Raliul Memorial București-Giurgiu 1904, start în weekend. Evenimentul este umbrit de intenția guvernului de a impozita mașinile de epocă la fel ca pe cele de lux

22 sept. 2023
2149 Afișari
Raliul Memorial București-Giurgiu 1904, start în weekend. Evenimentul este umbrit de intenția guvernului de a impozita mașinile de epocă la fel ca pe cele de lux
În weekend prinde startul Raliului Memorial București-Giurgiu, poate ultimul. Evenimentul este umbrit de intenția guvernului de a impozita mașinile de epocă ca vehicule de lux. Foto credit: Retromobil Club România.

Retromobil Club România ne invită la festivitatea de start a Raliului Memorial Giurgiu 1904 – ediția 25 care va avea loc sâmbătă, 23 septembrie, ora 10, în parcarea Bucharest Mall – Vitan, Calea Vitan 55-59.

În competitie sunt înscrise 70 de echipaje pilot-copilot care vor parcurge un traseu de 160 km cu autovehicule istorice atestate istoric, fabricate între anii ‘30-’90, într-o celebrare a curajului și spiritului de competiție al echipajelor care au participat la primul raliu organizat pe același traseu în România acum 119 ani. În deschidere, de la ora 10.30, va avea loc o surprinzătoare demonstrație de îndemânare a unor autovehicule antebelice, vechi de peste 80 de ani.

Evenimentul din acest an ar putea să fie ultimul, din cauza intenției Guvernului Romaniei de a impozita vehiculele istorice ca vehicule de lux pentru transportul de persoane.

Mai jos, interviu cu Bogdan Coconoiu, vicepreședinte Retromobil Club România.

Foto credit: Retromobil Club România.

“Memorial Giurgiu 1904”, o tradiție automobilistică de 119 ani, amenințată cu dispariția

Acum 119 ani, România era pusă pe harta primelor 6 țări din Europa care organizau raliuri auto de către Marta și George Bibescu, Leon Leonida și alți 4 temerari automobiliști români. O tradiție preluată de Retromobil Club România acum 25 de ani reunește în 2023 la start 70 de vehicule istorice din care 19 mai vechi de 80 de ani. Guvernul României intenționează impozitarea vehiculelor istorice ca vehiculele de lux prin modificarea Codului Fiscal. La 119 ani de la fondarea automobilismului românesc, un tezaur cultural și istoric creat prin eforturile private ale colecționarilor români este amenințat să fie distrus într-o singură zi.

La 119 ani de la fondarea automobilismului românesc, un tezaur cultural și istoric creat prin eforturile private ale colecționarilor români este amenințat să fie distrus într-o singură zi. Fotografie de epocă.

O demonstrație spectaculoasă de îndemânare la care vor participa cele 19 vehicule istorice fabricate înainte de 1946 va avea loc chiar la startul evenimentului. Rememorând prima cursă de automobile ce a avut loc în România în data de 23 septembrie 1904 pe ruta București- Giurgiu, cursă câștigată de prințul George Valentin Bibescu, ediția a 25-a va fi o celebrare a curajului și a spiritului de competiție ce i-a animat pe pionierii automobilismului românesc”, anunță Retromobil Club România.

Foto credit: Retromobil Club România.
Foto credit: Retromobil Club România.
Am vrea să plătim și noi impozite la nivelul Belgiei, care are un impozit anual de 34 de euro pentru o mașină de epocă”

Bogdan Coconoiu, vicepreședinte Retromobil Club România: Răul s-a produs deja în trecut pentru că de la 3000 de cm în sus impozitul crește exponențial și acest fapt a scos din circulație foarte multe mașini românești, cum sunt ARO-urile, care numai mașini de lux nu erau, oamenii le mai foloseau pe la țară. Oricum au cam dispărut, dar au existat niște colecționari care le-au păstrat și au plătit cu îndârjire impozitele sperând că într-o zi vor deveni vehicule istorice. Sumele nu ar fi mari atunci când ai o singură mașină, dar pasionații au mai multe, de la 2, 3 în sus. Sigur că înțelegem situația în care se află bugetul și sigur că lucrurile nu se vor repara din aceste taxe, ci mai degrabă din a opri pierderea de bani și cheltuielile nejustificate, borduriada de exemplu. Am vrea să plătim și noi impozite la nivelul Belgiei, care are un impozit de 34 de euro. Suma este modică, mare parte din țările din UE nu taxează mașinile de epocă, mai mult mașinile vechi în general nu mai sunt impozitate, pentru că se presupune că oamenii le țin de plăcere, în sensul că le este milă să le arunce, nu le radiază, le lasă în curte și se duc probabil duminica la biserica cu ele.

În weekend, dacă vrei să fugi din București, Sinaia este paradisul automobilelor de epocă. La Castelul Peleș, într-un concurs cu tradiție regală, defilează cele mai elegante mașini istorice din Europa. FOTO CREDIT: Retromobil Club România.
Concursul de Eleganță de la Sinaia. FOTO CREDIT: Retromobil Club România.
Mașinile au o valoare destul de bună pe piața internațională și nimeni nu va fi dispus să stea să se uite la automobil sau să plătească încă o dată prețul lui, prin impozite”

Bogdan Coconoiu: Sunt 11 mii de mașini atestate în România, dar cu asigurări sunt vreo 3500. Automat, diferența de 8000 va fi radiată și oamenii o să le uite la vehicule. Practic, statul nu va încasa nimic dacă va purcede la această măsură. Multe vor fi vândute, deși ele au fost aduse cu multă trudă în România de peste mari și țări. Au o valoare destul de bună pe piața internațională și nimeni nu va fi dispus să stea să se uite la o mașină sau să plătească încă o dată prețul ei, în 5-6 ani, prin impozite. Vor fi vândute și vom rămâne din nou o țară bananieră, o țară fără astfel de mașini, când interesul oricărei țări și capitale, mai ales, este căamașinile acestea să fie o atracție turistică.

Membrii Retromobil nu-și vor mai permite să participe la astfel de evenimente. Practic, statul ne întoarce cu 50 de ani în urmă”

B365.ro: Raliul Memorial Giurgiu 1904 este amenințat cu dispariția?

Bogdan Coconoiu: Evident că membrii Retromobil nu-și vor mai permite să participe la astfel de evenimente. Mai ales că, de exemplu, o mașină interbelică presupune un consum de 25 de litri la suta de km, iar în România benzina este mai scumpă decât în UE. La 7 lei și ceva litrul de benzină efortul de a prezenta aceste mașini va fi foarte mare. Statul, prin scutirea aceasta de impozite, dădea un mic sprijin colecționarilor. Pierderea va fi una de imagine, pentru că noi ne lăudam și eram lăudați la toate conferințele Federației Internaționale că suntem autoritatea națională din Est care a obținut cele mai multe beneficii. Eram felicitați că nu aveam impozite, acum vom fi arătați cu degetul. Practic, statul ne întoarce cu 50 de ani în urmă.
masini, de epoca, retromobil
Foto credit: Retromobil Club România.
Raliul din 1904 vorbește de la sine despre emanciparea societății românești la începutul veacului trecut”

B365.ro: Cum va fi Raliul Memorial Giurgiu 1904 din acest an?

Bogdan Coconoiu: Reprezintă cel mai vechi eveniment pe care îl organizăm, are 25 de ani, și este reluarea Raliului din anii ’80 organizat de ACR pentru a comemora pionierii automobilismului românesc. Ne mândrim cu Raliul din 1904, pentru că la vremea aceea în foarte puține locuri din lume erau orgzanizate astfel de competiții și aceasta vorbește de la sine despre emanciparea societății românești la începutul veacului trecut. Este un eveniment cu o foarte mare tradiție, se împlinesc 25 de ediții organizate de Retromobil Club România, mai sunt 14 ediții organizate de ACR și întotdeauna traseul a atins orașul Giurgiu.

Foto credit: Retromobil Club România.
Pe traseu sunt și obstacole, căruțe, nuntași care te scot din ritm, drumul urcă coboară iar tu tot timpul trebuie să-ți adaptezi viteza”

Bogdan Coconoiu: Raliul din 1904 era dus-întors, acum noi îl facem doar dus iar ruta nu mai fi cea directă din anul 1904, ci va trece prin diverse localități ale județului ca să fie o surpriză pentru cât mai mulți. Este un raliu de regularitate, nu se cer viteze mai mari decât cele legale. Partea importantă vor fi copiloții, care de obicei sunt soțiile sau copiii șoferilor, și care trebuie să facă niște calcule. Este o porțiune din traseu care trebuie parcursă într-un anumit timp, cu o viteză medie de 20-30 de km/h. Ea pare ușor de parcurs, dar pe traseu sunt și obstacole, căruțe, nuntași, care te scot din ritm, drumul urcă, coboară iar tu tot timpul trebuie să-ți adaptezi viteza. Principalul nostru scop este să ne plimbăm cu aceste mașini, să le vadă lumea; nu va fi o compeție pe viață și pe moarte. cum a fost cea din 1904.

Mașinile istorice care au o capacitate a motorului de peste 3.000 cmc ar urma să fie taxate cu impozite de peste 5.000 lei/an”

Costin Moga, Președintele Comisiei de Cultură a Retromobil Club România: “Ediția din acest an se desfășoară într-un climat de îngrijorare cauzat de un proiect prin care Guvernul României intenționează să taxeze, în premieră, vehiculele istorice ca vehicule de transport persoane. Cum poți cere de la proprietarul unei mașini de patrimoniu vechi de 100 de ani, sau a unuia care deține un ARO 243D și care vine la evenimentele clubului sau ale autorităților țării care ne invită, un impozit anual de 6.000 de lei, la fel precum unui proprietar de bolid contemporan de lux cu un motor 500 de cai putere? Efectul acestui proiect este devastator pentru păstrarea istoriei României, va produce risipirea unui efort imens al comunității de colecționari, iar încasările la bugetul de stat, chiar vor fi mai mici decât în prezent prin dispariția din circulație -în mod imediat- a vehiculelor istorice”.

Foto credit: Retromobil Club România.

Foto credit: Retromobil Club România.

Retromobil Club România organizează anual peste 160 de evenimente, iar în cei 25 de ani de activitate a contribuit la formarea unei comunități de colecționari ce numără aproape 10.500 de vehicule istorice atestate conform standardelor F.I.V.A, activitate ce a fost posibilă până în prezent în baza unui cadru legislativ favorabil, aliniat la practicile Uniunii Europene, care a încurajat păstrarea patrimoniului tehnic național mobil al României. Vezi și: Supraimpozitul pe pasiune. Un camionagiu, care a recondiționat 6 vehicule românești de patrimoniu, se uită îngrozit la planul guvernului de a-l taxa ca pe miliardari cu Maybach

Guvernul ar urma să impoziteze vehiculele istorice din București și din toată țara prin taxe egale cu cele ale automobilelor noi, de lux. “Vor fi efecte devastatoare pentru patrimoniul tehnic național”. Foto credit: Retromobil Club România.
Foto credit: Retromobil Club România.
O măsură de abrogare a scutirii nu ar avea ca efect creșterea veniturilor bugetare, ci distrugerea unui tezaur național de 10.000 de exemplare”

Gabriela Măgureanu, președinte Retromobil Club Romania și Vicepreședinte F.I.V.A : Am depus un memoriu la Guvernul României prin care am atras atenția că vehiculele istorice sunt obiecte de referință pentru cultura contemporană, iar o măsură de abrogare a scutirii de la plata impozitului va conduce la destabilizarea fără precedent a actului de protejare și promovare a patrimoniului automobilistic și implicit a organizării evenimentelor cultural-sportive. Săptămâna trecută am solicitat din nou Guvernului să renunțe la această măsură fiscală nejustificată. Proiectul de măsuri fiscale și reducere a cheltuielilor bugetare în versiunea publicată de Ministerul de Finanțe în data de 19.09.2023 menține încă regimul fiscal derogatoriu pentru vehiculele istorice și implicit cadrul legal care să impulsioneze conservarea și menținerea patrimoniului automobilistic. O măsură de abrogare a scutirii nu ar avea ca efect creșterea veniturilor bugetare, ci distrugerea unui tezaur național de 10.000 de exemplare.

Bucurați-vă de Retroparada Primăverii în Parcul Lumea Copiilor din București. Retromobil sărbătorește 25 de ani de spectacol prin cea mai mare expoziție de mașini istorice din România. Foto credit: Retromobil Club România
Foto credit: Retromobil Club România
Raliu Giurgiu 1904. “Cursa aceasta năprasnică, în care și-au riscat viața atâția oameni, s-a încheiat cu bine”

La 23 septembrie 1904 Automobil Clubul Român, proaspăt înființat de 27 de proprietari, organizează un raliu automobilistic, pe ruta București-Giurgiu și retur. La cursă s-au înscris nouă echipaje, dar au luat startul numai șase: George-Valentin Bibescu / Marta Bibescu – Mercedes, Alexandru Prager – Oldsmobile, Leon Leonida – Mercedes, C. Vidal – Gobron, N. Niculescu Iarca – Cudell, Alexandru Darvari – Fiat. Startul s-a dat începand cu ora 10:30, la un interval de cinci minute, de-a lungul traseului fiind postați jandarmi călare. Primii sosiți la Giurgiu au fost Bibescu și Leonida, care au parcurs traseul de 63 de km în 58 de minute, urmați de Vidal (113’), Niculescu Iarca (120’), Darvari și Prager (152’). Returul a fost programat după o pauză de 3 ore și numai patru echipaje termină cursa. Câștigatorul cursei, George Valentin Bibescu, a realizat o medie orară de 66 km/h parcurgând traseul în 108 minute, urmat de Leon Leonida, cu media de 63 km/h (120 de minute). Jurnalele vremii consemnau: “Astfel cursa această naprasnică, în care și-au riscat viața atâția oameni, s-a încheiat cu bine, fără nici un accident, numai că o cioară rătăcită s-a lovit în zbor de unul din cursanți, rănindu-l la cap”.

Fotografie de epocă. Foto credit: Retromobil Club România.

Partenerii Raliului Memorial Giurgiu 1904 din acest an sunt Gameworld, Grawe, Fan Courier, SONAX.

Cookies