatea, să crească mai mult pensiile mici și să încurajăm opțional menținerea în viața profesională. Politicienii au vândut iluzii deșarte an la rând pensionarilor. În fiecare secundă am spus un lucru, vorbim despre opțiuni. Și opțiunile sunt generate de cifre. Avem 125.000 de persoane peste 65 de ani care după ieșirea la pensie aleg să se reangajeze”, a mai transmis ministrul Muncii.

Plan de comunicare cu Comisia Europeană

„Avem un plan de comunicare cu Comisia Europeană, inclusiv discuții cu privire la beneficiarii de pensii speciale și aici vorbim de o recalculare a pensiilor speciale cu câteva condiții. Dacă ai restricții la intrarea în sistem să discuți separat cu fiecare beneficiar și să ții cont de deciziile Curții Constituționale. De exemplu, la magistrați avem o decizie a Curții.

Nu poți veni cu decizii peste CCR pentru că ne batem joc de munca noastră. Pensia anticipată. Un criteriu foarte important este acela ca stagiul maxim de contributivitate să fie de maxim 35 de ani de ani vechime, plus 8 ani pentru a putea beneficia de pensie. Asta înseamnă o vechime de 43 de ani pentru sistemul public de pensii”, a mai spus ministrul.

Discuții după angajamentele din PNRR

Discuțiile în spațiul public au apărut după ce Guvernul a transmis la Bruxelles o listă cu angajamentele pe PNRR, printre care este și reforma pensiilor.

Guvernul s-a angajat să mențină cheltuielile cu pensiile la un nivel similar pe termen scurt și mediu, să asigure echitate pentru cei cu pensia minimă prin creșterea acesteia, stimulente fiscale pentru a extinde perioada petrecută în câmpul muncii peste vârsta de pensionare, să elimine pensiile speciale, să introducă o nouă formulă pentru indexarea pensiilor, să elimine posibilitățile pentru pensionarea anticipată, și să coreleze vârsta de pensionare cu creșterea speranței de viață.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button